Hoe kiest u een goede installateur van zonnepanelen?

Als u kiest voor zonnepanelen, kiest u natuurlijk het liefst voor kwaliteit. Dat betekent kwalitatieve zonnepanelen, maar ook een vakbekwame installateur. Dat laatste is namelijk minstens zo belangrijk. Al is het maar om zeker te weten dat uw installatie goed en veilig is. Maar hoe herkent u een goede installateur? En waar vindt u die? Dit zijn 5 belangrijke punten om op te letten.

Hoe kies je een goede installateur voor zonnepanelen SGZZ

Waarom is een goede installateur zo belangrijk?

Door voor een goede installateur van zonnepanelen te kiezen, kunt u veel vervelende problemen voorkomen. Een goede installateur heeft ruime ervaring met en uitgebreide kennis van zonnepanelen. Daardoor kan de installateur u goed adviseren. Bijvoorbeeld over het type zonnepanelen en over het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. De adviseur werpt een kritische blik op uw dak en kijkt ook met u mee naar uw huidige en toekomstige stroomverbruik. Als u bijvoorbeeld gezinsuitbreiding verwacht, zal de installateur zijn advies daarop afstemmen.

Ook kan een goede installateur u adviseren hoe u het meeste uit de zonnepanelen kunt halen. Zo zal de installateur met u meekijken naar de meest gunstige plaatsing van de zonnepanelen op het dak. Een fijn idee! Zo verhoogt u het rendement van uw zonnepanelen.

Verder werken goede installateurs altijd met zonnepanelen van goede kwaliteit en gebruiken ze het juiste gereedschap voor de installatie ervan. Bovendien weet u bij een goede installateur zeker dat de installatie goed en veilig gebeurt. Dit voorkomt de kans dat u er na een tijdje problemen mee krijgt of dat u bijvoorbeeld brandgevaar loopt.

Aandachtspunt 1: lid van een garantiefonds

Wilt u zeker weten dat u een vakbekwame installateur kiest? Dan is het verstandig om te kiezen voor een installateur die bij een garantiefonds is aangesloten. Bijvoorbeeld Stichting Garantiefonds ZonZeker. Alle installateurs die bij Stichting Garantiefonds ZonZeker zijn aangesloten, zijn vakbekwaam en ervaren en kennen hun vak als geen ander. Ook loopt u bij een installateur van ons garantiefonds geen enkel risico dat u bijvoorbeeld uw zonnepanelen niet geleverd krijgt. Dat scheelt vervelende verrassingen.

Aandachtspunt 2: let op de keurmerken of certificaten

Verder is het belangrijk dat de installateur van zonnepanelen over een keurmerk of certificaat beschikt. U weet dan zeker dat de installateur kennis van zaken heeft en goed werk aflevert. Alle installateurs die bij ons garantiefonds zijn aangesloten, beschikken daarvoor bijvoorbeeld over een passend keurmerk. Daarvoor moeten de installateurs aan strenge eisen voldoen, bijvoorbeeld qua opleiding en ervaring. Zo hebben deze installateurs bepaalde trainingen gevolgd en zijn zij gecontroleerd en goedgekeurd. Goed werk gegarandeerd dus!

Aandachtspunt 3: referenties en ervaringen

Ook is het zinvol om te checken wat de ervaringen van andere klanten zijn met een installateur. Kijk bijvoorbeeld de site van de installateur na op reviews of vraag aan de installateur zelf of hij referenties heeft. Als een installateur die niet kan geven, is het vaak beter om voor een andere installateur te kiezen. Ook is het belangrijk om specifiek te checken of een installateur vaker zonnepanelen heeft geïnstalleerd van het merk waarvoor u kiest.

Aandachtspunt 4: gespecialiseerd bedrijf

Natuurlijk kunt u via algemene sites als Werkspot of Marktplaats iemand inschakelen die zonnepanelen kan installeren. Misschien kent u ook wel zelf iemand die twee rechterhanden heeft. Toch is het zinvol om voor zonnepanelen altijd een installateur te kiezen die gespecialiseerd is in zonnepanelen installeren en die dat vaker doet. Een klein foutje bij de installatie kan u duur komen te staan. Een vakbekwame installateur is nogal belangrijk om bijvoorbeeld brandgevaar te voorkomen en zeker te weten dat uw installatie 100% veilig is en naar behoren werkt.

Aandachtspunt 5: betaal niet het volledige bedrag vooraf

Veel installateurs van zonnepanelen vragen een aanbetaling voor het werk dat zij leveren. Dat is begrijpelijk. Het gaat immers om een grote investering waar zij veel werk voor leveren en ook zonnepanelen voor moeten bestellen. Zij willen ook graag zeker weten dat ze uw betaling daarvoor ontvangen. Daarom is met een aanbetaling niets mis. Wel raden we u af om het volledige bedrag voor de installatie bij voorbaat te betalen. Zo voorkomt u dat u naar uw geld kunt fluiten als er onverhoopt iets misgaat.

Loop geen enkel risico, kies voor een garantiefonds

Wilt u zeker weten dat u voor een goede installateur kiest? Ga dan voor een installateur van Stichting Garantiefonds ZonZeker. Al onze installateurs beschikken over de juiste certificaten. Ook bent u er bij ons zeker van dat de installatie goed gebeurt en dat u geen risico loopt als de installateur failliet gaat. In dat geval worden de werkzaamheden namelijk overgenomen door een van onze andere erkende installateurs. Nog meer goede redenen om te kiezen voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker vindt u op onze site.

Altijd een goede installateur via Stichting Garantiefonds ZonZeker

Kiest u voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker? Dan kunt u kiezen tussen drie verschillende dekkingen. De Budgetdekking biedt u zekerheid tot en met de oplevering van uw zonnepaneleninstallatie. Ook kunt u kiezen voor twee aanvullende certificaten: ZonZeker Basis of ZonZeker Extra. Beide certificaten bieden u – naast de zekerheid tot de oplevering – ook extra zekerheid ná de oplevering van uw installatie.

Op de pagina ZonZeker-certificaten kunt u meer lezen over onze verschillende dekkingen. Of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag verder.