Zonnepanelen schoonmaken: de zin en onzin

Stel u heeft een zonnepanelen installatie op uw dak en deze is toch wel behoorlijk vies aan het worden. Wat doet u dan? Het schoonmaken van zonnepanelen kan in sommige gevallen heel zinvol zijn en werkt (als het nodig) is ook rendement verhogend. Toch, als u online gaat kijken wordt er van alles gezegd over zonnepanelen schoonmaken. Maar welke informatie is nu juist?

Onze installateur Bob van de Graaf, van Zonnepaneelverkoop, vertelt over de zin en onzin van zonnepanelen schoonmaken.

Zelf zonnepanelen schoonmaken?

We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin we veel zelf willen doen. In het geval van zonnepanelen schoonmaken is dit in sommige gevallen aan te raden.
Heeft u zonnepanelen liggen op een schuin pannendak? Ga dan vooral zelf niet op een laddertje klimmen, want een ongeluk zit in een klein hoekje en u kunt – in de meeste gevallen – niet de gehele installatie schoonmaken. Heeft u zonnepanelen op een plat dak? Of ergens waar u er eenvoudig bij kunt? Dan kunt u zelf uw zonnepanelen schoonmaken.

Hiervoor aantal handige tips:

  • u kunt niet zomaar met allesreiniger de zonnepanelen schoonmaken, gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen, onder andere fabrikant HG verkoopt dit
  • gebruik geen kraanwater, maar regenwater of gedemineraliseerd water. Uw zonnepanelen kunnen niet goed tegen kalk, dus kies in ieder geval voor kalkvrij water
  • gebruik een spons waarmee u geen krassen veroorzaakt, materialen om je auto mee te reinigen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt
  • reinig uw zonnepanelen als het regent, hiermee spoelt het reinigingsmiddel makkelijker weg en hoeft u dit niet alsnog zelf te doen

En als ik de zonnepanelen niet zelf kan schoonmaken?

Als uw zonnepanelen vies zijn, kan een goede schoonmaakbeurt zeker het rendement verhogen. Dit rendement wordt geschat op circa 5%. Uw onderhoudsmonteur of installateur kan dit ook voor u doen, maar als u een kostenafweging maakt, levert dit slechts weinig op.

Stel: u heeft een systeem van 3000 kWh, u betaalt €60,- voor het schoonmaken van de zonnepanelen en het rendement verbetert met 5%. Dan is met de huidige stroomprijs uw winst slechts €30,-.

Wanneer heeft het dan wel zin? U heeft een minimale winst nodig van 12% wil het zinvol zijn om een onderhoudsbeurt uit te voeren. Dit kunt uzelf eenvoudig uitrekenen en op basis daarvan een afweging maken. Als u zonnepanelen laat schoonmaken, vraag uw installateur dan om een vuil afstotende coating te gebruiken.

zonnepanelen laten schoonmaken schoonmaakservice

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Dit is uiteraard afhankelijk van uw leefomgeving en de ligging van uw zonnepanelen. Ziet u dat ze vies zijn, laat ze dan vooral schoonmaken. Bij de meeste installaties is het zeker niet frequent nodig, 1 keer in de 5 tot 7 jaar wordt aangeraden, tenzij u ziet dat ze eerder echt schoongemaakt moeten worden.

Een algehele onderhoudsbeurt staat los van het reinigen, omdat u tegenwoordig een online monitoringsportaal hebt is ook het onderhoud minder vaak nodig. Als u in het portaal afwijkende zaken ziet, bel dan met uw installateur en laat een check doen. En moeten de zonnepanelen worden schoongemaakt? Vraag dan of deze gelijk bij de onderhoudsbeurt worden meegenomen.

Over Zonnepaneelverkoop

Zonnepaneelverkoop is een zelfstandige kwaliteitsinstallateur, in de regio Hoeksche Waard, meer weten over Zonnepaneelverkoop? Bezoek de website zonnepanelenverkoop.nl.