Zonnepanelen bij nieuwbouw | Waar moet u op letten?

Heeft u net de papieren ondertekend voor uw nieuwbouwwoning? En wilt u uw nieuwe woning zo duurzaam mogelijk maken? Dan zijn zonnepanelen waarschijnlijk een van de verduurzamende maatregelen die u overweegt. Maar hoe zit dat eigenlijk: zonnepanelen bij nieuwbouw installeren? Welke mogelijkheden zijn er? En hoe zit het met de btw-teruggave? Wij geven antwoord op al uw vragen.

Zonnepanelen bij nieuwbouw - SGZZWaarom kiezen voor zonnepanelen bij nieuwbouw?

Voor veel mensen is de reden simpel: omdat ze willen besparen op hun energieverbruik en iets goeds willen doen voor het milieu. Daarnaast bieden zonnepanelen op het dak nog meer voordelen. Zo is het een goede investering, omdat u zonnepanelen vaak binnen zeven jaar terugverdient en er daarna nog jarenlang een mooi rendement mee behaalt.

Het handige aan zonnepanelen bij nieuwbouw nemen, is dat de zonnepanelen direct op uw dak geplaatst kunnen worden bij het bouwen van het huis. Ze kunnen dus zelfs in het ontwerp meegenomen worden. U kunt daardoor bijvoorbeeld gemakkelijker kiezen voor geïntegreerde zonnepanelen: dakbedekking waarin de zonnepanelen zijn geïntegreerd.

Bovendien kunnen aannemers soms relatief voordelig zonnepanelen voor meerdere woningen kopen. Ook u als bewoner kunt mogelijk samen met andere bewoners van de nieuwbouwwijk profiteren van collectiviteitskorting op zonnepanelen.

Zijn zonnepanelen verplicht bij een nieuwbouwwoning?

Dat is een veelgestelde vraag, die ook wij regelmatig ontvangen. Niet vreemd op zich, want voor nieuwbouwwoningen geldt op dit moment de BENG-norm. Klinkt als een cryptische code, maar het heeft alles te maken met de duurzaamheid van een woning. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. Het idee erachter is dat steeds meer woningen en andersoortige gebouwen energieneutraler moeten zijn, om zo samen richting verduurzaming te gaan.

Er zijn vanuit de BENG-norm onder andere eisen voor het maximale gebruik van fossiele energie en het minimale aandeel hernieuwbare energie. Bij nieuwbouw moet minstens 40% van uw jaarlijkse energieverbruik uit hernieuwbare bronnen komen.

Zonnepanelen zijn een goede manier om aan die eis te voldoen. Sommige nieuwbouwwoningen worden dan ook standaard opgeleverd met zonnepanelen. U kunt zelf besluiten dat u meer zonnepanelen wilt nemen dan het aantal dat standaard op uw dak komt te liggen (en dat vaak niet voldoende is om volledig in uw verbruik te voorzien). En worden bij uw nieuwbouwwoning geen zonnepanelen opgeleverd? Dan kunt u er ook zelf voor kiezen alsnog zonnepanelen te laten installeren.

Informeer bij uw aannemer naar de mogelijkheden hiervoor. Of neem contact op met Stichting Garantiefonds ZonZeker voor meer informatie hierover.

Hoe zit het met de btw-teruggave zonnepanelen bij nieuwbouw?

Als u zonnepanelen laat installeren, heeft u recht op btw-teruggave. U ontvangt dan de btw terug die u heeft betaald voor de zonnepanelen en de installatie ervan. Dat geldt ook bij nieuwbouw.

Type zonnepanelen

Of u recht heeft op de btw-teruggave hangt wel af van welk soort zonnepanelen u kiest: geïntegreerde of niet geïntegreerde zonnepanelen? We zullen u het verschil tussen beide uitleggen.

Geïntegreerde zonnepanelen zijn zonnedakpannen of andere soorten dakbedekking waarin de zonnepanelen al geïntegreerd zijn. Het voordeel hiervan is vooral het uiterlijk: de zonnepanelen zijn nauwelijks zichtbaar doordat ze in het dak zijn verwerkt.

De blauwe of zwarte zonnepanelen zoals u die waarschijnlijk ook kent, zijn niet-geïntegreerde zonnepanelen. Deze worden op het dak geplaatst in plaats van dat ze erin verwerkt zijn.

U heeft alleen recht op btw-teruggave als u de traditionele blauwe of zwarte zonnepanelen op uw nieuwbouwhuis laat installeren. Kiest u voor geïntegreerde zonnepanelen? Dan krijgt u niet alle betaalde btw terug. U heeft dan maar recht op één derde van de btw. Dit omdat de zonnepanelen ook als dakbedekking dienen, en u voor dakbedekking geen btw mag terugvragen.

Zorg voor een aparte factuur

Het terugvragen van btw werkt bij zonnepanelen op nieuwbouw hetzelfde als bij zonnepanelen op een bestaand huis. U heeft hiervoor een btw-nummer nodig en kunt dankzij de Kleine-Ondernemers Regeling de btw over de zonnepanelen terugvragen. Hoe dat precies zit, leest u in ons artikel over btw-teruggave zonnepanelen.

Let er bij nieuwbouw wel op dat u een aparte factuur moet hebben waarop de gemaakte kosten voor de zonnepanelen vermeld staan. Dit mag dus geen totaalfactuur van de aannemer zijn waarop meer kosten dan alleen die voor de zonnepanelen vermeld staan. Check ook of de arbeidskosten voor de plaatsing van de zonnepanelen op de factuur staan. Ook daarvoor kunt u meestal de btw aftrekken.

Subsidies en salderingsregeling

Naast de btw-teruggave profiteert u van nog een financieel aantrekkelijke regeling: de salderingsregeling. Deze geldt nog tot 2030 en wordt vanaf 2023 jaarlijks met een bepaald percentage afgebouwd. Dankzij deze regeling krijgt u een vergoeding voor de stroom die u meer opwekt dan dat u zelf verbruikt.

Verder gelden in sommige gemeenten subsidies en regelingen voor zonnepanelen. Mogelijk zijn er ook regelingen waar u van kunt profiteren.

Zorg voor een goede installatie, kies voor een garantiefonds!

Als u kiest voor zonnepanelen bij nieuwbouw, is het natuurlijk belangrijk dat u kwalitatieve zonnepanelen heeft en dat deze correct worden geïnstalleerd. Ook is het prettig om te weten dat u ergens naartoe kunt als er toch iets misgaat met de panelen.

 

Om u daarbij te ondersteunen, hebben wij Stichting Garantiefonds ZonZeker opgericht. Kiest u voor een installateur die is aangesloten bij ons garantiefonds? Dan heeft u de zekerheid dat de installateur aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet, werkt met de juiste materialen en kwalitatieve zonnepanelen installeert. Dat geeft u de zekerheid van een goed rendement (ook op termijn) en een veilige installatie. En gaat de installateur failliet? Dan weet u zeker dat een gecertificeerde installateur het kosteloos overneemt.

U kunt kiezen tussen verschillende dekkingen, die elk een bepaald niveau van zekerheid beiden. Met de gratis Budgetdekking heeft u zekerheid tot en met de installatie. Daarnaast kunt u kiezen voor onze certificaten ZonZeker Basis of ZonZeker Extra. Die geven u zekerheid na de installatie (respectievelijk tot 10 of 15 jaar daarna).

Op onze site kunt u meer lezen over de verschillende ZonZeker-certificaten. Ook kunt u contact met een van de aangesloten installateurs. We helpen u graag verder.