Hoe kunt u zonnepanelen financieren? 6 opties uitgelegd!

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen op uw dak, zodat u voortaan zelf stroom kunt opwekken? Dat scheelt flink op de energierekening. Maar hoe kunt u zonnepanelen financieren? Misschien heeft u al eens gehoord van diverse leningen en van de optie om zonnepanelen te financieren vanuit uw hypotheek. Er zijn dan ook meer opties dan enkel zonnepanelen met uw spaargeld betalen. We leggen u de diverse financieringsopties uit, zodat u zelf een keuze kunt maken over de financiering van uw panelen.

Om in gedachten te houden: korte terugverdientijd van zonnepanelen

Voordat we u meer vertellen over de manieren om zonnepanelen te financieren, is het goed om dit in gedachten te houden: u koopt zonnepanelen voor de lange termijn. Vaak verdient u de aanschaf van zonnepanelen al binnen 5-7 jaar terug. Dankzij de zonnepanelen wekt u namelijk zelf stroom op. U hoeft daardoor veel minder energie af te nemen van de energieleverancier. En dat jarenlang. Omdat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, profiteert u zeker 15-20 jaar van gratis stroom.

Houd er dus rekening mee dat de investering in zonnepanelen niet alleen een uitgave is. Het levert u op termijn juist een aantrekkelijk rendement op, hoe u de panelen ook financiert.

Wat zijn de opties om zonnepanelen te financieren?

Voor de financiering van zonnepanelen bestaan diverse opties. We zetten ze graag voor u onder elkaar. Zo kunt u zelf besluiten wat voor u een gunstige manier is om de zonnepanelen te bekostigen.

Optie 1: zonnepanelen financieren met spaargeld

De eerste mogelijkheid is uiteraard om de panelen te betalen met uw spaargeld. Als u een mooi bedrag op uw bankrekening heeft staan, zijn zonnepanelen zeker een goede manier om dit spaargeld te gebruiken. Door de korte terugverdientijd van zonnepanelen behaalt u er al snel een aantrekkelijk rendement mee. Zonnepanelen leveren u meer rendement op dan als u het geld bij de bank laat staan tegen een lage spaarrente.

Optie 2: hypotheek verhogen voor zonnepanelen

Nog een interessante mogelijkheid is uw hypotheek verhogen om de zonnepanelen te financieren. U hoeft dan niet in één keer de hele investering te doen, maar smeert de kosten voor de zonnepanelen uit over de looptijd van de hypotheek. Daardoor merkt u er minder van in uw portemonnee.

Hoe werkt de hypotheek verhogen voor zonnepanelen?

Normaal gesproken mag u tot 100% van de woningwaarde lenen aan hypotheek. Maar als u een deel van de hypotheek wilt gebruiken voor energiebesparende maatregelen (zoals zonnepanelen), dan mag u wellicht een hoger bedrag lenen: maximaal 106% van de woningwaarde.

De voorwaarde daarbij is wel dat u voldoende moet verdienen om de hogere maandlasten te kunnen dragen. Om te bepalen of dit zo is, zal de hypotheekaanbieder uw inkomen toetsen volgens bepaalde toetsingsnormen.

Hypotheek verhogen of tweede hypotheek

Zonnepanelen financieren vanuit de hypotheek kan door uw bestaande hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek te nemen. Houd wel rekening met bijkomende kosten, zoals notariskosten en taxatiekosten, als u extra hypotheek wilt nemen. Dat maakt een hypotheekverhoging vooral interessant als u ook andere verduurzamende maatregelen of een verbouwing wilt meefinancieren. Dan staan de bijkomende kosten in verhouding tot het bedrag dat u leent.

Ook kunt de zonnepanelen direct bij de aankoop van uw woning meefinancieren. U sluit dan een iets hogere hypotheek af dan voor de aankoop van de woning nodig is. Een deel daarvan gebruikt u voor de zonnepanelen. U heeft dan geen last van extra kosten voor bijvoorbeeld een notaris; die kosten betaalt u maar één keer voor de gehele hypotheek.

De voor- en nadelen van hypotheekverhoging

Een voordeel van de hypotheekverhoging is dus dat je de rente uitsmeert. Daarnaast is het voordelig dat de rente over een hypotheek altijd lager ligt dan de rente over een consumptief krediet.

Het nadeel zijn dus de eventuele bijkomende kosten. Die kunnen aardig oplopen. Houd ook rekening met hogere maandlasten. Het is wel belangrijk dat je die elke maand kunt dragen.

Overweegt u om uw hypotheek te verhogen voor zonnepanelen of andere verduurzamende maatregelen? Vraag dan altijd een hypotheekadviseur om persoonlijk advies.

Optie 3: Energiebespaarlening

Nog een optie is de Energiebespaarlening: een lening die door het Nationaal Warmtefonds wordt verstrekt en die speciaal bedoeld is voor energiebesparende maatregelen. Hiermee wil de overheid Nederlanders stimuleren om hun woning te verduurzamen. Dit is dan ook een lening met een lagere rente dan bij een consumptief krediet. De lening loopt 7 tot 20 jaar. Verder komen er bij deze lening geen advies- en afsluitkosten bij kijken. Extra (boetevrij) aflossen is altijd mogelijk.

Houd er wel rekening mee dat u maximaal 75% van de Energiebespaarlening mag gebruiken om zonnepanelen te financieren. U moet dus minimaal 25% van het geleende bedrag aan andere energiebesparende maatregelen besteden. Denk aan een warmtepomp, nieuwe isolatie in huis of een groen dak.

Optie 4: Duurzaamheidslening

Nog een lening met lagere rente voor de verduurzaming van uw woning is de Duurzaamheidslening. De verstrekker hiervan is het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Deze lening vraagt u aan bij uw gemeente en biedt ook een lagere rente dan een persoonlijke lening én betere voorwaarden. Ook bij deze lening kan tussentijds aflossen altijd (en boetevrij).

Let op: niet elke gemeente biedt deze lening aan. Bekijk op SVn.nl of een Duurzaamheidslening binnen uw gemeente aan te vragen is. Houd er ook rekening mee dat de voorwaarden voor deze lening per gemeente verschillen. U komt dus niet altijd voor deze lening in aanmerking.

Optie 5: subsidies voor zonnepanelen

Ongeacht op welke manier u zonnepanelen financiert, het is slim om altijd te kijken of u recht heeft op subsidies voor zonnepanelen. Dit betekent namelijk dat de gemeente een deel van de kosten op zich neemt. Daardoor hoeft u minder spaargeld in de zonnepanelen te investeren of minder te lenen.

Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidieregelingen gelden binnen uw gemeente. Houd er rekening mee dat vanuit de subsidies altijd maar een deel van de kosten wordt vergoed. U moet dus altijd nog zelf wat bijleggen of lenen.

Lees ook ons artikel over de diverse subsidies voor zonnepanelen.

Ook interessant: zonnepanelen zijn vrijgesteld van btw

Los van deze subsidies geldt de aantrekkelijke regeling dat u sinds begin 2023 0% btw betaalt over de aanschaf van zonnepanelen. Die btw-regeling is een mooie kostenbesparing, waar u niet eens iets voor hoeft te doen. Zelf de btw terugvragen is niet meer nodig.

Optie 6: consumptief krediet afsluiten

Verder is het mogelijk om zelf een consumptief krediet af te sluiten om zonnepanelen te financieren. Hiervoor kunt u terecht bij verschillende kredietverstrekkers. U betaalt dan maandelijks een bedrag aan aflossing en rente. Houd er rekening mee dat bij een consumptief krediet de rente hoger ligt dan bij uw hypotheek. Ook is de looptijd korter, wat betekent dat u meer maandlasten zult betalen dan als u de zonnepanelen financiert vanuit uw hypotheek. Verdiep u in dit geval dus goed in de toekomstige maandlasten bij een eventueel krediet. Als één van de genoemde duurzame leningen een optie is, is dat qua maandlasten, rente en voorwaarden vaak aantrekkelijker.

Het voordeel van een consumptief krediet is wel dat de inkomenstoetsing minder streng is. Daardoor kunt u bij een consumptief krediet mogelijk meer lenen dan als u de zonnepanelen vanuit uw hypotheek financiert.

Ook een optie: zonnepanelen huren

Naast de hierboven genoemde manieren om zonnepanelen te financieren, is er nog een alternatieve mogelijkheid: zonnepanelen huren in plaats van kopen. U heeft de zonnepanelen dan in bruikleen en betaalt daarvoor maandelijks een bedrag aan de verhuurder. U profiteert dus wel van duurzame energie en een lagere energierekening, maar hoeft geen grote eenmalige investering in zonnepanelen te doen.

Let er wel op dat huren op termijn niet de voordeligste optie is. U betaalt elke maand een bedrag zonder dat de zonnepanelen ooit van u worden (tenzij u daar andere afspraken over heeft gemaakt). Daardoor is er geen sprake van een terugverdientijd.

Lees meer over zonnepanelen huren in ons artikel over dit onderwerp. Daarin bespreken we uitgebreid alle voor- en nadelen.

Waar voor uw investering? Kies altijd voor een garantiefonds!

Op welke manier u zonnepanelen ook financiert, het is altijd belangrijk dat u waar krijgt voor uw investering. Oftewel: dat de zonnepanelen naar behoren werken, dat de installatie goed is gedaan en dat u daardoor nog jarenlang van een hoog rendement profiteert.

Wilt u zeker zijn van een deskundige installateur, goede zonnepanelen en een perfecte installatie? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij Garantiefonds ZonZeker. U kunt bij ons kiezen voor een gratis dekking tot en met de installatie of voor een dekking tot wel 10 of 15 jaar na de oplevering. Bekijk de diverse ZonZeker-certificaten, zodat u zelf kunt kijken wat het beste bij u past.

Ontdek welke installateurs bij u in de buurt zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Zo kunt u een professionele installateur uit uw omgeving kiezen voor het installeren van de zonnepanelen.

Heeft u vragen over onze certificaten of over het garantiefonds? Neem contact op via ons contactformulier. We vertellen u graag meer.