Zonnepanelen schoonmaken: de zin en onzin

Vervuilde ZonnepanelenStel je hebt een zonnepanelen installatie op jouw dak en deze zijn toch wel behoorlijk vies aan het worden. Wat doe je dan? Het schoonmaken van zonnepanelen kan in sommige gevallen heel zinvol zijn, en werkt (als het nodig) is ook rendement verhogend. Toch als je online gaat kijken worden er van alles gezegd over zonnepanelen schoonmaken. Maar welke informatie klopt nu?

Onze installateur Bob van de Graaf van Zonnepaneelverkoop vertelt over de zin en onzin van zonnepanelen schoonmaken.

Do it yourself?

We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin we veel zelf willen doen. In het geval van zonnepanelen schoonmaken is dit in sommige gevallen aan te raden.
Heb je zonnepanelen liggen op een schuin pannendak? Ga dan vooral zelf niet op een laddertje klimmen, een ongeluk zit in een klein hoekje en je zal niet je gehele installatie kunnen schoonmaken. Heb je zonnepanelen op een plat dak? Of ergens waar je er eenvoudig bij kan? Dan kun je zelf je zonnepanelen schoonmaken.

Hiervoor paar aantal handige tips:

  • je kan niet zomaar met allesreiniger je zonnepanelen schoonmaken, gebruik een speciaal reigingsmiddel voor zonnepanelen, onder andere fabrikant HG verkoopt dit.
  • gebruik geen kraanwater, maar regenwater of gedemineraliseerd water. Je zonnepanelen kunnen niet goed tegen kalk, dus in ieder geval kalkvrij water.
  • gebruik een spons waarmee je geen krassen veroorzaakt, materialen om je auto mee te reinigen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt.
  • reinig je zonnepanelen als het regent, hiermee spoelt het reinigingsmiddel makkelijker weg en hoef je dit niet zelf te doen

En als ik de panelen zelf niet kan schoonmaken?

Als je zonnepanelen vies zijn kan een goede schoonmaakbeurt zeker het rendement verhogen, geschat wordt circa 5%. Jouw onderhoudsmonteur of installateur kan dit ook voor je doen, echter als je een kosten afweging maakt levert dit slechts weinig op.

Stel: Je hebt een systeem van 3000 kWh, je betaalt 60 euro voor het schoonmaken van de zonnepanelen en het rendement verbeterd 5%. Dan is met de huidige stroomprijs je winst slechts 30 euro.

Wanneer heeft het dan wel zin? Je hebt een minimale winst nodig van 12% wil het zinvol zijn om een onderhoudsbeurt uit te voeren. Dit kun je zelf eenvoudig uitrekenen en een afweging maken. Als je zonnepanelen laat schoonmaken, vraag je installateur dan om een vuil afstotende coating te gebruiken.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Dit is uiteraard afhankelijk van je leefomgeving en ligging van je panelen. Zie je dat ze vies zijn, laat ze dan vooral schoonmaken. Bij de meeste installaties is het zeker niet frequent nodig, 1x in de 5 tot 7 jaar wordt aangeraden, tenzij je ziet dat ze eerder echt schoongemaakt moeten worden.

Een algehele onderhoudsbeurt staat los van het reinigen, omdat je tegenwoordig een online monitoringsportaal hebt is ook het onderhoud minder vaak nodig. Als je in het portaal afwijkende zaken ziet, bel dan met je installateur en laat een check doen. En moeten de zonnepanelen schoongemaakt? Vraag of deze bij de onderhoudsbeurt worden meegenomen.

Over Zonnepaneelverkoop

Zonnepaneelverkoop is een zelfstandige kwaliteitsinstallateur, in de regio Hoeksche Waard, meer weten over Zonnepaneelverkoop? Kijk op de website.