Hoe werkt een garantiefonds voor zonnepanelen?

Laat u zonnepanelen installeren? Dan kunt u kiezen voor een garantiefonds voor zonnepanelen. Daarmee heeft u in allerlei opzichten meer zekerheid. Stichting Garantiefonds ZonZeker is in 2016 opgericht om consumenten optimaal te laten profiteren van zonnepanelen en om lokale installateurs zichtbaarder te maken. Samen bieden we klanten de zekerheid van een goede installatie en zekerheid achteraf. Hoe werkt ons garantiefonds voor zonnepanelen precies?

SGZZ - Garantiefonds Zonnepanelen

Waarom een garantiefonds voor zonnepanelen?

Zonnepaneleninstallateurs zijn er volop. Het is daarom lastig te beoordelen of uw installateur vakbekwaam is. Daarnaast is de kwaliteit van zonnepanelen vaak moeilijk in te schatten. Ook loopt u als consument het risico op een faillissement van de installateur of slechte service.

Om die onzekerheden weg te nemen, zijn wij Stichting Garantiefonds ZonZeker gestart: een garantiefonds voor zonnepanelen. Wij bieden consumenten diverse zekerheden en verzekeren u ervan dat onze installateurs kwaliteit leveren. Daardoor weet u precies welke lokale partijen te vertrouwen zijn.

In het verleden kozen mensen vaak voor grotere installatiebedrijven, terwijl lokale installateurs dezelfde kwaliteit en vaak zelfs betere service kunnen leveren. Door te kiezen uit onze aangesloten installateurs, weet u precies bij welke lokale partijen u goed zit. En zo zijn er nog meer voordelen van een garantiefonds (link naar artikel).

Onze mogelijkheden voor zekerheid bij zonnepanelen

Schaft u zonnepanelen aan via een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker (SGZZ)? Dan krijgt u standaard de Budget-dekking zodra de installatie is aangemeld. U heeft dan zekerheid tot en met de installatie van de zonnepanelen.

Wilt u een uitgebreidere dekking? Dan heeft u bij ons de keuze tussen twee aanvullende dekkingen:

  • Basis-dekking: u heeft zekerheid tot en met de installatie én tot 10 jaar na de installatie.
  • Extra-dekking: u heeft zekerheid tot en met de installatie en tot 15 jaar na het installeren.

Zonnepaneleninstallateurs kunnen zich aansluiten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker als zij aan onze strenge eisen voldoen. Zo kunnen wij u een goede installateur en installatie garanderen. Kiest u voor een bij SGZZ aangesloten installateur? Dan bent u dus zeker van kwaliteit.

Hoe werkt het garantiefonds voor zonnepanelen precies?

Een belangrijke eerste stap is dat u een geschikte lokale installateur kiest. Kies daarbij dus specifiek voor een installateur die bij ons garantiefonds is aangesloten. Let op: het gebeurt weleens dat installateurs zeggen dat ze bij een garantiefonds zitten, terwijl dit niet waar is. Check dus via onze website of de installateur daadwerkelijk is aangesloten.

Aanmelding bij garantiefonds

De installateur zal vervolgens uw installatie aanmelden bij het garantiefonds. Daarmee krijgt u dekking tot en met de oplevering van de installatie.

Bevestiging aanmelding

U ontvangt van deze aanmelding een bevestiging van het garantiefonds. In deze bevestiging staat het volgende:

  • het vermogen van de installatie;
  • de totale aanneemsom;
  • uw aanbetaling;
  • installatiedatum;
  • informatie over de aanvullende optionele certificaten (Basis en Extra).

Zonder deze bevestiging heeft u geen dekking vanuit het garantiefonds. Vraag daarom om deze bevestiging bij de installateur en neem zo nodig contact op met het garantiefonds. Wacht met uw aanbetaling totdat u de bevestiging heeft.

Optioneel: extra certificaat

Wilt u een certificaat? Bespreek dit met uw installateur. Die kan u precies vertellen wat de kosten voor het certificaat zijn en welke zekerheden dit u geeft. De zekerheden zijn ook terug te lezen in de brochure en op onze website. Certificaten ontvangt u 4 tot 6 weken na installatie. Heeft u uw certificaat niet ontvangen? Neem dan eerst contact op met uw installateur.

Het certificaat ontvangt u via e-mail. Bewaar dit certificaat goed. Dat is belangrijk om daadwerkelijk dekking te hebben. Controleer ook of het certificaat klopt op de tenaamstelling, het totale vermogen van de installatie en de datum van installatie.

Met een certificaat van het garantiefonds heeft u recht op kosteloze uitvoering van werkzaamheden die onder de fabrieksgarantie vallen. Gaat bijvoorbeeld uw installateur failliet terwijl uw installatie niet goed werkt, dan sturen wij een monteur. Heeft u geen certificaat? Dan kunnen we u helaas niet verder helpen.

Let op: check of de installateur is aangesloten bij SGZZ

Helaas komt het weleens voor dat installateurs het SGZZ-keurmerk onrechtmatig op hun website tonen. Controleer daarom altijd of uw installateur daadwerkelijk bij ons garantiefonds voor zonnepanelen is aangesloten:

  • Bekijk op de SGZZ-website of uw installateur tussen de aangesloten installateurs staat. Alle installateurs die bij ons zijn aangesloten, staan op de site. Onze zekerheden gelden alleen voor installaties die door deze installateurs geplaatst zijn, en die gemeld zijn bij de stichting.
  • Check dit zowel bij het aanvragen van de offerte als bij het ondertekenen van de opdrachtbevestiging.
  • Controleer het nogmaals vlak voor de installatie. Installatie vindt op dit moment vaak 3-6 maanden na de opdracht plaats. Het is zinvol om te checken of de installateur ook dan nog vermeld staat. Blijkt een installateur vlak voor de installatie geen lid meer te zijn, dan is dat een goede reden om de koopovereenkomst te ontbinden.

Door deze tips op te volgen, kunt u misbruik van het SGZZ-keurmerk voorkomen.

Wie is Stichting Garantiefonds ZonZeker?

Met Stichting Garantiefonds ZonZeker stimuleren we consumenten om meer met lokale zonnepaneleninstallateurs te werken. Onze werkwijze biedt transparantie naar installateurs en consumenten. Met ons garantiefonds kunnen we consumenten echte zekerheid op de werking van een PV-installatie bieden. Sinds 2016 werken we er hard aan om die missie waar te maken.

SGZZ is een stichting zonder winstdoelstelling: de organisatie is zo ingericht dat de certificaat-inkomsten grotendeels gereserveerd worden. Daardoor kunnen we een ijzersterke dekking bieden van 110%. Oftewel: voor de kosten van uw certificaat is 110% aan middelen direct beschikbaar. Ook in de toekomst biedt uw certificaat nog zekerheid. Daarbij zijn we transparant: tijdens overleg met alle installateurs bespreken we de cijfers, budgetten en beschikbare middelen met onze leden.

Wat als een installateur niet aangesloten is?

We krijgen regelmatig te horen dat mensen achteraf teleurgesteld zijn dat ze niet voor een installateur met SGZZ-certificaat hebben gekozen. Bij een faillissement van een niet-aangesloten installateur is het voor zonnepaneleneigenaren niet eenvoudig om eventuele problemen met de zonnepaneleninstallatie opgelost te krijgen. Of het nu gaat om problemen met de panelen zelf, met de omvormer of met andere onderdelen.

Stel: u heeft een aanbetaling gedaan, maar de installateur wordt tussen de aanbetaling en de installatiedatum failliet verklaard. Hoe wordt dan uw installatie geleverd? Ontvangt u het betaalde bedrag wel terug?

Bovendien heeft u met een installateur van SGZZ de zekerheid dat de installatie goed gebeurt, dat de juiste materialen zijn gebruikt en dat de installateur kennis van zaken heeft. Daardoor kunt u een optimaal rendement behalen en zoveel mogelijk profiteren van de voordelen van zonnepanelen.

Kortom: kies voor SGZZ als garantiefonds voor zonnepanelen

Wilt u de zekerheid hebben over een vakbekwame installateur, zeker zijn van kwalitatieve zonnepanelen en zekerheid hebben tijdens en na de installatie? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij ons garantiefonds voor zonnepanelen. Daarmee weet u zeker dat u zorgeloos profiteert van de juiste panelen op uw dak. En dat, als er toch iets speelt, dit snel verholpen wordt.

Ontdek in het overzicht welke installateurs bij u in de buurt zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker en selecteer zo de juiste installateur.

 En wilt u weten hoe ons garantiefonds voor zonnepanelen precies werkt? Bekijk dan onze ZonZeker-certificaten en kies de dekking die bij u past: de standaard Budget-dekking, die dekt tot en met de installatie, of een dekking tot wel 10 of 15 jaar na de installatie.

Heeft u vragen over onze certificaten? Neem contact op via ons contactformulier. Dan vertellen we u graag meer.