Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto?

Heeft u een elektrische auto of wilt u zo’n auto kopen? Dan is het zeker een slimme zet om een laadpaal te nemen en zonnepanelen te laten installeren. Daardoor rijdt u dubbel duurzaam: u rijdt op stroom in plaats van op benzine én wekt u zelf energie op met hulp van de zon. Bovendien schiet uw energierekening dan niet opeens omhoog door de laadpaal. Maar hoeveel zonnepanelen heeft u eigenlijk nodig voor het opladen van een elektrische auto? Lees hieronder het antwoord op die vraag.

Zonnepanelen elektrische auto - SGZZ

Hoeveel zonnepanelen nodig voor elektrische auto?

Gemiddeld heeft u 9 zonnepanelen nodig om uw elektrische auto 100% te kunnen opladen met zonne-energie. Hierbij gaan we ervan uit dat u zo’n 15.000 kilometer per jaar rijdt en dat uw zonnepanelen een vermogen rond de 410 Wattpiek hebben.

Houd er rekening mee dat het antwoord op de vraag ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn elektrische auto?’ van meerdere factoren afhangt. Zo spelen de volgende factoren een rol:

  • Hoeveel kilometer u per jaar rijdt
  • Het stroomverbruik van uw elektrische auto
  • Het vermogen van uw zonnepanelen
  • De gemiddelde opbrengst van uw panelen (Dit hangt onder meer af van de ligging van uw dak en mogelijke schaduwval.)

Zo zien we ook grote verschillen tussen automerken in het stroomverbruik per kilometer. Een Citroën verbruikt bijvoorbeeld gemiddeld 250 Wh per kilometer. Een Lexus verbruikt ongeveer 200 Wh per kilometer.

Hoe berekent u het aantal zonnepanelen voor een elektrische auto?

U kunt zelf berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor een elektrische auto. Houd er wel rekening mee dat die berekening een grove schatting geeft. Die berekening maakt u als volgt:

  • Vermenigvuldig het totale aantal kilometer dat u per jaar rijdt met het verbruik van de auto. Zo berekent u uw totale jaarlijkse stroomverbruik om de auto op te laden.
  • Deel het totale jaarlijkse stroomverbruik voor de auto door de opbrengst per zonnepaneel. Houd er rekening mee dat zonnepanelen meestal niet het maximale rendement opleveren, maar vaak zo’n 75-90%.

De berekening ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

  • Stel: u heeft een elektrische auto die gemiddeld 192 Wh per kilometer verbruikt. U rijdt er jaarlijks 15.000 kilometer mee.
  • Uw jaarlijkse verbruik is dan 15.000 x 192 Wh = 2.880 kWh per jaar.
  • U neemt zonnepanelen van 410 Wp, die jaarlijks gemiddeld 360 kWh opleveren. Deel dan het jaarlijkse verbruik door de opbrengst per paneel. Dus: 2.880 kWh / 360 kWh = 8.
  • U heeft dus 8 zonnepanelen nodig om uw elektrische auto volledig op te laden met zonne-energie.

Waarom zonnepanelen voor een elektrische auto?

Een elektrische auto moet natuurlijk opgeladen worden. Dat kan bij een openbare laadpaal, maar u bent dan niet altijd zeker van een plek bij die laadpaal. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een laadpaal aan huis. U kunt dan altijd opladen voor de deur.

Nu is het wel zo dat een elektrische laadpaal een grootverbruiker van stroom is. Uw energierekening kan in één klap enorm omhooggaan als u een laadpaal neemt. Daarom is het een slimme zet om zonnepanelen voor uw elektrische auto te nemen. Of beter gezegd: voor de laadpaal. U wekt dan zelf zonne-energie op die, via de laadpaal, naar uw elektrische auto gaat. Daardoor heeft u minder stroom van uw energieleverancier nodig en rijdt u nog duurzamer.

Daarnaast zijn er nog meer redenen om voor zonnepanelen voor uw laadpaal te kiezen. Nieuwsgierig? Lees meer over de voordelen van zonnepanelen voor uw laadpaal.

Let op: mogelijk meer zonnepanelen nodig

Houd er rekening mee dat de gemiddelden hierboven alleen gaan over hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor uw elektrische auto. Wilt u ook voor uw overige elektriciteitsgebruik zonnepanelen nemen? Dan heeft u meer zonnepanelen nodig.

Ook voor uw overige elektriciteitsgebruik zijn zonnepanelen uiteraard een slimme zet. U wekt met zonnepanelen zelf energie op en hoeft daardoor minder af te nemen bij uw leverancier. Dat scheelt een flink bedrag op de energierekening. Daarnaast is het natuurlijk een mooie stap voor het milieu als u zelf 100% groene stroom opwekt.

Kies altijd voor zonnepanelen van een betrouwbare leverancier

Hoe hoger de kwaliteit van de zonnepanelen die u koopt, hoe minder panelen u nodig heeft. Daarom is het extra belangrijk om voor kwalitatieve zonnepanelen en een goede, veilige installatie te kiezen. Dan heeft u het hoogste rendement en weet u zeker dat de zonnepanelen lang meegaan.

Wilt u de zekerheid hebben van een deskundige installateur, kwalitatieve zonnepanelen en een correcte installatie? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij Garantiefonds ZonZeker. Dan heeft u al deze zekerheden. Bovendien kunnen onze installateurs u goed adviseren over hoeveel zonnepanelen u voor uw elektrische auto nodig heeft.

Bekijk welke installateurs bij u in de buurt zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Kies op die manier de installateur aan wie u de installatie graag overlaat. U kunt bij ons kiezen voor dekking tot en met de oplevering of zelfs tot 10 of 15 jaar na de installatie. Bekijk onze ZonZeker-certificaten om de diverse dekkingen te bekijken.

Heeft u vragen over onze diensten of certificaten? Neem contact op via ons contactformulier. Dan vertellen we u graag meer.