Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: wanneer is welke optie het handigst?

Heeft u meer energie nodig dan u op dit moment opwekt? Of wilt u bijvoorbeeld een warmtepomp of laadpaal laten plaatsen en kunt u daarvoor extra zonne-energie goed gebruiken? Er kunnen allerlei redenen zijn waarom u uw bestaande set zonnepanelen wilt uitbreiden of een nieuwe installatie van zonnepanelen wilt bijplaatsen. Wanneer is welke optie het handigst? Hoe zit dit precies?

SGZZ - Zonnepanelen installatie Zondak

Waarom kiezen voor zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen?

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom u uw installatie van zonnepanelen wilt uitbreiden of een nieuwe installatie van zonnepanelen wilt bijplaatsen. Het komt erop neer dat u met die uitbreiding of bijplaatsing meer zonne-energie kunt opwekken. Dat betekent een hogere energieopbrengst. Dat kan onder meer in de volgende situaties handig zijn:

  • U krijgt een warmtepomp of laadpaal, waardoor uw energieverbruik opeens flink stijgt.
  • U verbruikt door gezinsuitbreiding meer stroom dan eerst.
  • U wilt meer onafhankelijk worden van uw energieleverancier.
  • U werkt meer thuis dan eerst of bent een eigen bedrijf aan huis gestart en verbruikt daarom extra stroom.
  • U wilt uw woning volledig energieneutraal maken.
  • U wilt het energielabel van uw woning verbeteren.
  • U vindt het belangrijk voor het milieu om meer stroom terug te leveren.
  • U krijgt een uitbouw of extra verdieping, wat ook extra stroomverbruik voor uw huis betekent.
  • U kiest voor elektrische vloerverwarming, waardoor uw stroomverbruik omhoog gaat.

Kortom: uitbreiding of bijplaatsing is altijd nuttig als u – om welke reden dan ook – extra stroom verbruikt.

Met hoeveel panelen gaat u uitbreiden?

Vervolgens is het belangrijk om uzelf een andere vraag te stellen: met hoeveel zonnepanelen wilt u uw bestaande installatie uitbreiden? U heeft daarin niet altijd een vrije keuze. Het aantal zonnepanelen is vaak aan een maximum gebonden. Dat maximum hangt onder andere af van de volgende factoren:

Vaak kunt u hiervoor een rekensom maken. Neemt u bijvoorbeeld extra zonnepanelen voor de laadpaal? Reken dan uit hoeveel extra stroom u ongeveer nodig heeft voor het aantal kilometers dat u met de elektrische auto rijdt.

Let hierbij ook op schaduwval en houd er rekening mee dat een dak op het noorden minder geschikt is voor zonnepanelen.

Niet elk dak zal het maximale aantal zonnepanelen qua gewicht kunnen dragen.

Als het dak op uw woning vol ligt met zonnepanelen of minder geschikt is voor extra panelen, is het soms een mogelijkheid om zonnepanelen op het schuurdak te installeren. Een installateur kijkt graag met u mee naar de mogelijkheden.

Kiest u voor zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen?

Als u extra zonnepanelen wilt nemen, heeft u de keuze tussen twee opties:

  1. U kunt uw huidige systeem met zonnepanelen uitbreiden. U voegt dan extra panelen toe aan uw huidige systeem. Deze panelen worden aangesloten op uw huidige omvormer.
  2. U kunt er een zonnepanelensysteem bijplaatsen. Dit systeem staat los van uw huidige zonnepanelensysteem. U bestelt er ook een nieuwe omvormer

Welke van die twee opties het beste is, verschilt per situatie. Dit zal dus niet voor iedereen hetzelfde zijn. Natuurlijk helpen onze installateurs u graag bij deze keuze. Daarnaast lichten we hieronder beide opties (en de voor- en nadelen ervan) uitgebreid toe.

Uw huidige installatie met extra zonnepanelen uitbreiden is vaak de voordeligste optie. Hiervoor hoeft u geen tweede omvormer te kopen. Alleen levert uitbreiding van de bestaande installatie niet altijd de hoogste opbrengst op.

Hoe dit precies zit? Vaak zijn zonnepanelen in een serie geschakeld en dus met elkaar verbonden. Het paneel dat het minste oplevert, is dan bepalend voor wat de hele installatie oplevert. Zonnepanelen uitbreiden is in dat geval minder aantrekkelijk als het nieuwe paneel op een plek ligt waar het minder opbrengt. Stel: uw nieuwe paneel komt (deels) in de schaduw te liggen, dan heeft niet alleen dat paneel een lage opbrengst, maar heeft ook de opbrengst van de hele installatie er relatief gezien op achteruit.

Daarom is zonnepanelen uitbreiden niet altijd een goed idee bij in een serie geschakelde zonnepanelen. Als de overgebleven ruimte voor zonnepanelen minder geschikt is, is een nieuwe installatie vaak beter dan de bestaande installatie uitbreiden. Heeft u micro-omvormers of zijn de zonnepanelen niet in een serie geschakeld? Dan is uitbreiding eenvoudiger.

Let ook hierop

Verder moet de omvormer het hogere vermogen na uitbreiding wel aankunnen. Check daarom eerst of uw bestaande omvormer voldoende capaciteit heeft voor de extra zonnepanelen.

Een andere optie is om direct bij de uitbreiding uw bestaande omvormer te vervangen. U kunt dan voor een omvormer kiezen met een hogere capaciteit. Omvormers hebben een gemiddelde levensduur van 10-15 jaar. Daarom is het zinvol om de omvormer eens in de zoveel tijd te vervangen.

Een compleet nieuw systeem met zonnepanelen bijplaatsen is een duurdere oplossing, maar kan wel voordelen hebben. Dit zijn enkele voordelen:

  • De systemen werken onafhankelijk van elkaar. Het best presterende systeem heeft dus geen last van minder goed presterende andere panelen.
  • Met beide systemen behaal je het maximale rendement.
  • De zonnepanelen in één en dezelfde installatie hebben een gelijke levensduur. Daardoor hoeft u niet in de gaten te houden welke panelen wel en welke niet aan vervanging toe zijn.
  • U heeft minder snel gedoe met de garantie. Als u zonnepanelen laat bijplaatsen naast de eerste installatie, heeft u kans dat de installateur van de nieuwe panelen bij problemen naar de installateur van de eerste installatie wijst.

Daar staat dus tegenover dat u wel een nieuwe omvormer moet kopen. Het hangt ervan af hoe zwaar de voordelen hierboven voor u wegen of de nieuwe omvormer het waard is.

Waar kiest u voor: zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen?

Over het algemeen is zonnepanelen bijplaatsen in een nieuw systeem meestal de beste optie. Deze optie kost minder geld, doordat er geen nieuwe omvormer nodig is. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld als u heel veel zonnepanelen extra wilt plaatsen of als de zonnepanelen op een compleet andere plek komen te liggen.

In de volgende situaties is zonnepanelen uitbreiden dan weer juist een betere optie:

  • Uw huidige installatie is al zo ingericht dat er ruimte is voor uitbreiding. De omvormer heeft hiervoor voldoende capaciteit en er is ook plek voor op het dak.
  • U heeft geen serie-geschakeld systeem, waardoor een slechter presterend paneel de resultaten van de andere panelen niet beïnvloedt.
  • U heeft een relatief nieuw zonnepanelensysteem dat nog heel goed werkt én de omvormer kan de nieuwe panelen goed aan.
  • U heeft micro-omvormers, waardoor elk paneel los functioneert en u dus geen in serie geschakelde panelen heeft. Bij micro-omvormers heeft elk paneel zijn eigen omvormer. U hoeft dan bij uitbreiding geen nieuwe omvormer te kopen. Daardoor heeft u die extra kosten ook niet.

Kiest u voor extra zonnepanelen? Kies dan ook voor extra zekerheid

Als u extra zonnepanelen neemt (in de vorm van een uitbreiding of bijplaatsing), is het wel belangrijk dat de nieuwe panelen goed worden geïnstalleerd, dat de panelen kwalitatief zijn én dat de installateur kundig te werk gaat. Kies voor die zekerheden door te kiezen voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. U heeft bij elk van onze installateurs de zekerheid dat zij met kwalitatieve zonnepanelen en de juiste materialen werken. Zo profiteert u optimaal van de zonnepanelen en leveren deze ook op de langere termijn het hogere rendement op waar u naar op zoek was.

U kunt zelf kiezen welke van onze drie dekkingen het beste bij u past. Met de Budgetdekking heeft u gratis zekerheid tot en met de oplevering van uw installatie. Wilt u ook zekerheid na de oplevering? Dan kunt u kiezen tussen onze certificaten ZonZeker Basis of ZonZeker Extra.

Ontdek op onze site welke ZonZeker-installateurs bij u in de buurt zitten of bekijk onze verschillende certificaten. Wilt u direct contact met ons opnemen? Vul dan het contactformulier in. We helpen u graag verder!