Zonnepanelen verhuizen | Welke opties zijn er en waar doet u goed aan?

Gaat u binnenkort verhuizen en heeft u zonnepanelen op het dak? Dan is het soms mogelijk om de zonnepanelen mee te verhuizen. Daardoor profiteert u ook bij uw volgende huis van de voordelen van zonne-energie. Het verschilt per situatie of het ook echt aantrekkelijk is om zonnepanelen mee te verhuizen. Soms is het voordeliger om de panelen te verkopen aan de volgende bewoner. Hoe zonnepanelen verhuizen precies werkt? En waar u goed aan doet? We zetten alle informatie op een rij.

SGZZ - zonnepanelen verhuizen

Zonnepanelen verhuizen of niet? De afwegingen!

Vanaf het moment dat u uw huis te koop zet, moet u een afweging maken. Verhuist u de zonnepanelen naar uw volgende woning of verkoopt u ze mee met het huis? Beide opties hebben voor- en nadelen.

Zonnepanelen doorverkopen aan de volgende bewoners

Voor veel potentiële kopers maakt het uw woning extra aantrekkelijk als ze de zonnepanelen erbij kopen. Zonnepanelen maken uw woning meer waard en kunnen een extra reden zijn voor kopers om juist voor uw woning te kiezen. Duurzame woningen zijn namelijk erg in trek.

Bovendien krijgt u een extra bedrag voor uw woning als u de zonnepanelen mee verkoopt. Hoeveel precies? Dat verschilt per situatie. Maar uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (onder 227 huizenkopers) blijkt dat huizenkopers gemiddeld € 7.000 extra over hebben voor een huis met zonnepanelen op het dak. Dat is ongeveer gelijk aan wat u vaak kwijt bent voor het kopen en laten installeren van zonnepanelen.

Wat ook meeweegt, is dat potentiële kopers vaak verwachten dat de zonnepanelen bij het huis horen. Als zij zonnepanelen op het dak zien liggen, zijn ze soms teleurgesteld als blijkt dat u die zelf meeneemt. Ze bieden dan wellicht minder dan gedacht.

Zonnepanelen meeverhuizen

De andere optie is dus om uw zonnepanelen mee te verhuizen naar uw volgende woning. Het grote voordeel is dat u dan niet opnieuw zonnepanelen, een omvormer, etc. hoeft te kopen. U blijft profiteren van de voordelen van zonnepanelen, met als belangrijkste voordeel dat u veel energiekosten bespaart en zelf duurzame stroom opwekt. Mogelijk profiteert u bij uw volgende huis zelfs nog meer van de zonnepanelen. Het zou kunnen dat het dak van uw volgende huis gunstiger ligt, waardoor uw rendement stijgt.

Er kleven wel wat nadelen aan zonnepanelen verhuizen. Zo betaalt u kosten voor het verhuizen van de panelen en is de verhuizing van de panelen iets wat zorgvuldig moet gebeuren. U wilt niet dat de panelen beschadigen of dat uw installatie niet meer naar behoren werkt. Verder is het bij oudere panelen niet altijd financieel aantrekkelijk om zonnepanelen mee te verhuizen. Dan is het soms voordeliger om direct nieuwe panelen aan te schaffen, waarbij u ook de installatie afstemt op het dak van uw nieuwe woning.

Kosten voor zonnepanelen verhuizen

Het verhuizen van uw zonnepanelen is niet gratis. Althans, niet als u het aan een expert overlaat, wat wij absoluut aanraden aan elke zonnepaneleneigenaar. De zonnepanelen moeten namelijk opnieuw geïnstalleerd worden en u wilt het risico voorkomen dat er iets kapot gaat bij het demonteren en verhuizen van de panelen. De kosten voor het verhuizen van uw zonnepanelen zijn gemiddeld zo’n € 100 per paneel. Bij een installatie van 12 panelen komt dit dus neer op €1.200 in totaal.

Houd er rekening mee dat de kosten per installateur verschillen. Vergeet hierbij niet dat er soms een nieuwe onderconstructie nodig is. Ook dat brengt kosten met zich mee. Verder maakt het uit of er bijvoorbeeld nieuwe groepen in de meterkast nodig zijn. In dat geval kunnen de kosten hoger uitvallen.

Hoe beslist u over zonnepanelen wel/niet meeverhuizen?

Zowel zonnepanelen meeverhuizen als ze mee verkopen met uw woning heeft dus voor- en nadelen. Het is goed om een aantal zaken mee te nemen in uw afweging.

Hoeveel leveren de zonnepanelen op?

Het is slim om van tevoren uw woning te laten taxeren. Vraag daarbij aan de taxateur wat uw woning mét en wat uw woning zonder zonnepanelen zou opleveren. Vraag u daarbij af hoe interessant die meerwaarde voor u is.

Houd er rekening mee dat het verhuizen van zonnepanelen ongeveer € 100 aan kosten per paneel met zich meebrengt. Zet die kosten af tegen de meerwaarde die het mee verkopen van de panelen zou opleveren. Maak zelf een afweging wat financieel aantrekkelijker is voor u.

Hoe oud zijn uw zonnepanelen?

Kijk daarnaast naar de leeftijd van de zonnepanelen. Heeft u zonnepanelen die al meer dan 20 jaar oud zijn? Dan is het verstandiger om die mee te verkopen. Deze zonnepanelen leveren minder rendement op dan in het begin. U kunt dan beter nieuwe panelen kopen voor uw volgende woning. Zonnepanelen worden steeds beter, waardoor u op dit moment zonnepanelen voor een gunstige prijs kunt kopen die veel meer rendement opleveren.

Heeft u uw zonnepanelen en omvormer pas een paar jaar? Dan kan meeverhuizen zeker slim zijn. Het rendement van de panelen is dan relatief hoog. U bespaart uzelf met het meeverhuizen een forse investering in een nieuwe installatie.

Is uw volgende dak geschikt voor zonnepanelen?

Als het dak van uw nieuwe woning minder geschikt is voor zonnepanelen, dan is het meeverhuizen van de panelen natuurlijk minder interessant. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als uw dak volledig in de schaduw ligt of als u een plat dak heeft, waardoor er een nieuwe installatie op gemonteerd moet worden om de panelen schuin te zetten. In zo’n geval is het verstandig om een expert te laten kijken naar uw nieuwe dak. Diegene kan persoonlijk meedenken waar u goed aan doet.

Waar moet u op letten bij zonnepanelen verhuizen?

Het verhuizen van zonnepanelen is wel wat anders dan dozen met spullen inpakken en naar uw nieuwe woning brengen. We raden niet voor niets aan om dit altijd over te laten aan een specialist. Er kan bij een verhuizing anders al snel iets beschadigen aan de panelen. Een kleine beschadiging kan al een veel lager rendement betekenen.

Daarnaast is het slim om de verhuizing aan een expert over te laten om veiligheidsredenen. Werken met elektriciteit is niet zonder risico’s. Ook op het dak klimmen kan gevaarlijk zijn. Een ervaren installateur is hiermee bekend en zal dit altijd veilig en professioneel aanpakken.

Wat verder prettig is, is dat een installateur de zonnepanelen direct correct installeert. Zo kan diegene meekijken of een nieuwe groep in uw meterkast nodig is, een geschikte omvormer plaatsen en ervoor zorgen dat alle randapparatuur correct is geïnstalleerd.

  • Bekijk eerst de ligging van het dak van uw nieuwe woning. Hoe valt de zon daarop? Valt er niet te veel schaduw op het dak? Het beste is een dak op het zuiden of anders op het westen of oosten. Als uw dak op het noorden gericht is, zijn zonnepanelen vaak minder interessant. Heeft u veel schaduwval? Dan kunnen micro-omvormers helpen om meer rendement te behalen. Een installateur kan hier persoonlijk advies over geven.
  • Check de garantie op de zonnepanelen. Soms geldt de garantie niet meer als u de zonnepanelen op een ander dak plaatst. Check dus goed hoe dit zit.
  • Kijk goed naar uw huidige gebruik. Is uw persoonlijke situatie veranderd en zijn bijvoorbeeld de kinderen het huis uit of heeft u juist plannen voor gezinsuitbreiding? Ook dat is goed om in gedachten te houden. Als u bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak heeft liggen voor een gezin van vijf maar nu nog maar met z’n tweeën bent, is het soms handiger om een nieuwe (kleinere) installatie te nemen of om maar een deel van de panelen mee te nemen. Heeft u juist meer panelen nodig? Neem dan ofwel een compleet nieuwe grotere installatie ofwel laat uw huidige installatie mee verhuizen en breid die uit.
  • Onderzoek het oppervlak van het dak. Is uw dak groot genoeg voor alle zonnepanelen? Als uw dak te klein is, kunt u soms de zonnepanelen verdelen over beide kanten van het dak of wellicht is het dan zinvol om maar een deel van de zonnepanelen te gebruiken. Een expert kan u hier goed over adviseren.

Wat is het meest gebruikelijk?

Hoewel zonnepanelen verhuizen zeker aantrekkelijk kan zijn (zeker als je de panelen nog niet zo lang hebt), zien we dat woningverkopers vaker de huidige panelen doorverkopen aan de nieuwe bewoners. Zo houdt u er een mooi bedrag aan over. Een fijn bijkomend voordeel is dat u dan een nieuwe installatie kunt aanschaffen die waarschijnlijk weer een slag beter is dan uw oudere installatie. De ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen gaan namelijk alsmaar door.

Daarnaast is het fijn dat u de nieuwe installatie volledig kunt aanpassen aan uw huidige energiebehoefte en aan uw nieuwe dak. Hiervoor zijn meer opties als u uw panelen niet meeverhuist, maar voor een nieuwe installatie kiest.

Zonnepanelen verhuizen of niet? Kies altijd voor een installateur van een garantiefonds!

Of u nu kiest voor het meeverhuizen van uw zonnepanelen, een nieuwe installatie neemt of hier advies over wilt, kies altijd voor een deskundige installateur bij wie u zeker bent van goed werk. Kiest u voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker, dan heeft u de zekerheid van een vakbekwame installateur en kwalitatieve zonnepanelen én heeft u eventueel ook extra zekerheid tijdens en na de installatie. Ook kunnen onze installateurs u adviseren waar u goed aan doet.

Ontdek in ons overzicht welke installateurs bij u in de buurt zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Selecteer zo de installateur die bij u past.

Bent u benieuwd wat ons garantiefonds inhoudt? Bekijk onze ZonZeker-certificaten en kies de dekking die bij u past. U heeft de keuze tussen de standaard Budget-dekking, die zekerheid biedt tot en met de installatie, en twee dekkingen die tot wel 10 en 15 jaar na de installatie zekerheid bieden.

Heeft u vragen over het garantiefonds? Neem contact op via ons contactformulier. Dan vertellen we u graag meer.