Subsidie voor zonnepanelen | Welke subsidies en regelingen zijn er?

Misschien heeft u er al eens van gehoord: subsidie voor zonnepanelen. Landelijke subsidie voor zonnepanelen bestaat op dit moment niet meer. Wel kunt u in bepaalde gemeenten subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast zijn er nog meer aantrekkelijke regelingen om te besparen op de aanschaf van zonnepanelen. We vertellen u er graag meer over.

Subsidies voor zonnepanelen

Verstrekt mijn gemeente subsidie voor zonnepanelen?

Elke gemeente mag zelf beslissen over een subsidie voor zonnepanelen of andere vormen van verduurzaming van uw woning. Het is dan ook afhankelijk van uw woonplaats of u recht heeft op subsidie voor zonnepanelen.

Wilt u weten hoe dit zit in uw woonplaats? Ga dan naar Verbeterjehuis.nl. Daar kunt u snel ontdekken welke specifieke subsidies of leningen voor uw gemeente gelden. Dat kan zijn voor de aanschaf van zonnepanelen, maar ook voor andere verduurzamende maatregelen. Bijvoorbeeld om uw woning te isoleren of om een warmtepomp of zonneboiler te laten plaatsen.

Energiebespaarlening voor zonnepanelen

Een andere optie die de aanschaf van zonnepanelen financieel aantrekkelijker maakt, is de Energiebespaarlening. Dit is een lening met extra lage rente en gunstige voorwaarden, die bedoeld is om verduurzamende maatregelen mee te financieren. Met deze gunstige lening willen de overheid en banken energiebesparende maatregelen extra aantrekkelijk maken.

Deze lening is bijvoorbeeld handig als u niet in één keer het gehele bedrag voor zonnepanelen wilt uitgeven, maar de kosten liever spreidt. Verstrekker van deze lening is de Stichting Stimuleringsfonds. De lening bedraagt tussen de € 2.500 en € 25.000. U bent verplicht het gehele geleende bedrag aan energiebesparende maatregelen te besteden. Dit kunnen, naast zonnepanelen, ook andere maatregelen zijn. Bijvoorbeeld dakisolatie of de aanschaf van HR-glas.

Meer informatie over de Energiebespaarlening kunt u vinden op Energiebespaarlening.nl.

Andere interessante regelingen

Ook als u niet in een gemeente woont waar subsidie geldt, kunt u profiteren van interessante regelingen om uw zonnepanelen te financieren. We bespreken hieronder de belangrijkste regelingen.

1. Btw terugvragen bij de Belastingdienst

Wist u dat u, ook als particulier, de betaalde btw voor uw zonnepanelen kunt terugvragen? Dat kan u een mooie meevaller op uw energierekening opleveren. Dit geldt zowel voor de btw op de zonnepanelen zelf als voor de btw op de installatie van de zonnepanelen. Het terugvragen doet u heel eenvoudig via de Belastingdienst. Op onze site kunt u precies teruglezen hoe u btw op zonnepanelen terugvraagt.

2. Salderingsregeling

Verder kunt u op dit moment profiteren van de salderingsregeling. Dankzij die regeling kunt u de opgewekte zonne-energie die u niet zelf gebruikt, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Uw energieleverancier verrekent de te veel opgewekte stroom dan met de stroom die u extra heeft afgenomen. Dit wordt ‘salderen’ genoemd en kan u een mooie meevaller op uw energierekening opleveren. Deze regeling geldt nog tot 2023 op de huidige wijze. Daarna wordt de regeling tussen 2023 en 2031 langzaamaan afgebouwd.

Lees op onze site meer over de salderingsregeling tot 2023 en daarna.

3. Koop zonnepanelen met collectiviteitskorting

Een laatste regeling die zonnepanelen financieel nog aantrekkelijker maakt, is collectiviteitskorting. Dit houdt in dat u vaak voordeliger zonnepanelen kunt aanschaffen als u tegelijk met een aantal buren koopt. Dit hoeven overigens niet uw directe buren te zijn. Het kunnen ook buurtbewoners of zelfs mensen elders uit uw gemeente zijn. Hoe meer huishoudens meedoen aan het collectief, hoe hoger de korting.

Veel zonnepanelenaanbieders die bij Stichting Garantiefonds ZonZeker zijn aangesloten, bieden de optie voor collectiviteitskorting aan. Het kan u een flinke korting op de aanschafprijs van uw zonnepanelen opleveren. Informeer bij uw aanbieder naar de mogelijkheden hiervoor.

Subsidie voor zonnepanelen, hoe zit dat?

Kortom: er is dan misschien geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer, maar u kunt wel van mooie andere regelingen profiteren. Misschien woont u in een van de gemeenten die subsidie voor zonnepanelen aanbiedt. Zo niet, dan kunt u profiteren van btw-teruggave en de salderingsregeling, die u een mooie besparing opleveren. Ook collectiviteitskorting of een Energiebespaarlening kunnen interessante opties zijn.

Laat uw zonnepanelen veilig en goed installeren

Schaft u zonnepanelen aan? Dan wilt u natuurlijk zeker weten dat u veilige en kwalitatieve zonnepanelen op het dak heeft en dat de installateur vakkundig te werk gaat. Daarom hebben wij Stichting Garantiefonds ZonZeker in het leven geroepen. Als u kiest voor een installateur die bij ons is aangesloten, bent u verzekerd van kwalitatieve panelen, een goede installatie en een gedegen installateur. Daardoor weet u zeker dat u nog lange tijd van uw zonnepanelen kunt profiteren en dat u geen enkel risico loopt op bijvoorbeeld een faillissement.

U kunt bij ons kiezen tussen verschillende dekkingen. Lees er meer over op de pagina ZonZeker-certificaten. Of neem direct contact met ons op voor meer informatie via het contactformulier. Wij helpen u graag.