Hoeveel energie levert een zonnepaneel? Helder uitgelegd!

Voordat u overgaat tot het plaatsen van zonnepanelen, heeft u vast één prangende vraag: hoeveel energie levert een zonnepaneel? En dus ook: hoeveel zonnepanelen heeft u nodig gezien uw verbruik? Nu wekt niet elk zonnepaneel evenveel op en hangt de opbrengst van zonnepanelen van meer af dan van alleen het paneel zelf. Wij vertellen u graag hoe dat zit. Lees hieronder het antwoord op de vraag ‘Hoeveel energie levert een zonnepaneel?’

Hoeveel levert een zonnepaneel? SGZZWat bepaalt hoeveel energie een zonnepaneel levert?

De zonnepaneel-opbrengst hangt deels af van het vermogen van het zonnepaneel zelf, en deels van de omstandigheden. Ten eerste speelt dus een grote rol voor welke panelen u kiest. Gaan die lang mee? Wat hebben ze als gemiddelde opbrengst per zonnepaneel bij optimale omstandigheden? Daarnaast is het van diverse andere factoren afhankelijk hoeveel energie uw zonnepanelen leveren. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel zonnepanelen heeft u liggen. Het maximale rendement van uw zonnepaneleninstallatie is natuurlijk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen u heeft liggen. Daarbij speelt ook mee hoeveel panelen u kwijt kunt. Hoe groter uw dak, hoe meer panelen u kunt nemen.
  • Het aantal zonne-uren. Het aantal uren dat de zon schijnt speelt uiteraard ook een rol. Hoe meer de zon schijnt, hoe meer uw zonnepanelen zullen opwekken. In de zomer zal de gemiddelde opbrengst van uw zonnepanelen dan ook een stuk hoger liggen dan in de minder zonnige wintermaanden.
  • De ligging van uw dak. Een dak op het zuiden is het meest gunstig voor zonnepanelen. Ligt uw dak op het westen of oosten? Dan behaalt u er alsnog een mooie opbrengst mee, maar wel iets minder dan met een dak op het zuiden. Bij een dak op het noorden is het mogelijk slim om te kijken naar andere mogelijkheden, zoals zonnepanelen op het schuurdak leggen.
  • De kwaliteit van de zonnepanelen. Zonnepanelen van B-merken zijn misschien wel aantrekkelijk geprijsd, maar de prijs-kwaliteitverhouding is niet altijd optimaal. Deze panelen dalen soms eerder in rendement of leveren überhaupt minder stroom op. Kijk daarom ook altijd goed hoe lang uw zonnepaneel meegaat. Ontdek op onze site hoe u weet wat goede zonnepanelen zijn. Als u kiest voor kwaliteit, behaalt u met één zonnepaneel een hogere opbrengst.
  • De hellingshoek. Optimaal is het als uw zonnepanelen op een hellingshoek van zo’n 45 graden liggen. Dan kan de zon er het beste op schijnen en heeft u het meeste rendement. Als uw dak een kleinere hellingshoek heeft, kan dit voor een lagere opbrengst van de zonnepanelen zorgen.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Bij aanschaf van zonnepanelen wordt altijd iets gezegd over hoeveel energie het paneel levert onder optimale omstandigheden. Dit maximale vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het aantal Wattpiek, hoe meer energie uw zonnepanelen kunnen opwekken.

Het komt alleen bijna nooit voor dat u 100% van dit vermogen opwekt. Er valt schaduw op de panelen, de zonne-omstandigheden zijn niet altijd optimaal en zo zijn er meer dingen die meespelen. Een goed uitgangspunt is dat u zo’n 85% kunt opwekken van het maximale vermogen dat op de panelen vermeld staat. Met dat percentage kunt u wel een schatting maken van de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen over een heel jaar genomen.

Op uw huidige energierekeningen of op uw slimme meter kunt u terugzien hoeveel stroom u op dit moment gemiddeld verbruikt. Als u dat weet én de gemiddelde opbrengst van uw zonnepanelen, kunt u inschatten hoeveel panelen u ongeveer nodig heeft.

Voorbeeldberekening

Stel: u heeft 12 zonnepanelen op het dak liggen die maximaal 360 Wp per zonnepaneel per jaar kunnen opwekken. Dan is uw jaarlijkse totaalopbrengst zo’n 360 Wp x 85% x 12 panelen = 3.672 kWh. De verwachte gemiddelde dagopbrengst is dan die hoeveelheid Wp gedeeld door 365 dagen = 10,06 kWh.

Vergeet het onderhoud van uw panelen niet

Hoeveel energie een zonnepaneel levert op termijn hangt ook af van hoe goed u de panelen onderhoudt. Zodra er bijvoorbeeld blaadjes op vuil op de zonnepanelen komt te liggen, kan er minder zonlicht op een paneel vallen. Ook kan vuil op termijn zelfs defecten veroorzaken. Daarom is het verstandig om uw zonnepanelen goed te laten onderhouden door een deskundige partij, zodat de panelen ook na een tijdje nog een goede opbrengst hebben.

Zeker zijn van een goed rendement? Kies voor Stichting Garantiefonds Zonzeker

De investering in zonnepanelen is er niet één die u zomaar doet. U wilt dan zeker zijn van een goede zonnepanelen-opbrengst. Dat begint met kiezen voor een vakbekwame installateur die enkel werkt met kwalitatieve zonnepanelen. Daarom zijn wij Stichting Garantiefonds Zonzeker gestart. Kiest u voor een bij ons aangesloten installateur? Dan bent u zeker van een goede installateur, de juiste materialen en kwalitatieve zonnepanelen van A-merken. Daarmee is een goede basis gelegd voor een optimale opbrengst per zonnepaneel.

Als u kiest voor een van onze installateurs, dan heeft u garantie over de installatie van de zonnepanelen. Naast gratis garantie over de oplevering zelf (de Budgetdekking) kunt u ook kiezen voor een garantiepakket dat geldt tot na de oplevering van de zonnepaneleninstallatie. Daarbij kunt u kiezen tussen het ‘Zonzeker Basis’- en het ‘ZonZeker Extra’-certificaat. Lees meer over deze diverse certificaten op onze site.

Heeft u een vraag? Of wilt u weten wat wij als garantiefonds voor u kunnen doen? Neem contact met ons op via het contactformulier. Wij helpen u graag.