Kies een goede én erkende zonnepaneleninstallateur met deze 7 tips

De kogel is door de kerk: u wilt zonnepanelen laten installeren op het dak. Het is dan ook tijd voor een volgende stap: een erkende zonnepaneleninstallateur kiezen. Maar met het grote aantal installateurs kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Hoe weet u zeker dat de installateur met kwalitatieve zonnepanelen werkt? Dat diegene kennis heeft van zaken? En dat u met deze installateur een betrouwbare professional in huis haalt? Met deze 7 tips helpen wij u op weg.

Hoe kiest u een erkende zonnepanelen installateur

Hoe kiest u een erkende zonnepaneleninstallateur?

Met zonnepanelen op het dak profiteert u van veel voordelen. U kunt jarenlang uw eigen stroom opwekken via de zon en bespaart daarmee veel energie en daarmee geld. Daarvoor is het wel belangrijk dat de zonnepanelen goed geïnstalleerd zijn en dat de installateur passend advies geeft. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn als de panelen door verkeerde plaatsing een onnodig laag rendement opleveren. Of als de panelen niet veilig zijn aangesloten, met het risico op kortsluiting of zelfs brand. Dat maakt de keuze voor een erkende zonnepaneleninstallateur letterlijk van levensbelang.

Wilt u zeker weten dat u een betrouwbare en erkende zonnepaneleninstallateur inschakelt? Licht dan de gevonden installateur door voordat u met diegene in zee gaat. Check bijvoorbeeld online bij welke organisatie(s) deze installateur is aangesloten, of diegene reviews heeft en met welke typen of merken zonnepanelen de installateur werkt. De volgende tips helpen u bij het maken van een goede keuze.

1. Vergelijk meerdere zonnepaneleninstallateurs

Ga niet met de eerste de beste installateur van zonnepanelen in zee, maar vraag offertes op bij meerdere zonnepaneleninstallateurs. Dat maakt het vaak eenvoudiger om een keuze te maken. U kunt dan tijdens het gesprek aftasten bij welke zonnepaneleninstallateur u een goed gevoel heeft. Vraag ook weer niet overdreven veel offertes aan: op basis van 2-3 installateurs kunt u vaak een goede keuze maken. Ook geeft zo’n vergelijking een goed beeld bij hoe marktconform (of niet) de gevraagde prijzen zijn.

Nodig de installateur bij wie u het beste gevoel heeft uit om thuis langs te komen voor een dakinspectie. Vaak weet u na die kennismaking al helemaal zeker of u aan deze persoon een betrouwbare installateur heeft.

2. Check de reviews van eerdere klanten

Als u geen kat in de zak wilt kopen, is het slim om te lezen wat andere klanten over een installateur zeggen. Kijk daarom online of een installateur reviews heeft op zijn website of op Google. Is dat niet het geval? Informeer dan bij de installateur zelf of diegene referenties kan laten zien.

3. Ga voor een erkende zonnepaneleninstallateur

Een goede installateur is aangesloten bij diverse instanties of beschikt over bepaalde keurmerken. Dat geeft u de zekerheid dat u met een erkende zonnepaneleninstallateur te maken heeft. De installateur voldoet aan strenge criteria en volgt bijvoorbeeld regelmatig bijscholing. Dat biedt u de zekerheid van expertise en de benodigde kennis.

 

Bij Stichting Garantiefonds ZonZeker werken we alleen met erkende zonnepaneleninstallateurs die aan hoge kwaliteitseisen voldoen, de juiste materialen gebruiken en zonnepanelen van goede kwaliteit installeren. Als u kiest voor een installateur die op onze website staat, weet u dus zeker dat u een echte professional in huis haalt.

4. Check of de zonnepaneleninstallateur alles voor u kan doen

Installeert deze persoon alleen zonnepanelen of kan hij of zij ook andere aspecten van de installatie voor u oppakken? Kan de installateur bijvoorbeeld ook eventuele aanpassingen in de meterkast voor u regelen, de btw-teruggave voor u verzorgen en uw panelen aanmelden bij de netbeheerder? Als u dat het liefst allemaal uit handen geeft, is het belangrijk dat de zonnepaneleninstallateur daadwerkelijk het hele plaatje beheerst. Vraag hier dan ook naar voordat u een keuze maakt.

5. Bekijk met welke panelen de installateur werkt

Het ene zonnepaneel is het andere niet. Zo is er onderscheid tussen A- en B-merken en levert het ene paneel langer een hoog rendement dan het andere paneel. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen van A-merken een hoger rendement leveren, langer meegaan en minder snel rendementsverlies geven. Check daarom vooraf met welke merken panelen uw installateur werkt.

Kiest u voor een installateur die bij SGZZ is aangesloten? Dan heeft u altijd de zekerheid dat uw installateur hoogwaardige panelen levert van een van de betere merken.

6. Let op de garanties

Sowieso is het belangrijk om te checken hoe lang u garantie heeft op de zonnepanelen zelf. Maar kijk ook hoe het zit met de garantie op de complete installatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de installatie achteraf niet goed blijkt te zijn gegaan? Of als u later op problemen stuit en de installateur inmiddels failliet blijkt te zijn? Dat soort dingen kunt u ondervangen door de garanties vooraf te checken.

 Bij SGZZ profiteert u altijd van garantie op de zonnepanelen. Met de gratis budgetdekking heeft u zekerheid tot en met de oplevering van uw installatie. Wilt u daarnaast zekerheid hebben tot na de installatie? Kies dan voor het certificaat ZonZeker Basis (zekerheid op kosteloze service tot 10 jaar na de installatie) of ZonZeker Extra (zekerheid op kosteloze service tot 15 jaar na de installatie).

7. Check of de installateur is aangesloten bij SGZZ

De keuze voor een installateur die bij SGZZ is aangesloten, biedt u dus bepaalde garanties. U kunt er dan van op aan dat de gekozen installateur kennis van zaken heeft en een nette installatie verzorgt. Check wel altijd van tevoren of de installateur daadwerkelijk bij SGZZ is aangesloten. Soms doen installateurs alsof dit het geval is, terwijl ze geen lid zijn. Bekijk op de SGZZ-website of uw installateur hiertussen staat. Onze garantie geldt alleen voor aangesloten installateurs. Alle installateurs die bij ons zijn aangesloten, staan vermeld op de website. Let op: controleer, vanwege de lange levertijden, bij voorkeur ook vlak voor de installatie nog eens of de installateur is aangesloten.

Kies voor een erkende zonnepaneleninstallateur van ons garantiefonds

Wilt u zeker weten dat u een erkende zonnepaneleninstallateur in huis haalt die u deskundig advies kan geven, kwalitatieve zonnepanelen installeert en de juiste garanties kan bieden? Kies dan voor een installateur van Stichting Garantiefonds ZonZeker. Hierdoor weet u zeker dat u een hoog rendement behaalt met uw panelen en nog jarenlang zorgeloos van goed werkende panelen kunt genieten.

En ontstaat er toch een defect? Dan heeft u (bij onze uitgebreidere dekkingen) ook recht op onze kosteloze service voor het uitvoeren van garantiewerk. Zelfs als de installateur failliet gaat, bieden wij deze zekerheid. Een andere installateur neemt dan het stokje over.

Bekijk de verschillende installateurs die bij ons zijn aangesloten en kies een installateur bij u in de buurt. Bekijk ook zeker onze ZonZeker-certificaten om te bepalen welke dekking bij u past. Gaat u voor de gratis dekking tot en met de installatie of heeft u graag ook garantie na de installatie? Die keuze is volledig aan u.

Heeft u vragen over onze verschillende certificaten? Neem dan contact op via ons contactformulier. Wij vertellen u graag meer.