Hoe voorkomt u problemen met uw zonnepanelen? 5 tips!

Investeren in zonnepanelen op uw dak doet u niet zomaar. U hoopt nog jarenlang te profiteren van een mooie energieopbrengst, zonder daar zelf veel omkijken naar te hebben. Dan is wel één ding belangrijk: de zekerheid dat uw zonnepanelen niet alleen nu, maar ook op termijn goed presteren. Oftewel: u wilt problemen met uw zonnepanelen voorkomen. Waar moet u dan opletten? En wat kunt u hier zelf voor doen? Wij geven 5 tips.

Zonnepanelen

1. Kies voor kwalitatieve zonnepanelen

Zonnepanelen komen in allerlei soorten en maken. Er zijn ook veel verschillende merken zonnepanelen in omloop. We kunnen ons voorstellen dat u dan door de bomen het bos niet meer ziet.

Belangrijk is om u niet blind te staren op de prijs. Het kan namelijk goed zijn dat goedkopere zonnepanelen een lagere opbrengst opleveren of van minder goed materiaal zijn gemaakt. U bent dan misschien nu minder geld kwijt, maar bent op termijn alsnog duurder uit. Check altijd van tevoren het maximale vermogen van de zonnepanelen (aangegeven in watt-piek). Kies bij voorkeur voor de zonnepanelen met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

2. Check de keurmerken

Met het oog op de kwaliteit en veiligheid van zonnepanelen, is het belangrijk dat uw panelen over de juiste keurmerken beschikken. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de zonnepanelen het TÜV-keurmerk, het ISO-certificaat en het CE-keurmerk hebben gekregen. Die keurmerken zeggen iets over hoe veilig de panelen zijn en hoeveel rendement ze – ook op termijn – opleveren. Alleen zonnepanelen die in onderzoek aan strenge vereisten voldoen, krijgen zo’n keurmerk. Dat geeft u dus een stukje zekerheid.

Lees hier meer over zonnepanelen en keurmerken.

3. Check de garanties

Mocht u toch last krijgen van problemen met uw zonnepanelen, dan wilt u natuurlijk een beroep kunnen doen op de garantie. Zowel op de oplevering als op de installatie en – bij sommige merken – ook op het rendement van de zonnepanelen. Bekijk daarom van tevoren goed hoeveel jaar garantie u heeft op uw installatie en welke garanties uw installateur u geeft.

Of kies voor een bij Stichting Garantiefonds ZonZeker aangesloten installateur. Dan weet u zeker dat het met de garantie goed zit en loopt u geen enkel risico.

4. Vergeet het onderhoud niet

Factoren als weersomstandigheden kunnen de werking van uw zonnepanelen beïnvloeden. Zo kunnen vorst en windstoten (bijvoorbeeld bij wegwaaiende takken) gevolgen hebben voor de werking van uw systeem. Zelfs een beetje vogelpoep kan er al voor zorgen dat een aantal zonnecellen niet werken. Belangrijk is dus om uw zonnepanelen regelmatig te (laten) checken. Ongeveer één keer per jaar een check-up door een professional is vaak al genoeg om er op tijd bij te zijn en verder rendementsverlies te voorkomen.

5. Zorg voor een goede installatie

Met het oog op kostenbesparing kunt u overwegen om zelf uw zonnepanelen te installeren. In de praktijk is dat alleen meestal pas een goed idee als u zelf veel technische kennis heeft en zoiets vaker heeft gedaan. Niet alleen brengt het installeren veiligheidsrisico’s voor uzelf met zich mee, maar ook is een foutje snel gemaakt. Een enkele verkeerde installatie kan al voor een niet goed werkend systeem zorgen. Met een lager rendement of zelfs brandgevaar tot gevolg – allebei risico’s die u niet wilt lopen.

Om dat soort risico’s te voorkomen, kunt u de installatie het beste uitbesteden aan een deskundige installateur. Die werkt met de juiste materialen, gaat op een goede en veilige manier te werk en zorgt ervoor dat uw installatie aan alle vereisten voldoet.

Loop geen enkel risico – kies voor Stichting Garantiefonds ZonZeker

Wilt u er zeker van zijn dat de installatie van uw zonnepanelen goed en veilig gebeurt? Besteed de installatie dan uit aan een installateur van Stichting Garantiefonds ZonZeker. Onze installateurs gaan uiterst veilig en vakkundig te werk en bieden u ook de garantie dat uw installatie goed werkt en blijft werken. Gaat er toch iets mis? Dan zorgen wij voor een oplossing.

U kunt zelf kiezen tussen verschillende dekkingen. De standaard Budgetdekking biedt u zekerheid tot en met de oplevering. Wilt u ook zekerheid na de oplevering van uw installatie? Kies dan voor de certificaten ZonZeker Basis of ZonZeker Extra. Op de pagina ZonZeker-certificaten kunt u precies lezen wat elk van deze certificaten inhouden.

Wilt u direct contact met ons opnemen? Vul dan het contactformulier op onze site in. Wij helpen u graag verder.