Het hoogste rendement met uw zonnepanelen behalen? 5 tips!

Als u besluit om zonnepanelen op uw dak te laten installeren, dan wilt u daar natuurlijk optimaal van kunnen profiteren. Het liefst wilt u zo lang en zoveel mogelijk stroom opwekken. Dat betekent namelijk een flinke besparing op uw energierekening. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat u het hoogste rendement met uw zonnepanelen behaalt? Waar moet u daarvoor op letten bij de aanschaf van uw panelen? Wij zetten 5 tips voor u op een rij.

Zonnepanelen rendement

Een hoog rendement met zonnepanelen behalen, hoe zit dat?

Goed om te weten is dat zonnepanelen bijna altijd een goede investering zijn. Natuurlijk kosten zonnepanelen wat, maar met zonnepanelen op uw dak kunt u wel jarenlang flink besparen op uw energierekening. De terugverdientijd van zonnepanelen is zo’n 5 tot 7 jaar, terwijl zonnepanelen gemiddeld minimaal 25 jaar meegaan. Dat betekent dat u nog jarenlang van gratis stroom kunt profiteren. Bovendien leveren zonnepanelen u een stuk meer op dan als u uw spaargeld tegen weinig rente op de bank laat staan.

Hoeveel rendement u precies uit uw zonnepanelen haalt, is afhankelijk van een aantal factoren. Het Nederlandse weer is er daar één van. Zo hebben de verschillende seizoenen invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen. Daar kunt u natuurlijk weinig aan doen. Maar er zijn ook een aantal andere factoren waar u wel invloed op heeft. Dit zijn 5 punten om op te letten als u het hoogste rendement op uw zonnepanelen wilt behalen.

1. Plaatsing van de zonnepanelen

De plek van de zonnepanelen op uw dak en de hoek waarin de zonnepanelen geplaatst worden, zijn nogal belangrijk voor de opbrengt van uw panelen. Een goede zonnepaneleninstallateur zal bij het installeren van de zonnepanelen altijd opletten dat uw zonnepanelen op de meest gunstige manier worden geplaatst. Dit betekent dat er genoeg direct zonlicht op de panelen kan vallen en dat de regen eventueel vuil of stof van de zonnepanelen kan spoelen. Dat komt het rendement van uw zonnepanelen ten goede.

Een vakbekwame installateur zal eerst onderzoeken op welke kant uw dak ligt en wat voor uw dak de beste optie qua plaatsing is. Vaak is plaatsing met een hoek rond de 35 graden het meest ideaal. Over het algemeen leveren zonnepanelen op het zuiden het meeste op, maar ook met een dak op het oosten of westen kunt u vaak nog een prima rendement behalen.

» In onze blog ‘Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?‘ leest u meer over de plaatsing van zonnepanelen op verschillende typen daken.

2. Het vermogen van de zonnepanelen

Hoe groter het maximale vermogen van uw zonnepanelen, hoe hoger het rendement van uw zonnepanelen ook zal zijn. U kunt dus het beste kiezen voor zonnepanelen met een hoog maximaal vermogen. Gangbaar is een maximaal vermogen van 320 Wattpiek. Dit houdt in dat een zonnepaneel in de ideale omstandigheden in één uur tijd 0,32 kWh energie zal opwekken. Hierbij wordt uitgegaan van een ideale situatie, dus van een zonnig moment midden op de dag waarop het zonlicht recht op het zonnepaneel kan vallen. In de praktijk zal het rendement van een zonnepaneel altijd iets onder het maximale vermogen liggen.

Goed om te weten is dat de prestaties van zonnepanelen standaard in de loop der jaren wat afnemen. Hoe beter de kwaliteit van uw zonnepanelen, hoe kleiner de afname van het rendement zal zijn.

3. Goed onderhoud van uw zonnepanelen

Het daadwerkelijke rendement van uw zonnepanelen is ook afhankelijk van hoe goed u uw panelen onderhoudt. Viezigheid als sneeuw, vogelpoep of bladeren zorgt ervoor dat zonlicht een kleiner gedeelte van uw zonnepanelen kan bereiken. Daardoor kan het rendement van uw zonnepanelen dalen met wel 2 tot 3%. Ook kan vuil uw installatie op termijn beschadigen of kan vuil zelfs voor defecten in uw panelen zorgen.

Door uw zonnepanelen regelmatig te (laten) checken op vuil en beschadigingen weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet. Ook loont het om uw zonnepanelen zo nu en dan, bijvoorbeeld één keer per jaar, te onderhouden. Het is vaak handig om hiervoor een specialist in te schakelen. Veel gewone schoonmaakmiddelen en reinigers zijn namelijk niet geschikt voor zonnepanelen en kunnen zelfs schade veroorzaken. Een specialist gebruikt altijd de juiste materialen, zodat uw zonnepanelen er weer even tegenaan kunnen.

4. De kwaliteit van de zonnepanelen

Hoe goed uw zonnepanelen energie kunnen opwekken, is onder meer afhankelijk van de kwaliteit van de panelen. Kwalitatieve zonnepanelen wekken meer energie op en zullen ook langer meegaan, waardoor u er langere tijd gebruik van kunt maken. Het beste kunt u kiezen voor zonnepanelen die de benodigde keurmerken hebben en die dus bepaalde kritische tests succesvol hebben doorstaan. U weet dan zeker dat uw zonnepanelen aan de vereisten voldoen en dat ze na zo’n 10 of 15 jaar nog steeds een goed rendement zullen opleveren.

5. Een vakbekwame installateur

Ten slotte is een goede installateur natuurlijk essentieel om optimaal van uw zonnepanelen te profiteren. Een installateur met kennis van zaken zal uw zonnepanelen onder de juiste hoek plaatsen, zorgt voor een goed werkend systeem en houdt daarbij ook rekening met onder meer de ligging van uw dak. Hij of zij kan u uitgebreid adviseren hoe u het hoogste rendement op uw zonnepanelen kunt behalen.

Het hoogste rendement met uw zonnepanelen? Kies voor een garantiefonds!

Het loont daarom om een echt goede installateur in te schakelen die is aangesloten bij een garantiefonds voor zonnepanelen. Kiest u voor een installateur van Stichting Garantiefonds ZonZeker? Dan weet u zeker dat uw installateur goedgekeurde producten gebruikt van goede kwaliteit én dat de installateur zelf aan alle vereisten voor vakbekwaamheid voldoet. Wel zo fijn! Daarmee kunt u nog langer van uw zonnepanelen profiteren én een hoog rendement op uw zonnepanelen behalen.

De installateurs die zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker zijn altijd vakbekwaam en werken met de juiste materialen. Ook profiteert u bij ons garantiefonds van extra zekerheden als u zonnepanelen op uw dak laat installeren. Zo loopt u geen risico dat uw installateur failliet gaat of dat hij of zij de installatie niet correct oplevert. Wel zo fijn om daar zekerheid over te hebben!

U kunt zelf kiezen welke van onze drie dekkingen het beste bij u past. Met de Budgetdekking heeft u voor een klein bedrag zekerheid tot en met de oplevering van uw installatie. Als u ook na de oplevering zekerheid wilt hebben, dan is het certificaat ZonZeker Basis of ZonZeker Extra misschien interessant voor u. Meer informatie over deze verschillende dekkingen leest u op de pagina ZonZeker-certificaten. Wilt u direct contact met ons opnemen? Vul dan het contactformulier in. Wij helpen u graag verder.