Hoeveel kosten zonnepanelen per m2? Overzicht van de kosten!

Zonnepanelen kunnen u een flinke jaarlijkse besparing op uw energierekening opleveren. Vanzelfsprekend hangt aan zonnepanelen ook een prijskaartje. Veel mensen zijn benieuwd waar ze qua investering in zonnepanelen precies rekening mee moeten houden. Welke kosten zijn er, en hoeveel bedragen die? En ook: hoeveel kosten zonnepanelen per m2? Dit artikel geeft u antwoord op al die vragen.

kosten zonnepanelen per m2

Hoeveel kosten zonnepanelen per m2?

Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen op het dak. Doordat de vraag naar zonnepanelen stijgt, blijven fabrikanten hun panelen verbeteren en efficiënter maken. Daardoor zijn de prijzen voor zonnepanelen de afgelopen jaren flink gedaald.

Maar hoeveel kosten zonnepanelen dan per m2? De kosten voor zonnepanelen op uw dak zijn natuurlijk in eerste instantie afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u koopt. Hoe meer energie u verbruikt, hoe meer panelen u nodig zult hebben.

Daarnaast speelt bij het antwoord op de vraag ‘Hoeveel kosten zonnepanelen per m2?’ een rol welke zonnepanelen u kiest. Gaat u voor een A- of een B-merk? En wat is het maximale vermogen van de zonnepanelen? Zonnepanelen met een groter maximum vermogen zijn wat duurder, maar leveren wel (veel) meer op. Daardoor bent u met panelen van een A-merk op termijn een stuk voordeliger uit.

Rekenvoorbeeld kosten zonnepanelen

Laten we de vraag ‘Hoeveel kosten zonnepanelen per m2?’ beantwoorden aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Heeft u een huishouden van 4 personen? Dan zult u gemiddeld zo’n 4.600 kWh energie per jaar gebruiken. U heeft dan (afgerond) 13 panelen met een vermogen van 365 Wattpiek nodig om in uw energiebehoefte te voorzien.

 De totale kosten voor deze 13 zonnepanelen zijn € 5.144. Dat is inclusief omvormer en installatie.

Zonnepanelen zijn zo’n 1,7 m2 groot per stuk. Dat betekent dat u voor 13 panelen een totaaloppervlak heeft van 22,1 m2. De kosten voor de zonnepanelen zijn dan zo’n € 5.144 / 19,5 m2 = € 264,- per m2.

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Dan komen we aan bij de volgende vraag. Wat levert die investering in zonnepanelen u dan precies op? Met zonnepanelen profiteert u minimaal 25 jaar van gratis stroom – opgewekt door de zon in plaats van door fossiele brandstoffen. Uw gemaakte kosten voor de zonnepanelen verdient u vaak al binnen zo’n 5-7 jaar terug.

De opbrengst van zonnepanelen is, net als de kosten, onder meer afhankelijk van de kwaliteit en het maximale vermogen van uw panelen. Ook speelt de ligging van uw dak een rol. Met een dak op het zuiden heeft u bijvoorbeeld een grotere opbrengst dan met een dak op het westen of oosten. Daarnaast geldt dat een dak in de zon meer oplevert dan een dak waar veel schaduw op valt. Een goede installateur zal u altijd adviseren over de best mogelijke plaatsing van uw zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Wilt u berekenen hoeveel u met zonnepanelen bespaart? Vermenigvuldig dan de maximale opbrengst van de zonnepaneleninstallatie (in kWh) met de actuele stroomprijs.

Stel: u koopt inderdaad zonnepanelen voor 4.600 kWh per jaar. Laten we daarbij uitgaan van een stroomprijs van zo’n € 0,21 per kWh. U bespaart dan elk jaar 4.600 x € 0,21 = € 966,-.

Uitgaande van een totaalprijs van € 5.144,- heeft u uw zonnepanelen dan al binnen 5,5 jaar terugverdiend. 

Welke kosten komen er nog meer bij kijken?

Bij de hierboven besproken kosten zijn de kosten voor de omvormer en installatie al inbegrepen. Dat zijn twee kostenposten die er standaard bij komen als u voor zonnepanelen kiest. Ook bent u waarschijnlijk wat kwijt aan onderhoudskosten.

Kosten voor de omvormer

Als u zonnepanelen laat installeren, heeft u altijd een omvormer nodig. Deze zet de gelijkstroom die uw zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Oftewel: stroom die u via het stopcontact daadwerkelijk kunt gebruiken.

Een standaard omvormer gaat zo’n 10-12 jaar mee en zult u dus waarschijnlijk één of twee keer moeten vervangen. Houd hierbij rekening met een prijs van zo’n € 800 voor een kleine omvormer en € 1.300 voor een grote omvormer.

Kiest u voor micro-omvormers (kleine omvormers op elk paneel)? Dan zullen de omvormers wat langer meegaan – vaak net zo lang als de zonnepanelen zelf. U heeft in dat geval dus nauwelijks vervangingskosten.

Installatiekosten

Het is verstandig om de installatie van uw zonnepanelen uit te besteden aan een expert. U weet dan zeker dat de installatie goed en veilig gebeurt en dat de installateur de juiste materialen gebruikt. Zo voorkomt u onder andere defecten aan uw panelen of rendementsverlies. Vaak zijn de installatiekosten zo’n 20% van de prijs die u in totaal aan zonnepanelen kwijt bent.

Onderhoudskosten

Houd daarnaast rekening met kosten voor het onderhoud van uw zonnepanelen. Om zeker te zijn van een goed rendement, kunt u uw zonnepanelen het beste eens in de zoveel tijd laten nalopen op defecten en laten schoonmaken. U voorkomt daarmee dat u rendement misloopt doordat een paneel niet meer naar behoren werkt of doordat er viezigheid, takjes of sneeuw op ligt. Vaak kun je dit beter voor een klein bedrag uitbesteden aan een professional. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt, want zonnepanelen schoonmaken is een vak apart.

Let op: u krijgt een deel van de kosten terug

Belangrijk om te vermelden bij de vraag ‘Wat kosten zonnepanelen per m2?’ is dat u een deel van de gemaakte kosten terugkrijgt. U kunt namelijk uw betaalde btw voor zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit houdt in dat u het totale bedrag aan betaalde btw minus het betaalde eigenwoningforfait terugkrijgt als u aan een aantal voorwaarden voldoet.

Daarnaast kunt u nog tot 2030 profiteren van de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat u de opgewekte energie die u niet heeft verbruikt, teruglevert aan uw energieleverancier. Oftewel: als de door u opgewerkte energie meer is, dan de door u verbruikte stroom krijgt u van uw energieleverancier een financiële vergoeding terug. De huidige salderingsregeling gaat wel veranderen. U kunt daarover meer lezen in ons artikel ‘Definitief besluit over de salderingsregeling na 2023‘.

Daarnaast kunt u bij de aanschaf van zonnepanelen profiteren van een aantal subsidies en regelingen voor zonnepanelen. Die geven u misschien net wat meer financiële ruimte om uw zonnepanelen te financieren.

Voorkom onnodige risico’s en kosten, kies voor zonnepanelen garantiefonds!

Verder hoopt u natuurlijk zo lang mogelijk van uw zonnepanelen te profiteren zonder bijkomende kosten voor reparaties. Daarom loont het om te kiezen voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Onze installateurs werken met de juiste materialen en kwalitatieve zonnepanelen. Ook moeten ze aan de nodige kwaliteitseisen voldoen. Daardoor heeft u onder meer de zekerheid van een goed rendement en een veilige installatie.

Ook heeft u de zekerheid dat uw zonnepaneleninstallatie bij faillissement van uw installateur kosteloos door een andere gecertificeerde installateur wordt overgenomen. U kiest zelf hoeveel zekerheid u wilt en tot wanneer u deze zekerheid wilt. De gratis Budgetdekking biedt u zekerheid tot en met de installatie. Daarnaast kunt u kiezen voor onze certificaten ‘ZonZeker Basis’ of ‘ZonZeker Extra’, waarmee u ook zekerheid hebt na de installatie (respectievelijk tot 10 of 15 jaar daarna). En dat voor een klein bedrag!

We vertellen u graag meer over de verschillende ZonZeker-certificaten op onze site. Of neem contact met ons op via het contactformulier. Dan helpen we u verder.