Uw zonnepanelen monitoren – hoe en waarom?

Het doel van zonnepanelen is helder: zonne-energie opwekken om te voorzien in uw energiebehoefte. Het monitoren van uw zonnepanelen helpt u om daar zoveel mogelijk uit te halen. Zo ziet u continu precies hoeveel uw zonnepanelen opwekken én hoeveel u verbruikt. Dat vergroot uw rendement, voorkomt defecten en helpt om geld te besparen. Hoe zit dat precies? En hoe werkt dat, zonnepanelen monitoren?

Zonnepanelen monitoren

Hoe werkt zonnepanelen monitoren?

Voor het monitoren van zonnepanelen gebruikt u – vast niet geheel verrassend – een zonnepanelenmonitor. Die werkt samen met een app op uw telefoon. Daarin is precies terug te zien hoeveel uw verbruik op ieder moment bedraagt en hoeveel u heeft opgewekt. Zo heeft u 24/7 inzicht in de prestaties van uw zonnepanelen. Een fijne manier om in de gaten te houden hoeveel besparing u al heeft gerealiseerd!

“Is dat niet wat een slimme meter ook al doet?”, vraagt u zich misschien af. Dat klopt deels. Maar een zonnepanelenmonitor gaat verder dan een slimme meter. Het geeft u meer gedetailleerd inzicht in de prestaties van uw installatie. U kunt bijvoorbeeld ook per maand zien hoeveel stroom u heeft verbruikt. Zo is het veel eenvoudiger op te merken als de zonnepaneleninstallatie op een bepaald moment minder is gaan opbrengen. Een defect is daarmee al snel ontdekt, waardoor u op tijd aan de bel kunt trekken.

De voordelen van zonnepanelen monitoren

Continu inzicht hebben in de prestaties van uw zonnepanelen is om meerdere redenen handig. De belangrijkste voordelen zetten we voor u op een rij.

1. Spoor fouten tijdig op

Een plotselinge daling van uw rendement wijst vaak op een fout bij de panelen zelf of in de omvormer of installatie. Ook viezigheid op de panelen, zoals bladeren of sneeuw, kunnen een goede reden zijn dat uw rendement opeens lager uitvalt. Zonder zonnepanelenmonitor zult u het niet direct opmerken als de prestaties achteruitgaan. U komt er misschien pas via de energierekening achter. Met een zonnepanelenmonitor heeft u het veel sneller door als er mogelijk iets mis is en kunt u dus op tijd uw zonnepanelen laten onderhouden of een monteur inschakelen.

2. Behaal meer rendement

Bij de aankoop van zonnepanelen krijgt u ook te horen hoeveel de panelen u maximaal zullen opleveren. Daarna is het te hopen dat de zonnepanelen ook echt een hoog rendement realiseren. U hoeft dan namelijk zo min mogelijk stroom van uw energieleverancier af te nemen, wat scheelt voor uw rekening én voor het milieu.

Een monitor helpt om in de gaten te houden hoe uw zonnepaneleninstallatie presteert, waardoor u kunt voorkomen dat het rendement door een fout daalt? En wordt de rendementsbelofte uit de zonnepanelengarantie niet waargemaakt? Dan merkt u dat ook al snel op en kunt u daarvoor de nodige stappen zetten.

Tip: bekijk ook deze 5 tips om een hoger rendement te behalen met uw zonnepanelen.

3. Ontdek mogelijke besparingen

Naast inzicht in de prestaties van uw zonnepanelen, levert een zonnepanelenmonitor ook inzicht op in uw energieverbruik. Dat is dan weer handig om mogelijk energie te besparen. Een aantal monitoringsystemen hebben zelfs de mogelijkheid om inzicht te verschaffen per apparaat in huis. Blijkt bijvoorbeeld dat de wasmachine heel veel stroom verbruikt? Dan kunt u kijken hoe u efficiënter kunt wassen. Ook blijkt misschien dat sommige apparaten ook als ze zijn uitgeschakeld nog veel stroom verbruiken. Geldt dat bijvoorbeeld voor uw router of koelkast? Dan ligt daar wellicht een mooie bespaarkans door simpelweg de stekker uit het stopcontact te trekken of baar een nieuw exemplaar van het apparaat uit te kijken.

Kortom: dankzij een zonnepanelenmonitor weet u precies waar voor u goede bespaaropties liggen.

zonnepanelen monitoren op dak met dakkapel

4. Inzicht in hoe zelfvoorzienend u bent

In de ene periode zult u meer stroom verbruiken dan in de andere periode. Veel huishoudens zien in de winter, als de verwarming aan staat en de lichten vaker branden, hun energieverbruik stijgen. Dit betekent dat u waarschijnlijk in de winter meer zonne-energie zelf verbruikt dan in de zomer. Daarbij telt natuurlijk ook mee dat in de zomer de zon langer schijnt, waardoor panelen in de zomer vanzelf meer stroom opwekken.

Gelukkig wekt u een eventueel “overschot” aan stroom niet voor niets op. Dit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en via de salderingsregeling ontvangt u er ook een mooi bedrag voor. Maar om in de gaten te houden in hoeverre u zelfvoorzienend bent (welk deel van uw stroom wekt u zelf op, welk deel neemt u af van de leverancier?), kan een zonnepanelenmonitor handig zijn.

Blijkt nu dat u structureel meer stroom verbruikt dan u opwekt? Dan is dat misschien een goede reden om er extra zonnepanelen bij te nemen (of om energie te besparen – dat kan ook).

Wat nu als er sprake is van een defect?

Stel: u ontdekt door de zonnepanelenmonitor dat de prestaties van uw zonnepanelen opeens tegenvallen. Hoe gaat het dan verder? Check dan eerst hoe het zit met de garantie op uw zonnepanelen. Vervolgens doet u er goed aan zo snel mogelijk een installateur in te schakelen die naar de panelen kan kijken.

Heeft u bij de installatie gekozen voor een installateur die garantie biedt tot na de oplevering? Dan kunt u daar nog een beroep over doen. Mocht blijken dat een paneel kapot is, dan wordt dit volledig voor u geregeld en is uw zonnepanelensysteem binnen no time weer werkend.

Is de garantietermijn verstreken of kan de installateur u niet meer helpen? Ga dan op zoek naar een ervaren en gecertificeerde monteur die voor u een blik op de panelen kan werpen om het defect te verhelpen. Ook regelmatig uw zonnepanelen onderhouden en laten checken is een slimme zet om defecten te voorkomen. Een enkel blaadje op een paneel kan er al voor zorgen dat uw installatie minder opbrengt.

Stichting Garantiefonds Zonzeker: voor zekerheid over uw installatie

Een goed rendement behalen met uw zonnepanelen begint bij kwalitatieve zonnepanelen en een gedegen installateur. Kies daarom voor een bij Stichting Garantiefonds ZonZeker aangesloten installateur. Dit geeft u de zekerheid dat…

  • …de zonnepanelen door een vakbekwame installateur worden geïnstalleerd;
  • …dat de zonnepanelen van goede kwaliteit zijn.
  • …dat u 10 jaar productgarantie heeft over alle onderdelen die onze installateurs leveren.
  • …dat alle onderdelen zijn getest en goedgekeurd door ons collectief.

Ook krijgt u garantie op de installatie van de zonnepanelen. U kunt kiezen tussen drie dekkingen. De ‘Budgetdekking’ is gratis en is de standaarddekking die u automatisch krijgt als u voor een aangesloten installateur kiest (mits uw installatie bij onze stichting wordt aangemeld). Voor extra garantie na de oplevering, bijvoorbeeld bij defecten, kiest u voor het ‘ZonZeker Basis’-certificaat of het ‘ZonZeker Extra’-certificaat. Lees meer over de verschillende ZonZeker-certificaten.

Wilt u meer weten over de verschillende certificaten of over ons garantiefonds? Neemt u dan gerust contact met ons op via het contactformulier.