Zonnepanelen huren vs. kopen | De voor- en nadelen op een rij

U bent eruit: u wilt graag zonnepanelen op het dak. Zo kunt u uw eigen stroom opwekken, bespaart u flink op uw energierekening en levert u een mooie bijdrage aan het milieu. Maar dan komt het volgende dilemma: zonnepanelen huren of kopen? Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? En wat past het beste bij u? Wij geven u een overzicht van de belangrijkste voors en tegens.

Zonnepanelen voordelen en nadelen overzicht SGZZ

Zonnepanelen huren | De voor- en nadelen

Waarom mensen kiezen voor zonnepanelen huren? Meestal is het vooral een financiële kwestie. De aanschaf van zonnepanelen is een investering die niet iedereen in één keer kan doen. Sommige mensen sparen bewust voor het kopen van zonnepanelen. Anderen willen liever niet wachten totdat ze het geld bij elkaar hebben gespaard en kiezen daarom voor zonnepanelen huren.

De voordelen van huren

Het voordeel is dat u bij zonnepanelen huren niet in één keer een flink bedrag hoeft te betalen. Als huurder betaalt u maandelijks een klein bedrag voor de zonnepanelen. Dat kan de aanschaf beter behapbaar maken dan wanneer u in één keer de totale investering doet. Dat terwijl u ook bij huren meteen van de zonnepanelen kunt profiteren en uw eigen zonne-energie gaat opwekken.

Wat ook een voordeel kan zijn, is dat het risico op problemen met de panelen voor de verhuurder is. De verhuurder moet dus voor u een oplossing zoeken als er iets gebeurt waardoor de panelen niet naar behoren werken.

Nadelen van huren

Maar er zijn ook nadelen van zonnepanelen huren. Het belangrijkste nadeel is dat u uiteindelijk duurder uit bent dan als u zonnepanelen koopt. Een huurder betaalt maandelijks een bedrag voor de zonnepanelen en die betaling stopt niet op een gegeven moment. De verhuurder moet immers ook wat aan de verhuur verdienen om het voor hem rendabel te maken. Daardoor is het financieel rendement bij gehuurde zonnepanelen vaak een stuk lager.

Nog een nadeel is dat u vastzit aan een huurcontract, waarin een prijs voor de zonnepanelen is afgesproken. U kunt niet zomaar van de gemaakte afspraken af. Daar komt nog bij dat u vaak verplicht bent om de panelen mee te verhuizen als u ergens anders gaat wonen of de panelen door de volgende koper van uw woning moet laten overnemen.

Zonnepanelen kopen | De voor- en nadelen

De meeste mensen kiezen voor zonnepanelen kopen in plaats van zonnepanelen huren. Dat is niet zonder reden. Als koper betaalt u misschien eenmalig een wat hoger bedrag, maar op termijn is zonnepanelen kopen een stuk voordeliger. Als eigenaar van gekochte zonnepanelen begint u namelijk direct met het terugverdienen van uw investering. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee, terwijl u de investering al na een jaar of 5-7 heeft terugverdiend. Dat betekent dat u na die paar jaar jarenlang profiteert van gratis stroom.

Bij gehuurde zonnepanelen is er daarentegen geen sprake van een terugverdientijd. U blijft maandelijks kosten maken voor de zonnepanelen, ook na die periode van 5-7 jaar.

Daarnaast bent u zelf eigenaar van de zonnepanelen, waardoor u ermee kunt doen wat u wilt. Zo kunt u zelf besluiten of u de zonnepanelen wilt meeverhuizen of aan de volgende eigenaren van uw woning verkoopt bij een verhuizing.

Profiteer van financiële voordelen

Wist u dat er regelingen bestaan die zonnepanelen kopen financieel gezien interessanter maken? Zo kunt u profiteren van de volgende financiële voordelen:

  • U kunt het betaalde bedrag aan btw terugvragen bij de Belastingdienst direct na aanschaf.
  • U kunt nog tot 2030 profiteren van de salderingsregeling, waardoor u de stroom die u afneemt van uw energieleverancier kunt verrekenen met de stroom die u teveel heeft opgewekt. Ook dat levert u een mooie financiële meevaller op.
  • Bij sommige aanbieders is er de mogelijkheid tot collectiviteitskorting. Dit betekent dat u kosten kunt besparen door tegelijk met uw buren zonnepanelen aan te schaffen.

Zonnepanelen: altijd een goede investering

Of u nu kiest voor zonnepanelen huren of kopen, zonnepanelen zijn altijd een goede investering. Zo bieden zonnepanelen onder meer de volgende voordelen:

  • U draagt een steentje bij aan het milieu.
  • U wekt uw eigen stroom op, op basis van een onuitputtelijke energiebron – de zon.
  • U bent minder afhankelijk van uw energieleverancier.
  • U bespaart flink op uw energierekening.

Verantwoord zonnepanelen kopen? Kies voor een garantiefonds!

Wat wel belangrijk is bij het kopen van zonnepanelen, is dat u een goede installateur inschakelt. Wilt u zeker van zijn dat uw installateur goed is in zijn vak? Kies dan voor een installateur van Stichting Garantiefonds ZonZeker. Al onze installateurs beschikken over de juiste certificaten. U bent ervan verzekerd dat de installatie goed gebeurt en u loopt geen enkel risico als de installateur failliet gaat. Daarnaast zijn er nog meer redenen waarom veel klanten kiezen voor een installateur die bij ons garantiefonds is aangesloten.

Altijd een goede installateur via Stichting Garantiefonds ZonZeker

Kiest u voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker? Dan heeft u de keuze tussen verschillende dekkingen. Met de (standaard) Budgetdekking heeft u zekerheid tot en met de oplevering van uw zonnepaneleninstallatie. Wilt u extra zekerheid na de oplevering van de installatie? Dan kunt u kiezen uit een van onze twee extra certificaten: ZonZeker Basis of ZonZeker Extra. Die bieden u nog meer zekerheid.

Op de pagina ZonZeker-certificaten kunt u meer lezen over onze verschillende dekkingen. Of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag verder.