Hoe zit het met de garantie op zonnepanelen?

De investering in zonnepanelen doet u niet zomaar. U gaat ervan uit dat u zeker een jaar of 25 uw eigen stroom kunt opwekken met de panelen op uw dak. Maar wat nu als de panelen het opeens begeven? Als het rendement tegenvalt? Of als de installatie niet goed wordt gedaan, waardoor uw zonnepanelen de eerste de beste storm niet overleven? Om al dat soort risico’s te voorkomen, kunt u het beste kiezen voor een goede garantie op zonnepanelen, op het rendement en op de installatie ervan. Hoe zit dat precies?

zonnepanelen op dak met zon

Verschillende soorten garantie op zonnepanelen

Als u zonnepanelen koopt, gaat het om een best aardig bedrag. Wel zo fijn dus als u ervan verzekerd bent dat uw panelen een tijdje meegaan. Gelukkig kunt u bij zonnepanelen verschillende soorten garantie krijgen. Daardoor kunt u rekenen op werkende panelen, een juiste installatie en een goed rendement – ook nog na een aantal jaar.

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten garantie op zonnepanelen bestaan. We zullen ze hieronder kort bespreken.

Garantie op de zonnepanelen zelf

Ten eerste profiteert u als consument als het goed is van productgarantie. Dat geldt zowel voor de zonnepanelen als voor de omvormer die u erbij koopt. Dit betekent dat u garantie heeft op een goed werkend product en bij gebreken aan het product een vervangend product kunt krijgen.

Productgarantie biedt geen zekerheid over het rendement, maar wel over de correctheid van het product. Tenminste, binnen de afgesproken garantietermijn. Vaak geldt hierbij voor zonnepanelen een productgarantietermijn van 10 jaar en voor omvormers van 5 of 10 jaar. U heeft dan bijvoorbeeld recht op een nieuw paneel als het glas door een fabricagefout gebroken is of als een aantal zonnecellen kapot zijn.

Overigens is het altijd verstandig om te investeren in een kwaliteitsmerk als u voor zonnepanelen gaat. Een onbekend B-merk of een merk met ondoorzichtige garantievoorwaarden is vaak geen goede keuze. Als de panelen dan toch niet werken, kunt u mogelijk geen aanspraak maken op de garantie. Ook kan het zijn dat er een ander merk achter de verkoper zit, waardoor u niet zeker bent van uw productgarantie. Belangrijk dus om dat goed uit te zoeken.

Garantie op het rendement

Daarnaast is het een fijn idee als de zonnepanelen gegarandeerd een goed rendement opleveren. Niet alleen in de eerste 5 jaar, maar ook daarna nog. Daarom bieden veel fabrikanten een vermogensgarantie van een bepaald aantal procent na 20 tot 25 jaar. Gangbaar is daarbij de garantie dat zonnepanelen na 20 of 25 jaar nog ongeveer 80% van het originele rendement opleveren.

Het is trouwens zinvol om te checken of de garantie op het vermogen lineair is. Dus dat als er na 2 jaar al sprake is van 10% achteruitgang, je ook aanspraak kunt maken op deze garantie en niet hoeft te wachten totdat je daadwerkelijk die 20% rendementsachteruitgang hebt bereikt.

Garantie op de zonnepaneleninstallatie

Daarnaast is het zinvol om op te letten of er garantie zit op de installatie van de zonnepanelen. Helaas is niet elke willekeurige installateur even bekwaam. Een verkeerde kabelaansluiting kan al voor grote problemen zorgen. Net zoals een niet goed geïnstalleerd systeem bij een lichte storm van het dak zou kunnen waaien. Allemaal scenario’s die u liever niet meemaakt. Met garantie op de installatie kunt u bij de installatie of zelfs nog een aantal jaar daarna aanspraak maken op garantie als de installatie niet goed is gebleken.

En dan is er nog een risico wat betreft de installatie: wat gebeurt er als een installateur failliet gaat en als u daardoor geen aanspreekpunt heeft bij eventuele problemen met de installatie? Of als u een aanbetaling heeft gedaan, maar de installateur niet komt opdraven vanwege een plotseling faillissement? Dan kunt u fluiten naar uw geld. Ook is het zo dat andere installateurs vaak niet staan te trappelen om problemen veroorzaakt door een andere installateur op te lossen.

Voor al dat soort situaties zijn wij er als garantiefonds voor zonnepanelen. Stichting Garantiefonds ZonZeker geeft u zekerheid over de installatie van uw zonnepanelen. U kunt zelf kiezen of u alleen zekerheid wilt tot de oplevering van de zonnepanelen of ook daarna.

Stichting Garantiefonds Zonzeker: voor zekerheid over uw installatie

Stichting Garantiefonds ZonZeker biedt u meerdere zekerheden over uw zonnepaneleninstallatie. Kiest u voor een installateur die bij ons garantiefonds is aangesloten? Dan weet u zeker dat de zonnepanelen door een vakbekwame installateur worden geïnstalleerd en dat het om kwalitatieve panelen gaat. Ook profiteert u van extra garantie op de panelen zelf. Alle onderdelen die onze installateurs leveren, moeten minimaal 10 jaar productgarantie hebben. Alleen onderdelen die door ons collectief zijn goedgekeurd komen in aanmerking voor de certificaten. Dit geeft u een stukje zekerheid.

Daarnaast geven we u garantie op de installatie van de zonnepanelen. U kunt kiezen voor de standaard ‘Budgetdekking’, die volledig gratis is. Die dekking krijgt u automatisch als u voor een bij ons aangesloten installateurs kiest en als uw installatie bij onze stichting wordt aangemeld. Wilt u daarnaast extra garantie tot na de oplevering van de installatie? Dan kunt u kiezen voor het ‘ZonZeker Basis’-certificaat of het ‘ZonZeker Extra’-certificaat. Lees op onze site meer over de verschillende ZonZeker-certificaten.

Wilt u meer weten over de verschillende certificaten of over ons garantiefonds? Neemt u dan gerust contact met ons op via het contactformulier.