Zonnedakpannen of zonnepanelen: wat is beter en wat levert meer op?

Misschien heeft u er al eens van gehoord: zonnedakpannen. Oftewel: dakpannen waarin zonnecellen zijn verwerkt. U heeft dan geen zonnepanelen meer nodig om toch met uw dak zonne-energie op te wekken. In 2015 werd het eerste Nederlandse huis met zonnedakpannen opgeleverd. Toch zien we eigenlijk niet veel huizen waarop dakpannen als zonnepanelen zijn aangebracht. Waarom niet? Is het een goed alternatief voor zonnepanelen? En welk van de twee opties levert het meest op?

Zonnedakpannen op dak

Wat zijn zonnedakpannen?

Zonnedakpannen zijn eigenlijk zonnepanelen in dakpannen. In elke dakpan is een zonnecel aangebracht. Die werken precies zoals zonnecellen in gewone panelen. Het verschil is dat u bij zonnepanelen in dakpannen geen omvormer meer nodig heeft.

Een reden om te kiezen voor dakpannen met zonnepanelen erin verwerkt is het uiterlijk van uw dak. Sommige mensen vinden zonnepanelen te erg opvallen op hun dak, ook al is er tegenwoordig de keuze tussen blauwe en zwarte zonnepanelen. Bij zonnedakpannen hoeft u geen panelen op het dak te laten plaatsen. Vooral als u een al vrij opvallend dak heeft, bijvoorbeeld doordat u in een monument woont of veel onderbrekingen in het dak heeft, kan dat een reden zijn om voor zonnepanelen in dakpannen in plaats van een gewone zonnepaneleninstallatie te kiezen.

Ook zijn op sommige woningen zonnepanelen niet toegestaan. Dat komt niet heel vaak voor, maar sommige bewoners van een monumentaal pand krijgen daarmee te maken. Ook in zo’n geval kunnen zonnedakpannen een goed plan B zijn om toch zonne-energie op te wekken.

Zonnedakpannen: minder opbrengst, duurder in aanschaf

Klinkt best goed. Waarom is dan nog niet heel Nederland over op de zonnedakpannen? Dat heeft twee redenen. Ten eerste is de opbrengst van zonnedakpannen een stuk lager dan die van gewone panelen. Ten tweede zijn de dakpannen met zonnecel een stuk duurder dan een gewone zonnepaneleninstallatie. Dat maakt dakpannen met zonnecellen op dit moment nog niet erg aantrekkelijk in de aanschaf, tenzij het uiterlijk van het dak voor de bewoner echt heel zwaar telt.

Ter illustratie: voor zonnedakpannen betaalt u per kWh zonne-energie ongeveer 2,5 keer zoveel als voor zonnepanelen. Dat maakt dat u voor de aanschaf een veel hoger bedrag betaalt (bijvoorbeeld € 11.500 tegenover een normale aanschafprijs van € 5.000 voor gewone panelen). En dat het ook veel langer duurt voordat u de zonnedakpannen heeft terugverdiend. Waar zonnepanelen normaal een terugverdientijd hebben van ongeveer 5 tot 7 jaar, ligt die terugverdientijd bij dakpannen met zonnecellen al snel rond de 15 tot zelfs 20 jaar.

Dit grote verschil komt vooral doordat een zonnedakpan minder efficiënt gebruikmaakt van de zon die erop schijnt. Een zonnedakpan heeft een bolling waar geen zonnecel in te verwerken is. Daardoor wordt zo’n 25% van de dakpan met zonnecel niet gebruikt. Ook worden zonnedakpannen warmer dan zonnepanelen door het gebrek aan ventilatie. Dat betekent dat zonnepanelen in dakpannen vooral op hete zomerdagen minder opbrengen dan een gewoon dak met panelen erop, waarbij er wat ruimte tussen het dak en de panelen zit voor ventilatie.

Zonnedakpannen installeren: compleet nieuwe dak nodig

Daarnaast krijgt u bij zonnedakpannen met een ander nadeel te maken. Zonnepanelen kunt u gewoon op het dak laten plaatsen; voor de installatie van zonnedakpannen moet u een compleet nieuw dak laten aanleggen. Dit is misschien aantrekkelijk als uw dak toch al aan vervanging toe was of als u een nieuwbouwwoning laat bouwen. Maar als u nog geen plannen in die richting had, is het vervangen van een dak een forse investering én een heel karwei.

Aan de andere kant is een klein pluspunt van zonnedakpannen dan weer wel dat u de zonnedakpannen ook op delen van het dak kunt plaatsen waar normaal geen ruimte is voor een groot paneel. Dat kan dan weer bijdragen aan een forser rendement.

Ons advies: ga voor het grotere rendement van zonnepanelen

Het zou goed kunnen dat zonnedakpannen over een paar jaar booming business zijn. De technologie staat niet stil, dus er wordt ongetwijfeld nog volop gewerkt aan een dakpan met zonnepaneel die efficiënter werkt en meer rendement oplevert. Maar totdat het zover is, is ons advies om voor ‘gewone’ zonnepanelen te kiezen.

Dit levert u meer rendement op per vierkante meter dak, geeft u een kortere terugverdientijd en brengt minder kosten met zich mee. Zonnepanelen verdien u na zo’n 5-7 jaar terug, waarna ze nog minimaal zo’n 18 jaar meegaan. Zonnedakpannen heeft u vaak na 15 jaar nog niet terugverdiend.

Dus: heeft u een monument en zijn zonnedakpannen uw enige optie? Of wilt u hoe dan ook geen zonnepanelen op uw dak, maar wel zonne-energie opwekken? Dan zijn zonnedakpannen misschien een idee. Maar als dat niet zo is, zouden wij aanraden om voor gewone zonnepanelen te kiezen en daardoor tegen een betaalbare prijs van jarenlang zonne-energie opwekken te profiteren.

Ook zonnepanelen op uw dak? Kies voor zekerheid!

Bent u overtuigd van de voordelen van zonnepanelen? En wilt u die ook op uw dak laten installeren? Kies dan wel voor kwaliteit. Zowel qua zonnepanelen, qua installatie als qua installateur. Wilt u er zeker van zijn dat alle drie dik in orde zijn? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Dan bent u verzekerd van een vakbekwame en betrouwbare installateur, kwalitatieve zonnepanelen en randmaterialen én een goed rendement.

Bepaal zelf of u gaat voor de gratis Budgetdekking (zekerheid tot en met de oplevering) of voor de aanvullende certificaten ZonZeker-Basis of ZonZeker Extra. Op de pagina ZonZeker-certificaten leest u precies wat elk van die dekkingen in houden.

Wilt u meer weten over ons garantiefonds? Vul dan het contactformulier in voor uw vraag of verzoek. Dan helpen we u graag.