Zonnepanelen als VvE aanschaffen, hoe zit dat?

Heeft u een koopappartement in een appartementencomplex? Ook dan kunt u zonnepanelen aanschaffen. U kunt namelijk zonnepanelen als VvE (Vereniging van Eigenaren) kopen met de medebewoners van uw complex. Sinds 2014 is daar zelfs een extra interessante optie voor gekomen. Hoe dat zit, zonnepanelen als VvE aanschaffen? Dat leggen we u graag uit.

Zonnepanelen Vereniging Van Eigenaren

Zonnepanelen op een appartementencomplex

Steeds meer huishoudens laten zonnepanelen op hun dak installeren. En dat niet zonder reden! Met zonnepanelen kunt u uw eigen duurzame energie opwekken. Daarmee bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en bespaart u flink op uw energierekening. Ook als appartementeigenaar profiteert u natuurlijk graag van de voordelen van zonnepanelen. Maar zonnepanelen voor een koopappartement laten installeren gaat net even anders dan als u een koopwoning met eigen dak heeft.

Als eigenaar van een koopappartement, bent u lid van de VvE, samen met de bewoners van de andere appartementen in uw complex. Over de plaatsing van zonnepanelen moeten jullie samen als vereniging beslissen in een vergadering. De zonnepanelen komen immers op het dak te liggen dat van alle bewoners is. Daarbij zijn er grofweg 3 opties waar iedere VvE uit kan kiezen. Wij lichten ze hieronder toe.

1. Eigen zonnepanelen op het dak

Een eerste mogelijkheid is dat u voor alleen uw eigen stroomverbruik zonnepanelen op het dak laat installeren. Tenminste, daarvoor moet de VvE eerst goedkeuren dat individuele bewoners het dak voor zonnepanelen gebruiken. U schaft de zonnepanelen zelf aan om hier zelf gebruik van te maken. Een installateur plaatst de panelen op het dak en sluit ze aan op uw meterkast. Hiervoor moet het wel mogelijk zijn om vanaf het dak een kabel te leggen naar uw meterkast. Dit is niet altijd haalbaar.

Over het algemeen zien we dat in een appartementencomplex nooit één individuele bewoner voor zonnepanelen kiest. Vaak maken meerdere bewoners samen de keuze voor zonnepanelen. Al is het maar omdat u voor de zonnepanelen ook een omvormer nodig heeft. Die is vrij groot en kan ook wat geluid maken. Het is daarom aan te raden om de omvormer in een aparte ruimte buiten uw appartement te plaatsen. Als meerdere bewoners interesse hebben in een omvormer, kunnen jullie hiervoor samen een passende ruimte uitkiezen.

2. Zonnepanelen als VVE voor alle bewoners

Een andere optie is om als VvE zonnepanelen voor alle bewoners te laten installeren. Vanaf 2014 heeft de VvE een nieuwe regeling getroffen, waardoor VvE’s zonnepanelen kunnen aanschaffen voor de stroom van alle bewoners. Met de zonnepanelen wordt dus stroom opgewekt die ten goede komt aan alle bewoners van de VvE.

De regeling werkt als volgt:

De geplaatste zonnepanelen op het gezamenlijke dak wekken een bepaald aantal kWh aan zonne-energie op. Daarvan mag € 0,091 aan energiebelasting worden teruggevorderd. Ook is het mogelijk om de opgewekte stroom te verkopen aan een energieleverancier en op die manier de opgewekte stroom met de verbruikte stroom te verrekenen.

Voorbeeldberekening

Stel: je hebt zonnepanelen als VvE met 10 huishoudens aangeschaft. De zonnepanelen wekken per jaar 20.000 kWh aan stroom op. In dat geval betaalt elk huishouden 10% van de investering voor de zonnepanelen. Vervolgens verkoopt de VvE de opgewekte stroom aan de energieleverancier. Hier krijgt de VVE een bedrag voor van – om maar wat te noemen – € 1000 per jaar. Elke deelnemer krijgt dan 10% van dat bedrag. Ook krijgt elke deelnemer 9,1 cent terug via zijn leverancier. Dit betekent 2000 x € 0,091 = € 182. Dar komt dus nog de € 100 bij, wat neerkomt op een bedrag van € 282 per jaar.

Wel moet je daarbij rekening houden met een klein bedrag aan afschrijvingen op de zonnepanelen. Dit bedrag is minimaal, omdat kwalitatieve zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan.

Goede optie: postcoderoosregeling

Sinds 2016 is er trouwens nog een regeling bijgekomen die extra interessant is voor VvE’s. Dat is de postcoderoosregeling. Die regeling houdt in dat meerdere VvE’s met dezelfde vier postcodecijfers binnen dit postcodegebied een zonnepaneleninstallatie kunnen aanleggen waarvan alle aangesloten VvE-leden binnen dit gebied profiteren. Zij krijgen allemaal belastingkorting.

Die korting betekent dat je energiebelastingtarief in de eerste schijf voor elektriciteit (= tot 10.000 kWh) wordt bijgesteld tot bijna nul voor de zonne-energie die jullie samen hebben opgewekt. Die verlaging wordt verrekend met je persoonlijke energierekening. Dit betekent dus dat je lagere kosten hebt voor de energie. De inkomsten voor de verkochte stroom zijn voor de VvE. Die opbrengsten kunnen jou dan weer een lagere VvE-bijdrage opleveren.

Met de aansluitcalculator van Liander kun je zelf berekenen wat de postcoderoosregeling jou oplevert en kost.

3. Zonnepanelen voor de gemeenschappelijke ruimtes

Een laatste optie is om zonnepanelen aan te schaffen voor de gemeenschappelijke ruimtes van het appartementencomplex. Ook voor bijvoorbeeld de lift en de verlichting in het trappenhuis is immers stroom nodig. Het is goed mogelijk om daarvoor zonne-energie in plaats van gewone stroom te gebruiken. Er verandert dan niets aan uw persoonlijke rekening. Wel is de kans groot dat uw VVE-bijdrage in de loop der jaren wat zal afnemen. De kosten voor stroom worden met zonnepanelen op het dak steeds iets lager, omdat zonnepanelen zichzelf al binnen een paar jaar terugverdienen.

Zonnepanelen als VvE? Goed idee!

Kortom: zonnepanelen als VVE laten installeren is een slimme zet. U kunt als VvE zelf kiezen voor de optie die het beste bij de andere bewoners van uw complex past. Zonnepanelen op het dak zijn een eenmalige investering waar alle bewoners nog lang van profiteren. U profiteert van voordelige stroom, een lagere rekening én bent duurzaam bezig.

Ook voordelig: VvE’s kunnen gebruikmaken van de Energiebespaarlening voor het installeren van zonnepanelen of voor andere duurzame maatregelen. Daarbij gelden vier voorwaarden:

  1. De lening heeft een looptijd van 10 of 15 jaar.
  2. De lening bedraagt minimaal 25.000,- en maximaal 5.000.000,-.
  3. De VvE bestaat uit 10 appartementeigenaren of meer.
  4. Met de lening mag je maximaal 75% van het bedrag van de zonnepanelen betalen.

Deze lening kan het aantrekkelijker maken om zonnepanelen te installeren, omdat u als VvE niet de volledige kosten voor de zonnepanelen in één keer hoeft te betalen.

Kies voor zekerheid, kies voor een garantiefonds!

Natuurlijk wilt u wel dat de installatie van uw zonnepanelen goed gebeurt. Oftewel, dat een vakkundige installateur dit voor u oppakt met de juiste materialen. Daarom is het slim om te kiezen voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Alle installateurs die bij ons zijn aangesloten, zijn bewezen goed in hun vak.Ook profiteert u bij ons garantiefonds van een aantal zekerheden. Zo loopt u geen risico dat uw installateur failliet gaat of dat hij of zij de installatie niet correct oplevert.

Kies zelf de dekking die bij uw VVE past. Bijvoorbeeld de Budgetdekking, die u voor een klein bedrag zekerheid biedt tot en met de oplevering van uw installatie. Wilt u ook zekerheid na de installatie? Dan zijn de aanvullende ZonZeker Basis en ZonZeker Extra-certificaten een goede optie. Lees meer over de dekkingen op onze pagina ZonZeker-certificaten.

Wilt u direct contact met ons opnemen? Vul dan het contactformulier in. Wij helpen u graag verder.