Defecte zonnepanelen opsporen, hoe werkt dat?

Is het rendement van uw zonnepanelen flink gedaald? Een beetje rendementsverlies hoort erbij, maar een grote daling van uw rendement kan wijzen op een defect aan één of meer zonnepanelen. Hoe kunt u defecte zonnepanelen opsporen? En wat kunt u doen om defecten te voorkomen? Wij praten u er graag over bij.

Defecte zonnepanelen opsporen - SGZZHoe weet ik of mijn zonnepanelen defect zijn?

Dat zonnepanelen iets dalen in hun rendement is gebruikelijk als u de panelen langer heeft. Ook wisselt de opbrengst wat door het jaar heen. Als de zon minder schijnt, zullen uw zonnepanelen ook minder opleveren. Maar ziet u plotseling een flinke daling in uw rendement? Dan kan het zijn dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld dat één van uw zonnepanelen defect is.

Een defect van uw zonnepanelen blijkt vaak vooral uit een flinke daling in het rendement. Met een slimme meter kunt u regelmatig zien hoeveel stroom u opwekt met uw panelen. Wijkt het rendement overduidelijk af van het rendement dat u eerder behaalde met uw zonnepanelen in hetzelfde jaargetijde? Dan is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is.

Het kan zijn dat er viezigheid op de panelen ligt, waardoor deze minder opbrengen. Maar het is ook mogelijk dat er technisch iets aan de hand is bij één of meer zonnepanelen. Vaak is een duidelijk lager rendement in elk geval een reden om er een professional bij te halen.

Defecten kunnen overigens op meerdere manieren ontstaan. Soms is er sprake van een productiefout of is het paneel bij het transport beschadigd. Verder is het mogelijk dat het paneel bijvoorbeeld oververhit is geraakt en daardoor minder presteert. Over het algemeen geldt: hoe eerder u erbij bent, hoe beter. Op die manier kunt u zoveel mogelijk rendementsverlies voorkomen.

Defecte zonnepanelen opsporen, hoe gaat dat?

Een professionele monteur kan op meerdere manieren defecte zonnepanelen opsporen in uw installatie. We bespreken hieronder de meest gebruikte methodes.

1. Infraroodtest

Bij deze test scant een infraroodcamera uw zonnepanelen op een zonnige dag. Dit is een vrij eenvoudige manier om defecte zonnepanelen op te sporen. Uw installatie hoeft er niet voor uitgezet te worden. Het resultaat van de test is een temperatuurbeeld. Modules die rood kleuren (en dus een hoge temperatuur hebben) op de beelden hebben last van degradatie. Dat wijst op een mogelijk defect.

2. Elektroluminescentie-test

Deze test om defecte zonnepanelen op te sporen, vindt altijd ’s nachts plaats, als de zon niet schijnt. Hierbij kijkt een speciale camera wat de zonnepanelen doen als ze energie krijgen toebediend. Er loopt dan stroom door het paneel, waardoor het paneel licht uitzendt. Infraroodcamera’s leggen dit licht vast. Als een bepaald paneel of module niet defect is, dan zijn alle cellen even helder. Worden bepaalde cellen minder of niet volledig verlicht? Dan wijst dit vaak op een defect in die module.

3. Meten met een voltmeter

Open klemspanning is een goede manier om rendementsverlies in een vroeg stadium op te sporen. Hierbij meet je de spanning op een zonnepaneel als dit losgekoppeld is van de rest. De open klemspanning bij een paneel is lager dan de referentie als een paneel niet optimaal presteert. Deze open klemspanning kun je met een simpele voltmeter meten.

Wil je defecte panelen nog beter kunnen opsporen? Dan kun je in plaats van de open klemspanning ook de werkingsspanning meten. Zonnepanelen met rendementsverlies zullen een lagere werkingsspanning hebben dan de andere panelen in de string.

Hoe kunt u defecte zonnepanelen voorkomen?

De belangrijkste tip daarvoor is om altijd te kiezen voor zonnepanelen van goede kwaliteit. Staar u daarvoor niet blind op de prijs of het maximale rendement, maar vooral naar de prijs-kwaliteitverhouding. Als u kiest voor panelen die uitgebreid zijn getest en over bepaalde keurmerken beschikken, weet u zeker dat u goed zit qua kwaliteit.

Verder is het belangrijk om uw rendement regelmatig te checken, zodat u er op tijd bij bent als er iets aan de hand is. Ook doet u er goed aan om uw zonnepanelen regelmatig te onderhouden om problemen voor te zijn. Besteed dit bij voorkeur uit aan een specialist, want het is heel belangrijk dat u hierbij bijvoorbeeld de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt.

Nog een belangrijke tip is om altijd te kiezen voor een gekwalificeerde en deskundige installateur. Iemand die weet wat hij doet en die de juiste materialen gebruikt voor de installatie. Zo voorkomt u dat de zonnepanelen al bij de installatie beschadigen. En gaat er dan toch iets mis? Dan kunt u vaak op garantie rekenen.

Ga voor kwaliteit, kies voor een garantiefonds!

Wilt u er zeker van zijn dat u na het opsporen van defecte zonnepanelen recht heeft op een goede reparatie en garantie? Dan doet u er goed aan om een installateur in te schakelen die is aangesloten bij een garantiefonds. Dát is waar wij u als Stichting Garantiefonds ZonZeker bij helpen.

Met een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker weet u zeker dat de installateur aan de kwaliteitseisen voldoet, de juiste materialen gebruikt en enkel werkt met zonnepanelen van goede kwaliteit. Hierdoor heeft u meer zekerheid over een goed rendement. En ontstaat er alsnog een defect bij uw zonnepanelen? Dan kunnen onze installateurs het defect bij de zonnepanelen opsporen en heeft u (bij de uitgebreidere dekkingen) recht op garantie. Ook als uw installateur failliet zou gaan trouwens. Dan neemt een andere installateur het over.

Kiest u voor de gratis Budgetdekking? Dan heeft u zekerheid tot en met de installatie. Wilt u ook graag zekerheid na de installatie? Dan kunt u kiezen voor onze certificaten ZonZeker Basis of ZonZeker Extra. Daarmee heeft u zelfs tot 10 of 15 jaar na de installatie nog recht op garantie. Zo krijgt u altijd goede hulp als er sprake is van rendementsverlies.

Op onze site kunt u meer lezen over de verschillende ZonZeker-certificaten. Heeft u er vragen over? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.