Btw op zonnepanelen terugvragen in 2020, hoe zit dat (voor particulieren)?

Wist u dat u bij de aanschaf van zonnepanelen van een mooie korting kunt profiteren? Als zonnepaneleneigenaar kunt u namelijk in veel gevallen de betaalde btw voor uw zonnepanelen terugvragen. Dat betekent dat u een deel van de aanschafkosten op uw rekening teruggestort krijgt van de Belastingdienst. Dat is toch mooi meegenomen! Hoe zit het precies, btw op zonnepanelen terugvragen in 2020? Daar vertellen we u in dit artikel graag meer over.

Btw-teruggave voor zonnepanelen

In Nederland geldt een regeling die ervoor zorgt dat u de betaalde btw op zonnepanelen kunt terugvragen bij de Belastingdienst. De Nederlandse overheid wil namelijk het gebruik van zonnepanelen stimuleren.

Hoe werkt de regeling?

Het zit zo: als u zonnepanelen op het dak heeft, kunt u teveel opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Net als een energiebedrijf dus. Dat maakt u voor de Belastingdienst een ondernemer. Normaal gesproken kunnen ondernemers btw terugvragen op alle zakelijke aankopen die zij doen. Voor u als zonnepaneleneigenaar geldt dat u specifiek het btw-bedrag kunt terugvragen die u voor de zonnepanelen heeft betaald.

Naast dat u de zonnepanelen heeft aangeschaft voor een bedrag inclusief btw, betaalt u ook een bedrag aan forfait. Dit is een eenmalig bedrag dat u aan belasting betaalt voor de stroom die u gaat opwekken. Het bedrag is afhankelijk van hoeveel stroom u verwacht op te wekken.

Het bedrag dat u terugkrijgt bij de btw-teruggave is gelijk aan het bedrag aan betaalde btw na aftrek van het forfait dat u moet betalen. Die bedragen worden automatisch met elkaar verrekend.

Een voorbeeldberekening

Stel: u koopt een zonnepaneleninstallatie van € 7.000 inclusief btw. Dat staat gelijk aan € 7.000 / 1,21 = € 5.785,12 exclusief btw. U heeft dus in totaal € 1.214,88 aan btw betaald.

Daarnaast heeft u – om maar een bedrag te noemen – € 150 als forfait betaalt. In dat geval kunt u een bedrag van € 1.214,88 – € 150 = € 1.064,88 terugvragen bij de Belastingdienst. Een flinke meevaller!

Hoe zit het met de btw-teruggave in 2020?

Is uw zonnepanelen-installatie goedkoper dan € 11.900 (ex btw), dan verandert er niets. Dit zal voor de meerderheid van de installaties gelden. De zelfde regels als voorheen zijn dan nog steeds van toepassing.

Is uw installatie duurder dan €11.900 (ex btw)? Dan is het per 1 januari 2020 het voordeel minder. De belangrijkste wijziging is dat het nu lastiger is om een bedrag boven € 2.500 (= betaalde btw minus het betaalde forfait) terug te vragen. Als u meer dan € 2.500 terugvraagt, bent u verplicht om de vier opeenvolgende jaren na de teruggave elk jaar 20% van het ontvangen bedrag terug te betalen.

Hoe kunt u de btw op zonnepanelen terugvragen?

U kunt de betaalde btw op zonnepanelen zelf terugvragen bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst kunt u precies lezen hoe u – als particulier of als ondernemer – de btw over uw zonnepanelen kunt terugvragen. In grote lijnen gaat dit voor particulieren als volgt:

  1. U meldt zich eerst aan als ondernemer voor de btw, zodat u de btw daadwerkelijk kunt terugvragen.
  2. Daarna ontvangt u binnen 10 werkdagen bericht of uw aanvraag is goedgekeurd. Hiervoor stuurt de Belastingdienst u een brief getiteld ‘Vaststelling belastingplicht’. In deze brief vindt u ook uw omzetbelastingnummer.
  3. Vervolgens moet u uw rekeningnummer aan de Belastingdienst doorgeven via dit formulier. Het is belangrijk om die stap niet te vergeten. Ook niet als er al een rekeningnummer van u bij de Belastingdienst bekend is.
  4. Daarna doet u btw-aangifte voor de aanschaf van uw zonnepanelen. Dit moet u altijd doen binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u de zonnepanelen heeft gekocht. Als u zonnepanelen koopt in 2020, moet u deze aangifte dus vóór 30 juni 2021 hebben gedaan.

Daarna is het belangrijk om elk kwartaal digitaal btw-aangifte te doen totdat de Belastingdienst u ontheffing van uw administratieve verplichtingen heeft gegeven. Tot die tijd vult u na uw eerste aangifte elk kwartaal bij de vraag ‘Hebt u iets aan te geven?’ het antwoord ‘Nee’ in. U hoeft dan verder geen gegevens in te vullen en kunt de aangifte ondertekenen en versturen.

Overigens kunnen een aantal van onze aangesloten installateurs de btw-teruggave volledig voor u verzorgen. Een stukje extra service waarmee u wat tijd kunt besparen! Vraag uw installateur naar de mogelijkheden hiervoor.

Hoe zit het als u al eerder btw heeft teruggevraagd?

Heeft u al eerder btw teruggevraagd voor zonnepanelen? Bijvoorbeeld omdat u panelen koopt ter uitbreiding van uw bestaande installatie? Of omdat u bent verhuisd en op uw oude woning ook al zonnepanelen had? Dan kan het zijn dat u niet nogmaals btw kunt terugvragen. Dit hangt er onder meer van af wanneer u eerder zonnepanelen heeft aangeschaft en of u daarover de btw heeft teruggevraagd. Onze aangesloten installateurs kunnen u daar meer over vertellen.

Btw op zonnepanelen terugvragen als u een eigen bedrijf heeft

Heeft u een eenmanszaak, waarvoor u een persoonsgebonden btw-nummer heeft? Dan kunt u de btw terugvragen zodra u de belastingaangifte voor uw onderneming doet. In dat geval moet je de betaalde btw voor de zonnepanelen optellen bij de btw die u voor uw eigen bedrijf heeft betaald. Op die manier kan de btw verrekend worden. Overigens kan het soms nuttig zijn om de zonnepanelen op naam van uw partner te zetten als uw partner geen eigen bedrijf heeft.

Kies voor zekerheid, kies voor een garantiefonds!

Als u zonnepanelen laat installeren, is het wel belangrijk dat dit goed gebeurt. U wilt natuurlijk zeker zijn van een vakbekwame installateur die goedgekeurde producten gebruikt. Dan weet u zeker dat u zorgeloos van uw zonnepanelen kunt profiteren. Ook kan een vakbekwame installateur u vaak meer vertellen over de teruggave van btw op zonnepanelen in 2020.

Het loont daarom om te kiezen voor een installateur die bij een garantiefonds is aangesloten. De installateurs aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker zijn altijd vakbekwaam en werken met de juiste materialen. Ook profiteert u bij ons garantiefonds van extra zekerheden. Zo loopt u geen risico dat uw installateur failliet gaat of dat hij of zij de installatie niet correct oplevert.

U kunt zelf kiezen welke van onze drie dekkingen bij u past. De Budgetdekking biedt u kosteloos zekerheid tot en met de oplevering van uw installatie. Daarnaast bieden de certificaten ZonZeker Basis en ZonZeker Extra u ook na de oplevering extra zekerheid. Meer informatie over deze verschillende dekkingen leest u op de pagina ZonZeker-certificaten. Wilt u direct contact met ons opnemen? Vul dan het contactformulier in. Wij helpen u graag verder.