Zonnepanelen huren of kopen? Dit zijn de voor- en nadelen!

Overweegt u om zonnepanelen op het dak te nemen? Dan staat u voor verschillende keuzes. Niet alleen moet u een keuze maken uit verschillende aanbieders, maar ook moet u kiezen tussen zonnepanelen huren of kopen. Zonnepanelen huren betekent dat u de kosten kunt uitsmeren over een langere periode. Maar is zonnepanelen huren wel echt zo voordelig? Wij zetten de voor- en nadelen van zonnepanelen huren of kopen op een rij.

zonnepanelen op dak met monteur

Zonnepanelen huren of kopen?

De meeste huishoudens met zonnepanelen op het dak hebben de panelen gekocht. Toch is zonnepanelen huren in sommige gevallen een goed alternatief. Wie zonnepanelen huurt, is niet zelf de eigenaar van de zonnepanelen. Dat heeft een aantal voordelen. Wel bent u bij het huren van zonnepanelen vaak op de langere termijn duurder uit. Hoe dat precies zit en wat de voor- en nadelen van zowel huren als kopen zijn, vertellen we u in dit artikel.

Zonnepanelen huren

Het huren van zonnepanelen is vaak vooral gunstig als u niet in één klap veel geld wilt of kunt neerleggen voor zonnepanelen. U betaalt dan in plaats van de aankoopsom van de zonnepanelen maandelijks een bedrag aan huur voor de panelen. Daardoor merkt u de aanschaf in eerste instantie minder in uw portemonnee, maar kunt u toch profiteren van de vele voordelen van zonne-energie.

Een ander voordeel van zonnepanelen huren is dat het bedrijf waarvan u de zonnepanelen huurt ervoor verantwoordelijk is dat het systeem goed werkt. U hoeft dus niet zelf te betalen voor het onderhoud en eventuele reparaties van de zonnepanelen. Het huurbedrijf neemt die kosten voor zijn rekening. Een extra voordeel is dat het huurbedrijf waarschijnlijk alleen al om die reden kwalitatief goede zonnepanelen zal leveren, zodat zij zelf zo min mogelijk aan reparaties kwijt zijn.

Vaak is het ook mogelijk om het zonnepanelensysteem op termijn over te kopen van het huurbedrijf. Wel zit u daarbij soms vast aan een minimale huurperiode van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar.

Zonnepanelen kopen

Het kopen van zonnepanelen is misschien in één keer een grote investering. Maar realiseert u zich dat u de investering in zonnepanelen al binnen zo’n 7 jaar heeft terugverdiend. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar, wat betekent dat u na de aankoop van de zonnepanelen lange tijd van gratis energie kunt profiteren.

Op de lange termijn bent u bijna altijd goedkoper uit als u zonnepanelen koopt in plaats van huurt. Het bedrag dat u na 25 jaar huren aan zonnepanelen heeft betaald, zal een stuk hoger liggen dan de eenmalige investering die u doet om zonnepanelen te kopen.

Wel zijn bij het kopen van zonnepanelen de kosten voor onderhoud en reparaties voor uzelf. Handig dus om daar wat geld voor opzij te zetten!

Profiteer van de salderingsregeling!

Omdat de overheid het gebruik van zonne-energie stimuleert, kunt u als koper van zonnepanelen profiteren van een aantrekkelijke regeling. De salderingsregeling is nog tot 2023 in de huidige vorm van kracht. Dit betekent dat u naast het terugvragen van de btw – die u bij de aanschaf van de zonnepanelen heeft betaald – ook een vergoeding kunt ontvangen voor het terugleveren van energie. Een mooi extraatje! In dit artikel kunt u meer lezen over de salderingsregeling tot 2023.

Een andere mogelijkheid voor de financiering van zonnepanelen is om een lening af te sluiten, zodat u de kosten ook over een langere periode kunt uitsmeren.

Dus, zonnepanelen huren of kopen – wat is voordeliger?

Of u beter zonnepanelen kunt huren of kopen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Als u op dit moment niet veel geld kunt missen maar toch zonnepanelen wilt, kan huren een goede optie zijn. Wanneer u op langere termijn voordeliger uit wilt zijn, is zonnepanelen kopen in plaats van huren daarentegen vaak de beste keuze. Vergeet daarbij ook zeker niet gebruik te maken van de salderingsregeling, die u een mooie financiële meevaller kan opleveren.

Hoe weet u zeker dat uw zonnepanelen van kwaliteit zijn?

U wilt als koper natuurlijk maximaal van uw zonnepanelen profiteren. Daarom is het belangrijk dat uw zonnepanelen van goede kwaliteit zijn én dat de panelen door een betrouwbare en ervaren monteur worden geïnstalleerd. Om u die garantie te kunnen bieden, is Stichting Garantiefonds ZonZeker in het leven geroepen.

Door te kiezen voor een zonnepanelengarantiefonds profiteert u van veel voordelen. Zo bent u verzekerd van een vakbekwame installateur die alleen maar werkt met de beste producten. Daardoor is kwaliteit en dus een mooi rendement gegarandeerd! Zo kunt u zo lang mogelijk van uw gekochte zonnepanelen profiteren.

Extra zekerheid met Stichting Garantiefonds ZonZeker

Standaard biedt de stichting de ‘Budgetdekking’, zodra uw installatie is aangemeld bij de stichting. Aanvullend kunt u uw dekking/garanties uitbreiden met een keuze uit 2 certificaten, namelijk ‘ZonZeker Basis’ of ‘ZonZeker Extra’. Het laatste certificaat biedt u zelfs maximale dekking.

Wilt u meer weten over de verschillende certificaten? Bezoek dan de pagina ZonZeker-certificaten voor meer informatie. U kunt ook altijd contact met ons opnemen via het contactformulier als u vragen heeft of advies op maat wilt.