Zonnepanelen en keurmerken, hoe zit dat?

De aanschaf van zonnepanelen is geen uitgave die u zomaar even doet. U heeft er wellicht lang voor gespaard en hoopt natuurlijk dat uw zonnepanelen 25 jaar meegaan. Begrijpelijk dus dat u er zeker van wilt zijn dat uw zonnepanelen van goede kwaliteit en veilig zijn. Door te letten op een aantal keurmerken heeft u meer zekerheid dat u voor goede zonnepanelen en voor een geschikte installateur kiest. Zonnepanelen en keurmerken, wij vertellen u er graag meer over.

Zonnepanelen keurmerken

Waarom zijn keurmerken voor zonnepanelen belangrijk?

Wanneer u zonnepanelen koopt, wilt u natuurlijk dat uw zonnepanelen veilig zijn, ook als het bijvoorbeeld heel warm is of juist bliksemt en stormt. Daarnaast is het belangrijk dat uw zonnepanelen van goede kwaliteit zijn en na bijvoorbeeld 10 of 15 jaar nog steeds een goed rendement bieden.

Door te kiezen voor zonnepanelen met een keurmerk heeft u meer zekerheid dat de zonnepanelen kwalitatief, veilig en duurzaam zijn. Keurmerken worden namelijk alleen verstrekt als zonnepanelen bepaalde uitvoerige tests succesvol hebben doorstaan. Daarom helpt een keurmerk u om een goede keuze te maken uit het aanbod aan zonnepanelen.

Daarnaast bestaan er keurmerken voor installateurs van zonnepanelen. Installateurs die zijn aangesloten bij een stichting als Stichting Garantiefonds ZonZeker voldoen aan bepaalde vereisten. Daardoor loopt u bij een aangesloten installateur minder risico’s en weet u zeker dat u voor een betrouwbare en goede installateur kiest die met de juiste materialen werkt. Wel zo fijn!

Keurmerken voor zonnepanelen

Zonnepanelen mogen alleen in Nederland verkocht worden als ze bepaalde keurmerken en certificaten hebben. Door te kiezen voor zonnepanelen met een of meerdere keurmerken heeft u meer zekerheid dat het materiaal van uw zonnepanelen goed en uitgebreid getest is.

Voorbeelden van keurmerken voor zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn:

  • TÜV-keurmerk: een Duits keurmerk dat wordt afgegeven aan zonnepanelen die goed door een Duitse test zijn gekomen, waarbij alle aspecten van het zonnepaneel zijn onderzocht. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de veroudering en veiligheid van de zonnepanelen.
  • CE-keurmerk (Conformité Européenne): een keurmerk dat laat zien dat uw zonnepanelen voldoen aan de maatstaven van de Europese wetgeving. Dit keurmerk is verplicht.
  • RoHS-certificaat: een certificaat dat aangeeft dat bij uw zonnepanelen het gebruik van gevaarlijke stoffen beperkt is gebleven.
  • IEC-keurmerk: een keurmerk voor zonnepanelen die voldoen aan de veiligheidsnormen voor elektrische apparatuur van de IEC (International Electrotechnical Commission). Hiervoor worden zonnepanelen uitgebreid getest op onder meer betrouwbaarheid, rendement door de jaren heen, duurzaamheid en de bestendigheid tegen verschillende weersomstandigheden.
  • ISO-certificaat: een certificaat dat wordt afgegeven aan producenten van zonnepanelen die aan bepaalde normen voor veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit voldoen.

Zonnepanelengarantiefonds voor de installatie van zonnepanelen

Ook als u de zonnepanelen op uw dak laat plaatsen, wilt u natuurlijk zeker weten dat dit goed gebeurt. U loopt namelijk een aantal risico’s door de opdracht voor het plaatsen van zonnepanelen bij een installateur neer te leggen. Zo bestaat er een kans dat de installateur failliet gaat, waardoor u zowel de aanbetaling als uw zonnepanelen niet meer terugziet. Om een dergelijk doemscenario te voorkomen, kunt u kiezen voor een installateur die is aangesloten bij een zonnepanelengarantiefonds, zoals Stichting Garantiefonds ZonZeker. U weet dan zeker dat u geen risico loopt. Als een van onze installateurs failliet gaat, worden de werkzaamheden namelijk altijd overgenomen door een van onze andere installateurs.

Waarom een garantiefonds voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende redenen te bedenken om te kiezen voor een garantiefonds voor zonnepanelen. De belangrijkste is dat u extra zekerheid heeft, niet alleen over uw aanbetaling, maar ook over uw installateur en zonnepaneleninstallatie. Zo weet u door te kiezen voor een installateur van Stichting Garantiefonds ZonZeker zeker dat uw installateur werkt met goedgekeurde kwaliteitsproducten. Ook bent u beschermd tegen faillissement en is uw installateur uitgebreid gecheckt op vakbekwaamheid. U voorkomt dus veel risico’s.

Extra zekerheid bij Stichting Garantiefonds ZonZeker

Als u kiest voor een bij Stichting Garantiefonds ZonZeker aangesloten installateur profiteert u van verschillende voordelen. U heeft bij ons de keuze uit drie verschillende dekkingen. Met de voordelige Budgetdekking heeft u zekerheid tot en met de oplevering van uw installatie. Daarnaast kunt u kiezen voor de aanvullende certificaten ZonZeker Basis of ZonZeker Extra, waarmee u ook zekerheid heeft na de oplevering van uw installatie.

Wilt u meer weten over de verschillende dekkingen die wij bieden, bezoek dan de pagina ZonZeker-certificaten. Ook kunt u natuurlijk direct contact met ons opnemen. Dit kan via het contactformulier op onze site. Wij helpen u graag verder.