Hoog rendement met zonnepanelen | Deze 4 tips bieden uitkomst!

Een hoog rendement met zonnepanelen is natuurlijk waar u op hoopt als u panelen op het dak heeft liggen. Hoe krijgt u dat voor elkaar? De keuze voor zonnepanelen is één ding. Maar ook als u de panelen eenmaal heeft, zijn er meerdere manieren om voor een hoog rendement te zorgen. Het helpt bijvoorbeeld als u uw apparaten zoveel mogelijk overdag gebruikt. Of als u stroom die u niet verbruikt opslaat. Doe uw voordeel met deze 4 handige tips.

Hoog rendement met zonnepanelenHoog rendement met zonnepanelen – zo zit dat!

Bij de aanschaf van zonnepanelen speelt voor veel mensen het maximale rendement een rol. Het ene merk en type zonnepanelen zal meer energie leveren dan het andere merk en type. In de praktijk zal het niet vaak voorkomen dat zonnepanelen werkelijk het maximale rendement opleveren. De omstandigheden zijn immers niet altijd ideaal. De zon zal niet de hele dag schijnen, misschien valt er schaduw op de panelen en dan is het ook nog zo dat zonnepanelen na verloop van tijd iets minder goed gaan presteren.

Wel kun je zelf actie ondernemen om zoveel mogelijk een hoog rendement met zonnepanelen te behalen. Dat zit ‘m bijvoorbeeld in het monitoren van de prestaties en optimaal gebruikmaken van de opgewekte stroom. Zo is je opbrengst maximaal en heb je daar ook nog maximaal profijt van, waardoor je minder van je energieleverancier hoeft af te nemen. De onderstaande 4 tips helpen je om dat voor elkaar te krijgen.

1. Maak slim gebruik van de opgewekte stroom

Over het algemeen gebruiken huishoudens maar zo’n 30% van de opgewekte stroom direct. De overige 70% wordt aan het net teruggeleverd. Geen ramp, want dankzij de salderingsregeling krijgt u daar een bedrag voor terug. Maar helaas wordt de salderingsregeling vanaf 2023 jaarlijks afgebouwd. Dat maakt het extra slim om optimaal gebruik te maken van de stroom die de panelen voor u hebben opgewekt.

Zo doet u er verstandig aan om uw apparaten vooral te gebruiken op momenten dat uw zonnepanelen stroom opwekken. Misschien bent u gewend om uw wasmachine, vaatwasser en droger vooral ’s avonds te laten draaien, tijdens de daluren. Maar zet dat soort energieveelverbruikers juist eens overdag aan. Dan kunt u de opgewekte zonne-energie er direct voor gebruiken en heeft u minder stroom nodig van het net.

Bent u zelf niet thuis overdag? Het is gelukkig steeds vaker mogelijk om apparaten voor te programmeren. U kunt het bijvoorbeeld zo inplannen dat uw wasmachine precies klaar is op het moment dat u thuiskomt.

2. Monitor uw zonnepanelen op defecten

Een grote daling in uw rendement heeft vaak te maken met defecten aan uw zonnepanelen. Dat is zonde! Door uw zonnepanelen te monitoren (bijvoorbeeld via een app), kunt u in de gaten houden of er grote schommelingen in het rendement te zien zijn. Is het rendement plots een stuk lager dan het eerder behaalde rendement rond dezelfde tijd van het jaar? Dan is er misschien iets mis.

Die daling kan liggen aan viezigheid op de panelen (zoals vogelpoep of een gevallen tak), maar het kan ook wijzen op een technisch defect. Betrek er in dat geval snel een professional bij. Hoe eerder u dat doet, hoe meer rendementsverlies u kunt voorkomen.

3. Overweeg eventueel een zonnepanelenaccu

Wilt u zeker weten dat u uw eigen opgewekte zonne-energie gebruikt? Dan is een zonnepanelenaccu misschien een slimme aanschaf. Hierin kunt u tijdelijk zonne-energie opslaan. Zo is het mogelijk om de overdag opgewekte stroom op te slaan, zodat u deze ’s avonds – als u thuis bent van werk – kunt benutten.

Overigens zijn zonnepanelenaccu’s op dit moment nog niet heel aantrekkelijk geprijsd. De verwachting is dat de prijzen langzaam maar zeker zullen gaan dalen, waardoor het straks aantrekkelijker is om een accu te kopen dan nu.

Zolang de salderingsregeling nog loopt, blijft het vooral verstandig om daar optimaal gebruik van te maken en uw te veel opgewekte energie te salderen. Dat levert u een mooi bedrag op voor de stroom die u zelf niet gebruikt.

4. Laat u adviseren over zonnepanelen met een hoog rendement

Verder zit een hoog rendement met zonnepanelen ‘m grotendeels in de zonnepanelen die u aanschaft en de installatie ervan. U doet er goed aan om hier een deskundige installateur voor in te schakelen, die kan meekijken wat voor uw dak optimaal is. Zo zijn er allerlei slimme manieren te bedenken om uw rendement te verhogen. Denk aan power optimizers onder zonnepanelen aanbrengen, zonnepanelen op twee kanten van het dak installeren en een kwalitatieve omvormer aanschaffen die de stroom optimaal omzet in bruikbare wisselstroom.

Daarnaast maakt het een wereld van verschil qua rendement als u kwalitatieve zonnepanelen aanschaft. Die hebben niet alleen bij aanvang een hoog rendement, maar behouden ook een goed rendement na verloop van tijd en werken efficiënt. Kiest u voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker? Dan bent u altijd zeker van deskundig advies over kwalitatieve zonnepanelen.

Kies voor Stichting Garantiefonds ZonZeker, kies voor zekerheid!

Wilt u zeker weten dat uw zonnepanelen van goede kwaliteit zijn, dat de installateur deze op de juiste manier installeert en dat u recht heeft op garantie als er toch iets aan de hand is? Dan zit u bij Stichting Garantiefonds ZonZeker helemaal goed. Bij ons garantiefonds zijn deskundige installateurs uit heel Nederland aangesloten. Allemaal installateurs die voldoen aan de juiste kwaliteitseisen, die werken met kwalitatieve materialen en die enkel kwaliteitszonnepanelen installeren. Zo weet u zeker dat de basis op orde is om een hoog rendement met uw zonnepanelen te behalen.

En treedt er na verloop van tijd toch een defect op? Of merkt u een terugloop van uw rendement? Dan heeft u bij de uitgebreidere dekkingen recht op garantie. Zelfs als de installateur failliet gaat; wij zorgen dan voor een goede vervanger.

Benieuwd naar onze dekkingen? Lees meer over de verschillende ZonZeker-certificaten. U kunt kiezen voor de gratis Budgetdekking, die zekerheid biedt tot en met de installatie. Of u heeft de keuze tussen de certificaten ZonZeker Basis of ZonZeker Extra, die respectievelijk nog 10 of 15 jaar na de installatie garantie bieden.

Sluit een van onze certificaten af of neem contact met ons op via het contactformulier als u meer wilt weten. Wij helpen u graag.