Zijn zonnepanelen rendabel? Kies om deze redenen juist nu voor zonnepanelen

Natuurlijk investeert u niet zomaar in zonnepanelen. U wilt zeker weten dat uw zonnepanelen rendabel zijn. Dus dat ze meer opleveren dan wat ze kosten. Hoe zit dat precies anno nu, ook gezien de toekomstige afbouw van de salderingsregeling? We hebben goed nieuws: zonnepanelen zijn juist nu rendabel. Deels omdat de salderingsregeling nog langere tijd van kracht blijft, maar ook om belangrijke andere redenen. Dat maakt het extra aantrekkelijk om juist nu zonnepanelen te nemen.

Zijn zonnepanelen rendabel - SGZZ

Goed nieuws: salderingsregeling nog tot 1 januari 2025 geldig

De salderingsregeling zorgt ervoor dat u een bedrag terugkrijgt voor de zonne-energie die u zelf niet gebruikt. ‘Salderen’ betekent dat u de totale afname aan energie mag wegstrepen tegen de zonne-energie die u heeft opgewekt en aan het net hebt geleverd. Voor wat overblijft, ontvangt u een vergoeding.

Die regeling zou eerder afgebouwd worden vanaf 1 januari 2023, maar blijft nu nog twee jaar langer geldig. U profiteert dus nog tot 1 januari 2025 100% van de salderingsregeling. Ook vanaf 2025 loopt de regeling nog een tijdje trouwens. U mag dan alleen iets minder salderen dan op dit moment het geval is. Vanaf 2031 eindigt de salderingsregeling.

Dat maakt het extra interessant om juist nu zonnepanelen aan te schaffen. U profiteert dan nog maximaal van de salderingsregeling. Daarmee verkort u de terugverdientijd van zonnepanelen.

Maar er zijn meer redenen waarom zonnepanelen rendabel zijn. We sommen ze voor u op.

Reden 1: word minder afhankelijk van schommelende energieprijzen

Het zal u niet zijn ontgaan: de energieprijzen gaan op dit moment door het dak. Met een variabel energiecontract kunt u opeens veel duurder uit zijn dan een tijdje geleden. Dat maakt zonnepanelen juist nu erg rendabel. Doordat u uw eigen stroom opwekt, bent u minder afhankelijk van de prijzen van energieleveranciers. Dat levert een forse besparing op. Ook als de energieprijzen in de toekomst verder stijgen.

Reden 2: verdien zonnepanelen binnen 5-7 jaar terug

Salderingsregeling of niet, zonnepanelen zijn zeker een interessante investering. U wekt er jarenlang (vaak minimaal 25 jaar) uw eigen stroom mee op. Daardoor neemt u veel minder stroom af bij de energieleverancier. Op zomerdagen bent u mogelijk zelfs volledig zelfvoorzienend.

De exacte terugverdientijd is sterk afhankelijk van het type energiecontract dat u heeft. Bij een variabel contract waarbij u alle opgewekte energie zelf verbruikt, is een terugverdientijd van 5 jaar al mogelijk. Gemiddeld verdienen huishoudens hun investering binnen 5-7 jaar terug. Dit betekent dat u na die tijd nog meer dan 15 jaar profiteert van gratis stroom. Dat maakt zonnepanelen altijd rendabel.

Reden 3: behaal een goed rendement met uw spaargeld

Als u spaargeld op de plank heeft liggen, zijn zonnepanelen zeker een interessante investering. Uw woning wordt er meer waard door en u bespaart er op termijn flink mee op de energierekening. Al met al levert de investering in zonnepanelen u dus een interessant rendement op. Veel meer dan als u het geld op de bank zou laten staan. De spaarrente ligt op dit moment immers erg laag. Sommige banken hanteren zelfs een negatieve rente: mensen moeten geld betalen om hun geld daar te storten.

Wanneer zijn zonnepanelen rendabel voor mij?

Uiteraard zijn zonnepanelen in de ene situatie meer rendabel dan in de andere. Wanneer zonnepanelen voor u rendabel zijn? Dat hangt af van de terugverdientijd. Hoe snel heeft u uw investering in de panelen terugverdiend met de gerealiseerde kostenbesparing?

Dat hangt van een aantal factoren af, zoals:

  • de ligging van uw dak (zuid/west/oost);
  • de hoeveelheid schaduw op het dak;
  • het aantal zonnepanelen;
  • het type zonnepanelen (onze tip: ga voor kwaliteit);
  • het aantal zonne-uren in een jaar;
  • het type omvormer (centrale omvormer, micro-omvormer of centrale omvormer met optimizers);
  • de prijs van de zonnepanelen.

Een goede installateur maakt vaak van tevoren een inschatting van de terugverdientijd voor uw panelen.

Rendabele zonnepanelen: kies voor kwaliteit

Wilt u zeker weten dat uw zonnepanelen optimaal rendabel zijn? Dan adviseren we u om altijd te kiezen voor A-merk-kwaliteit. Andere merken mogen dan goedkoper zijn, uiteindelijk bent u juist duurder uit als uw zonnepanelen al snel een lager rendement gaan leveren. Of erger nog: als ze zelfs defecten vertonen.

Kiest u voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker? Dan is goede kwaliteit zonnepanelen altijd gegarandeerd. Onze installateurs werken alleen met zonnepanelen en materialen van goede kwaliteit.

En zijn zonnepanelen voor u niet rendabel, omdat u bijvoorbeeld een dak op het noorden heeft? Dan adviseren onze installateurs u ook eerlijk waar u wel en niet goed aan doet.

Verzeker uzelf van kwaliteit: ga voor een garantiefonds

Uiteraard wilt u zeker zijn van deskundig advies, kwalitatieve panelen én passende garanties voordat u zonnepanelen laat installeren. Die zekerheden krijgt u als u kiest voor een installateur van Stichting Garantiefonds ZonZeker. Zo bent u verzekerd van goede zonnepanelen die rendabel zijn, goed werken en op de juiste manier zijn geïnstalleerd.

Kies een ZonZeker-installateur bij u in de buurt om de installatie aan over te laten. Of bekijk alvast de verschillende ZonZeker-certificaten. Dan kunt u zelf bepalen welke dekking bij u past. Naast de gratis Budgetdekking, bieden we ook het ZonZeker basis- en ZonZeker extra-certificaat. Daarmee heeft u zelfs jaren na de installatie nog garantie.

Wilt u meer weten over de diverse dekkingen? Stel uw vraag via het contactformulier. Dan vertellen we u graag meer.