Hoe weet ik wat goede zonnepanelen zijn?

De keuze voor zonnepanelen maakt u niet van de ene op de andere dag. U investeert er geld in en koopt de panelen met een reden: hopelijk minimaal een jaar of 25 uw eigen stroom opwekken. Om die verwachtingen waar te maken, is het wel belangrijk dat u in goede zonnepanelen investeert. Oftewel: zonnepanelen die lang meegaan, die van de juiste kwaliteit zijn en waarbij de garantie goed geregeld is. Maar hoe weet u of uw zonnepanelen een goede aankoop zijn? Dit zijn 5 punten om op te letten.

Goede zonnepanelen

1. Check de prijs-kwaliteitverhouding

Het is niet zo dat goedkope zonnepanelen per definitie van slechte kwaliteit zijn en dat duurdere zonnepanelen altijd beter zijn. In plaats van u blind te staren op de prijs kunt u beter letten op de verhouding tussen de prijs en het vermogen van de panelen. Kijk daarvoor naar het rendement (in Wattpiek) van de zonnepanelen en de prijs voor de volledige installatie. Als u de prijs per Wattpiek uitrekent, kunt u de prijs-kwaliteit van de ene installatie vergelijken met die van een andere installatie. Dit geeft een goed beeld of u met een specifieke installatie een goede aanschaf in handen hebt.

2. Onderzoek ook het rendement op lange termijn

Wat de zonnepanelen op dit moment aan rendement opleveren, is één ding. Maar daarnaast telt ook mee hoe het met het rendement zit over een aantal jaar. Leveren de panelen over bijvoorbeeld 15 jaar nog ongeveer net zoveel stroom als nu of is het rendement dan flink gedaald? Bij panelen van mindere kwaliteit gaat het rendement vaak sneller achteruit. Die panelen zijn misschien in eerste instantie voordeliger, maar op de lange termijn zijn ze door de lagere opbrengst juist een slechtere investering.

Veel bekende zonnepanelenmerken bieden een garantie voor het rendement dat ze over een X aantal jaar opleveren. Dit geeft u een goed beeld van wat u op de lange termijn aan energieopbrengst kunt verwachten.

3. Check het merk van de zonnepanelen

De keuze is reuze wat zonnepanelen-merken betreft. Over het algemeen is ons advies om te kiezen voor bekende merken, omdat bij die merken de garantie vaak beter geregeld is (bedrijven die de bekende merken voeren zijn toegankelijk en bieden service na aankoop). Bovendien is de kwaliteit van die panelen vaak beter, omdat deze merken veel budget steken in het onderzoek naar en de ontwikkeling van goede zonnepanelen. Bekende merken voor zonnepanelen zijn onder andere LG, Sunpower en Axitec.

4. Let op de keurmerken

Voor zonnepanelen zijn allerlei keurmerken in het leven geroepen. Belangrijk zijn onder meer het CE-keurmerk, het TÜV-keurmerk en het IEC-keurmerk. Die keurmerken zijn bedoeld om te garanderen dat uw zonnepanelen veilig zijn, lang meegaan en goede prestaties leveren. Vooral het veiligheidsaspect is belangrijk. Brand door zonnepanelen of andere gevaarlijke situaties voorkomt u door te kiezen voor zonnepanelen die na uitgebreide tests volledig zijn goedgekeurd.

Onze installateurs installeren alleen zonnepanelen die over de juiste keurmerken beschikken. Daardoor weet u bij ons zeker dat uw zonnepanelen aan alle eisen voldoen.

5. Kijk de garantie na

Laten we ervan uitgaan dat het gebruik van uw zonnepanelen vlekkeloos verloopt en dat u nergens last van heeft. Maar het kan natuurlijk altijd zo zijn dat, ondanks uw gedegen aankoop, een van uw zonnepanelen kapotgaat, dat het rendement sneller achteruit gaat of dat de installatie om een andere reden niet doet waar u van uit was gegaan. Een goede garantieregeling biedt uitkomst in dat soort situaties. Check dus altijd hoe het zit met de garantie op uw panelen, op het rendement en op de installatie. Lees daarover ook meer in ons artikel over garantie op zonnepanelen. Met goede garantie kunt u veel problemen achteraf voorkomen.

Goede zonnepanelen? Stichting Garantiefonds Zonzeker biedt u zekerheid!

Als u zeker wilt zijn van goede zonnepanelen, zijn er dus de nodige punten om op te letten. In plaats van zelf alles uit te dokteren, kunt u ook kiezen voor een bij Stichting Garantiefonds Zonzeker aangesloten installateur. Onze installateurs werken enkel met kwalitatieve zonnepanelen en geschikte materialen. Bovendien zijn de installateurs zelf gecertificeerd en vakbekwaam. Dit geeft u de zekerheid dat u goede zonnepanelen koopt en dat deze ook op deskundige wijze op uw dak worden geïnstalleerd.

Laat u uw zonnepanelen door een van onze erkende installateurs plaatsen? Dan heeft u garantie op de installatie van de zonnepanelen. U kiest zelf tussen de gratis garantie voor de oplevering zelf (de Budgetdekking) of garantie tot na de oplevering van de installatie. In dat laatste geval heeft u de keuze tussen het ‘Zonzeker Basis’- en het ‘ZonZeker Extra’-certificaat. Lees op onze site meer over deze diverse certificaten.

Wilt u meer informatie over deze certificaten of bent u in het algemeen benieuwd wat ons garantiefonds voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.