Definitief besluit over de salderingsregeling na 2023

Dankzij de salderingsregeling is investeren in zonnepanelen nóg aantrekkelijker voor huishoudens en bedrijven. Eerder werd de salderingsregeling al verlengd tot 2023 en inmiddels is ook bekend wat er met de regeling gebeurt na 2023. De regeling wordt langzaamaan afgebouwd tot 2031, maar dit zal minder snel gaan dan verwacht. Goed nieuws voor (toekomstige) zonnepaneleneigenaren dus! Zij kunnen nog langer van een extra financiële meevaller profiteren.

Salderingsregeing na 2023

De salderingsregeling, hoe zit dat ook alweer?

Op onze site kon u in het artikel Salderingsregeling verlengd tot 2023 al lezen hoe de salderingsregeling er tot 2023 uitziet. De regeling houdt in dat bij huishoudens of bedrijven de opgewekte stroom van hun verbruik afgetrokken wordt. Bij dit salderen is uw voordeel gelijk aan datgene wat u aan uw energieleverancier betaald. Momenteel € 0,21 en € 0,25.

Heeft u meer stroom opgewekt dan u heeft verbruikt? Dan ontvangt u hiervoor een terugleververgoeding van meestal tussen de € 0,04 en € 0,08 per kWh. Het verrekenen van uw teruggeleverde stroom met uw verbruikte stroom wordt ‘salderen’ genoemd. Dit kan zonnepaneleneigenaren jaarlijks een mooi extraatje opleveren. Ook betekent deze regeling dat u uw zonnepanelen nog sneller kunt terugverdienen.

Afbouwen van de salderingsregeling

Inmiddels heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een definitief besluit genomen over de salderingsregeling na 2023. Eerder werd al bekend dat de salderingsregeling zal worden afgebouwd, omdat de regering geld nodig heeft voor andere verduurzamingsmaatregelen.

De salderingsregeling stopt in 2031 en wordt tussen 2023 en 2031 langzaamaan afgebouwd. De afbouw zal gaan met 9% per jaar. Dit betekent dat u in 2023 nog 91% van uw teruggeleverde energie kunt salderen, in 2024 nog 82%, etc. Uiteindelijk mag u dan in 2030 nog 28% salderen en wordt dit percentage in 2031 in één keer afgebouwd naar 0%.

Overigens was het plan eerst om de regeling jaarlijks met 11% af te bouwen. Uiteindelijk is gekozen voor 9%, zodat investeerders nog een tijdje van een hoger salderingspercentage kunnen profiteren.

Zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering? Ja!

Of zonnepanelen nog wel de investering waard zijn, ook zonder salderingsregeling? Jazeker! Zonnepanelen zijn nog altijd een goede investering. Niet alleen bieden zonnepanelen veel voordelen voor het milieu, maar ook kunt u met zonnepanelen op het dak nog steeds flink besparen. U wekt uw eigen energie op, waardoor u minder stroom hoeft af te nemen bij uw energieleverancier.

Daar komt nog bij dat zonnepanelen in de loop der jaren steeds efficiënter en voordeliger zijn geworden. In 2009 was de terugverdientijd van zonnepanelen nog ruim 25 jaar. Anno 2020 heeft u uw zonnepanelen al binnen zo’n 7 jaar terugverdiend. Ook zonder salderingsregeling heeft u uw zonnepanelen dus snel terugverdiend. Bovendien wordt er nog steeds volop ontwikkeld, waardoor zonnepanelen in de toekomst alleen maar nog efficiënter zullen worden.

Overweegt u om voor zonnepanelen te kiezen? Dan is juist nu een goed moment om daarvoor te kiezen. Als u nu zonnepanelen koopt, kunt u nog zo lang mogelijk van de salderingsregeling profiteren, waardoor u een maximaal bedrag terugkrijgt.

Kies voor kwaliteit en zekerheid bij Stichting Garantiefonds ZonZeker

Wanneer u ook voor zonnepanelen kiest, het is natuurlijk wel belangrijk dat u kwalitatieve zonnepanelen op uw dak heeft en dat deze door een goede installateur worden geïnstalleerd. Dan weet u zeker dat u zo lang mogelijk van uw zonnepanelen kunt profiteren. Die extra zekerheid bieden we u bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Kies voor een installateur die bij onze stichting is aangesloten. Bij ons weet u zeker dat uw installatie van goede kwaliteit is en dat de installateur verstand van zaken heeft. Ook loopt u dankzij onze certificaten geen risico’s bij de oplevering.

Op de pagina ZonZeker-certificaten kunt u meer lezen over onze verschillende dekkingen. Wilt u direct contact met ons opnemen? Vul dan het contactformulier in. Wij helpen u graag.