Terugverdientijd zonnepanelen berekenen: hoe zit dat precies?

Zonnepanelen neemt u met een reden: u kunt er voortaan zelf energie mee opwekken. Dat betekent een veel lagere energierekening. Oftewel: de investering in zonnepanelen is er één die u terugverdient door de forse energiebesparing die het u oplevert. Veel installateurs hebben het over de terugverdientijd van zonnepanelen. Wat is dat precies? Hoe kunt u de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen? Waarom is de terugverdientijd niet voor ieder huishouden hetzelfde? Wij leggen het u uit.

Zonnepanelen-installatie-RegioSolar-SGZZ

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen is de tijd die het kost om zó veel energiekosten te besparen met zonnepanelen dat u de investering in de panelen heeft terugverdiend. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Door de energieopbrengst van zonnepanelen verdient u een gemiddelde installatie binnen zo’n 6 jaar terug. U profiteert daarna dus nog zo’n 18-19 jaar van “gratis stroom”.

De gemiddelde zonnepanelen-installatie kost zo’n € 6.000. Die kosten heeft u met de gemiddelde energiebesparing die zonnepanelen opleveren dus in ongeveer 6 jaar terugverdiend.

Bij deze berekening van de terugverdientijd houden we rekening met de opbrengst van de zonnepanelen, de salderingsregeling (en de afbouw daarvan) en de terugleververgoeding die u op dit moment voor niet gebruikte zonne-energie ontvangt.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen doen we door te kijken naar een aantal factoren. Wat de terugverdientijd van zonnepanelen is, hangt van deze factoren af:

  • Wat is de huidige stroomprijs? Hoe hoger de prijs voor stroom is, hoe sneller u de zonnepanelen terugverdient.
  • Wat is het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie? Als u kiest voor goede zonnepanelen met een groot vermogen, dan verdient u die ook sneller terug.
  • Hoe gunstig ligt uw dak? Op het ene dak zullen dezelfde zonnepanelen meer stroom opwekken dan op een ander dak. Zo zorgt schaduw op het dak voor een lager rendement. Over het algemeen is een dak op het zuiden, oosten of westen met weinig schaduw het gunstigst.
  • Hoeveel kosten uw zonnepanelen? Het klinkt logisch dat u goedkopere zonnepanelen sneller terugverdient. Maar houd er rekening mee dat goedkopere panelen soms ook een lager rendement hebben. Kijk daarom liever naar de prijs-kwaliteitverhouding in plaats van u blind te staren op de prijs.
  • Van welke subsidies kunt u gebruikmaken? Het kan zijn dat u een (lokale) subsidie voor zonnepanelen In dat geval hoeft u zelf minder te betalen voor zonnepanelen. De terugverdientijd is dan ook korter.
  • Kunt u gebruikmaken van de salderingslevering en/of een terugleververgoeding? Door de salderingsregeling kunt u een bedrag terugkrijgen voor de opgewekte stroom die u niet heeft verbruikt. De terugleververgoeding is bedoeld om de afbouw van de salderingsregeling te compenseren. Maar daarover later meer.

Houd er verder rekening mee dat het belangrijk is om regelmatig de zonnepanelen schoon te maken en te onderhouden. Daarmee vergroot u het rendement.

Hoe zit het met de terugverdientijd van de omvormer?

Naast de zonnepanelen heeft u ook een omvormer nodig. De levensduur van omvormers is korter dan die van zonnepanelen. Een omvormer gaat gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. U zult de omvormer dus na gemiddeld 12 jaar moeten vervangen. Tegen die tijd heeft u de zonnepanelen-installatie al terugverdiend.

Overigens hebben micro-omvormers vaak een langere levensduur. Deze zijn aan de andere kant ook iets prijziger dan gewone omvormers.

Welke invloed heeft de salderingsregeling op de terugverdientijd?

De terugverdientijd van zonnepanelen kan korter zijn als u gebruikmaakt van de salderingsregeling. Het zit namelijk zo: de zonne-energie die u heeft opgewekt maar niet zelf gebruikt, mag u terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dat is handig, omdat veel mensen ’s zomers meer stroom opwekken dan ze zelf verbruiken. Voor teruggeleverde stroom ontvangt u vanuit de salderingsregeling een bedrag per kWh. Door dat terugbetaalde bedrag wordt uw bespaarvoordeel met zonnepanelen groter. Dat verkort de terugverdientijd van zonnepanelen.

Nu is het wel zo dat de salderingsregeling binnenkort wordt afgebouwd. Waarschijnlijk wordt de salderingsregeling vanaf 2025 langzaamaan (met een verlaging per jaar) afgebouwd. Daar staat tegenover dat de prijzen van zonnepanelen lager liggen dan jaren geleden én dat het rendement van zonnepanelen flink is verbeterd. U heeft dus zeker alsnog veel waar voor uw geld.

In de tabel hieronder ziet u voor welk percentage u tussen 2023 en 2029 nog mag salderen.

Jaar 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030
Te salderen 100% 64% 64% 55% 46% 37% 28%

Vergoeding voor terugleveren elektriciteit

Onderdeel van het plan voor de afbouwregeling is ook een terugleververgoeding. Voor elektriciteit die u (door de afbouwregeling) niet kunt salderen, ontvangt u een vergoeding. Die vergoeding is tot 2027 minimaal 80% van het leveringstarief dat u van uw energieleverancier ontvangt (exclusief belastingen en heffingen). Vanaf 2027 zal de minister elke twee jaar de vergoeding vaststellen die energieleveranciers minimaal aan hun klanten moeten uitkeren voor elektriciteit die zij niet kunnen salderen.

Kies voor goede garantie, kies voor Stichting Garantiefonds ZonZeker

Wilt u zeker zijn van een goede terugverdientijd voor de zonnepanelen? Dan is het belangrijk dat de panelen correct geïnstalleerd worden door een betrouwbare installateur, dat u kwalitatieve zonnepanelen koopt en dat alles correct is geïnstalleerd. Wilt u die zekerheid hebben en mogelijk ook profiteren van extra zekerheid na de installatie? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker.

U kunt bij ons kiezen tussen drie dekkingen. De gratis Budgetdekking geeft u zekerheid tot en met de oplevering van uw installatie. Wilt u ook zekerheid na de oplevering? Dan bieden wij de certificaten ZonZeker Basis en ZonZeker Extra.

Bekijk welke ZonZeker-installateurs er bij u in de buurt zitten, of lees u in onze certificaten in. Wilt u direct contact opnemen? Vul dan het contactformulier in. We helpen u graag verder.