Zonnepanelen en de waarde van uw huis: hoeveel wordt uw huis er meer waard door?

Zonnepanelen op het dak zijn om allerlei redenen een slimme zet. De belangrijkste reden is energiebesparing en dus geldbesparing. Maar wist u dat zonnepanelen uw huis ook meer waard maken? Omdat verduurzaming voor steeds meer mensen belangrijk is, zijn woningen met zonnepanelen erg in trek. Dat betekent dat zonnepanelen de waarde van uw huis verhogen. Lees hieronder hoe dat zit én hoeveel uw huis precies meer waard wordt met zonnepanelen op het dak.

Zonnepanelen en waarde huis - SGZZ

Waarom verhogen zonnepanelen de waarde van een huis?

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 44% van de ondervraagde huizenkopers een voorkeur heeft voor een huis met zonnepanelen. Verduurzaming is erg in trek, omdat het steeds belangrijker wordt om bij te dragen aan het milieu. Dat maakt woningen met zonnepanelen extra populair. Eén op de drie ondervraagde mensen zegt meer te willen betalen voor een huis met zonnepanelen. Zo’n 46% van de respondenten is er ook van overtuigd dat zonnepanelen de waarde van het huis verhogen.

Maar het is niet alleen een kwestie van perceptie. Huizen met zonnepanelen hebben daadwerkelijk gemiddeld een hogere vraagprijs hebben dan woningen zonder zonnepanelen-installatie. Dat komt onder andere doordat zonnepanelen voor een beter energielabel zorgen. Iedere woning heeft een energielabel (variërend van A+++ als het meest gunstige energielabel tot G als het meest ongunstige energielabel). Een goed energielabel maakt een woning dan weer geliefder en dus mogelijk meer waard.

Hoeveel stijgt de woningwaarde door zonnepanelen?

Uit cijfers blijkt dat zonnepanelen een woning gemiddeld 2,56% meer waard maken. Dat geldt voor elk type woning, dus ongeacht of u in een rijtjeshuis, een vrijstaande woning, een hoekwoning of een twee-onder-een-kapwoning woont.

Stel: uw woning heeft zonder zonnepanelen een waarde van € 350.000,-. Dan zal deze met zonnepanelen 2,56% meer waard worden. Dat is € 8.960,- waardestijging. Uw woning is met de zonnepanelen dus ongeveer € 358.960,- waard.

Die hogere woningwaarde door zonnepanelen is vaak gelijk aan het bedrag dat u voor de zonnepanelen heeft betaald (of zelfs nog iets meer dan dat). Zo heeft u de kosten in principe direct terugverdiend. Bovendien is het zo dat zonnepanelen hun waarde behouden. De meeste huizen waar al een tijdje zonnepanelen op liggen, zijn dus ook een paar jaar na de installatie nog ongeveer 2,56% meer waard dan huizen zonder zonnepanelen.

Meer goed nieuws: extra lenen door zonnepanelen

Wat bovendien goed nieuws is, is dat kopers van uw woning mogelijk meer kunnen lenen als er zonnepanelen op het huis liggen. Dit komt doordat banken verduurzaming stimuleren door meer hypotheekmogelijkheden te bieden voor energiezuinige woningen. Vaak kunnen kopers daardoor zo’n € 10.000,- extra lenen. Als u meer zonnepanelen heeft liggen dan nodig is voor het verbruik, dan valt de maximale lening mogelijk zelfs € 25.000,- hoger uit.

Dit is goed nieuws als u uw woning verkoopt. Het betekent namelijk dat het huis voor meer kopers binnen hun financieringsbudget zal vallen en dat zij wellicht makkelijker de financiering rond krijgen.

Hoe zit het met zonnepanelen bij een verhuizing?

U bent niet verplicht om bij een verhuizing de zonnepanelen mee te verkopen aan de nieuwe huiseigenaren. Toch kiezen de meeste woningverkopers ervoor om dat wel te doen. Geïnteresseerden zien de zonnepanelen op het dak liggen, waardoor het voor hen een teleurstelling kan zijn als blijkt dat de zonnepanelen niet bij de woning horen. Bovendien verliest uw woning de meerwaarde als u de zonnepanelen weghaalt.

Daar komt nog bij dat zonnepanelen verhuizen ook kosten met zich meebrengt. Zeker als uw panelen er al een paar jaar op liggen, is het vaak voordeliger om de zonnepanelen mee te verkopen en op uw volgende woning nieuwe panelen te laten installeren.

Lees er in ons artikel Zonnepanelen verhuizen | Welke opties zijn er en waar doet u goed aan?’ meer over.

Wat zijn de andere voordelen van zonnepanelen?

Los van het feit dat zonnepanelen de waarde van uw huis verhogen, zijn zonnepanelen om nog meer redenen interessant. Ten eerste is het een slimme manier om voor een flinke daling van uw energielasten te zorgen. Daarnaast bent u minder afhankelijk van schommelende energieprijzen. Als de prijzen fors stijgen, merkt u daar minder van op uw energierekening. U wekt immers deels zelf stroom op.

Verder draagt u bij aan een beter milieu en profiteert u wellicht van (lokale) subsidie voor zonnepanelen. Dat maakt de aanschaf van zonnepanelen mogelijk nóg aantrekkelijker, omdat u er daardoor minder zelf voor hoeft te betalen.

Extra zekerheid bij Stichting Garantiefonds ZonZeker

Kiest u voor zonnepanelen? Dan wilt u vast zeker weten dat uw zonnepanelen worden geïnstalleerd door een professionele en betrouwbare installateur. Die zekerheid heeft u door te kiezen voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Ook biedt ons garantiefonds u de zekerheid dat onze installateurs met kwalitatieve zonnepanelen en de juiste materialen werken, waardoor u kunt vertrouwen op een veilige en goede installatie. Zo profiteert u optimaal van de zonnepanelen en zorgen de zonnepanelen daadwerkelijk voor een hogere waarde van uw huis.

U kunt zelf kiezen welke van onze drie dekkingen het beste bij u past. Met de Budgetdekking heeft u gratis zekerheid tot en met de oplevering van uw installatie. Wilt u ook zekerheid na de oplevering? Dan bieden wij de certificaten ZonZeker Basis of ZonZeker Extra.

Ontdek op onze site welke ZonZeker-installateurs bij u in de buurt zitten of bekijk onze verschillende certificaten. Wilt u direct contact met ons opnemen? Vul dan het contactformulier in of neem contact op met een aangesloten installateur. We helpen u graag verder!