Zonnepanelen voor uw laadpaal | Wat zijn de voordelen?

Steeds meer Nederlanders hebben een elektrische auto. En daarbij vaak ook een laadpaal voor de deur, zodat u uw auto op elk gewenst moment kunt opladen. Wist u dat het nog duurzamer kan? Door zonnepanelen voor uw laadpaal te nemen, kunt u dubbel duurzaam rijden. U rijdt al elektrisch en de stroom waarmee u rijdt is met zonnepanelen ook nog eens opgewekt door de zon. Wat zijn de voordelen van zonnepanelen voor uw laadpaal nemen?Zonnepanelen voor uw laadpaal - SGZZ

Hoe werkt dat, zonnepanelen voor uw laadpaal?

Een elektrische auto kunt u opladen bij een publieke laadpaal (als er plek is) of bij uw eigen laadpaal voor de deur. Voor dat laatste gebruikt u stroom uit het stopcontact. Het voordeel van zo’n eigen laadpaal is dat u nooit hoeft te wachten totdat anderen klaar zijn bij een openbare laadpaal en dat u niet het (hogere) tarief hoeft te betalen dat laadpaalhouders rekenen. Een eigen laadpaal slurpt alleen wel aardig wat stroom. De meeste mensen zien hun energierekening dan ook fors omhoog gaan zodra ze elektrisch rijden op eigen stroom.

Daarom is er nu de mogelijkheid om zonnepanelen voor een laadpaal te installeren. Concreet betekent het dat u stroom opwekt via zonnepanelen en die vervolgens via uw stopcontact voor de laadpaal kunt gebruiken. U rijdt dan dus op zonne-energie en hoeft minder stroom af te nemen bij de energieleverancier.

Dat klinkt zo al heel aantrekkelijk. Maar wat zijn concreet de voordelen van uw elektrische auto opladen met zonnepanelen?

Voordeel 1. U rijdt op duurzame stroom

Elektrisch rijden is op zich al duurzamer dan rijden op benzine of diesel. Maar het kan nóg duurzamer door uw elektrische auto op te laden met zonnepanelen. De stroom waarop uw auto rijdt, is dan duurzaam opgewekt via de zon. Dat is nog beter voor het milieu, omdat er voor het opladen van uw auto dan geen of minder fossiele brandstoffen nodig zijn. En omdat er geen CO2 vrijkomt bij het opwekken van de stroom.

Voordeel 2. U betaalt minder energiekosten

Veel elektrische-auto-eigenaren schrikken zich een ongeluk als ze de energierekening ontvangen na de aanschaf van een eigen laadpaal. Maar er is goed nieuws: met zonnepanelen op het dak kunt u de stroom voor uw elektrische auto zelf opwekken, waardoor u minder stroom hoeft af te nemen bij de leverancier.

Zonnepanelen vragen wel om een eenmalige aanschafprijs, maar de gemiddelde terugverdientijd is zo’n 7-9 jaar. Als u zich bedenkt dat zonnepanelen een levensduur hebben van meer dan 25 jaar, en dat er fabrikanten zijn die op zowel de omvormer als de panelen 25 jaar product garantie geven, dan betekent het dus dat u daarna minimaal zo’n 16 jaar gratis stroom opwekt.

Nog een voordeel is dat u met zonnepanelen voor uw laadpaal minder last heeft van stijgende energieprijzen. Doordat u zelf stroom opwekt, zult u er minder van merken in uw portemonnee als uw leverancier zijn energietarief opeens flink omhoog gooit.

Voordeel 3. U profiteert van fiscale voordelen

Gebruikt u de laadpaal voor een auto van de zaak? Dan kunt u mogelijk profiteren van fiscale voordelen. Normaal gesproken zou uw auto op kosten van de zaak voltanken bij de benzinepomp. Nu gebruikt u uw zonnepanelen om uw auto van brandstof te voorzien. Daarom zijn werkgevers soms bereid om de zonnepanelen deels te vergoeden. Bovendien kunt u de kosten voor de opgewekte stroom terugvragen bij uw werkgever.

Hiervoor is het wel handig om een slimme meter te nemen. Daarmee kunt u precies zien hoeveel zonne-energie u heeft gebruikt voor de elektrische auto.

Voordeel 4. U behaalt rendement op uw spaargeld

Geld op een spaarrekening storten is op dit moment niet erg aantrekkelijk door de lage spaarrente. Daarom zoeken veel mensen naar slimmere manieren om rendement te behalen. Zonnepanelen voor uw laadpaal of andere apparaten zijn een van die slimme investeringen. Door de korte terugverdientijd profiteert u jarenlang van gratis stroom en een lagere energierekening. Dat betekent een mooie winst.

Ook kunt u de zonnepanelen gebruiken om stroom op te wekken voor andere apparaten in huis als uw elektrische auto niet aan de laadpaal staat. Dat zorgt voor een nog grotere daling van uw energiekosten. Een mooi rendement dus! Sowieso flink meer dan de bank u zou betalen als u het geïnvesteerde bedrag in zonnepalen op uw rekening zou laten staan.

Zeker zijn van een goede installatie van uw panelen?

De aanschaf van zonnepanelen voor uw laadpaal is best een investering. Daarom is het prettig om zeker te weten dat u de juiste panelen aanschaft en dat die ook correct worden geïnstalleerd. Dat begrijpen we bij Stichting Garantiefonds zonZeker maar al te goed.

Daarom bieden we u graag een paar garanties bij het installeren van zonnepanelen. Al onze aangesloten installateurs zijn vakbekwaam, werken met kwalitatieve zonnepanelen en met onderdelen die getest en goedgekeurd zijn door het collectief. Bovendien krijgt u bij ons altijd 10 jaar productgarantie over alle geleverde onderdelen.

Voor de garantie op onze zonnepanelen kunt u kiezen tussen drie ZonZeker-certificaten met elk een eigen dekking. De gratis ‘Budgetdekking’ krijgt u automatisch als u voor een aangesloten installateur kiest (op voorwaarde dat de installatie bij ons wordt aangemeld). Ook na de oplevering profiteren van garantie, bijvoorbeeld bij mogelijke defecten? Dan kunt u kiezen voor het ‘ZonZeker Basis’-certificaat of het ‘ZonZeker Extra’-certificaat.

Wilt u meer weten over ons garantiefonds en onze verschillende dekkingen? Neem contact met ons op via het contactformulier. We helpen u graag verder.