Nationaal Solar Trendrapport

logo_zonzeker

Onlangs verscheen het Nationaal Solar Trendrapport. Dit rapport wordt jaarlijks opgesteld door Solar Solutions International, en dit jaar hebben nog nooit zoveel partijen aan het rapport meegewerkt. Ofwel bijzonder veel kennis, grondige analyses en duidelijke trends vullen dit rapport.
Een paar uitspraken en voorbeelden uit het rapport:

  • De grote paradox uit het onderzoek dit jaar is de stevige kritiek op de overheid: de overheid wordt gezien als grootste bedreiging voor verdere groei en ontwikkeling en aan de andere kant verwacht dezelfde markt een hele actieve rol van de overheid;
  • “Politiek Den Haag doet er goed aan deze ontwikkelingen verder aan te zwengelen in plaats van af te remmen” (vereniging eigen Huis)
  • In 2015 werd meer zonne vermogen dan ooit geïnstalleerd in Nederland en de verwachting is dat 2016 dit weer gaat overtreffen. Mede dankzij diverse stimuleringsregelingen.
  • Helaas staat hier tegenover dat slechts een fractie van de mogelijkheden benut worden. Stelt u eens zich voor als een significant deel van bijvoorbeeld de tuinders hun daken zouden voorzien van zonnepanelen? Dergelijke sectoren stellen zich terughoudend op vanwege onduidelijke regels na 2020 , waardoor het voor dergelijke bedrijven nauwelijks mogelijk is om hiervoor een verdienmodel op te stellen.

Nog wat leuke en bijzondere feitjes met betrekking tot zonnepanelen uit het rapport:

  • Het grootste project in Nederland uit 2015 omvatte 23.000 (!) zonnepanelen;
  • De sector heeft in 2015 0,5% duurzame stroom aan het net toegevoegd;
  • De aanschafkosten zijn spectaculair gedaald in de periode 2008 – 2014. Per kilowatpiek gemiddeld van 5.000 euro gedaald naar 1.200 euro. Dit is 75%(!)
  • Chinese en Duitse fabrikanten domineren de zonnepanelen markt in Nederland.

In het rapport is er tevens uitgebreid aandacht voor andere sterk groeiende markten zoals warmtepompen, opslag en elektrisch vervoer.

Kortom: Een bijzonder interessant rapport wat verplichte kost is voor iedereen die werkzaam is in de zonne-energie sector. Maar ook zeer interessant voor iedere Nederlander die net even wat meer wil weten over de ontwikkelingen en trends in de zonne-energie sector.

Heeft u vragen over het rapport? Stel deze dan gerust via ons contactformulier: https://www.zonzekerzonderzorgen.nl/contact/
Wilt u het volledige rapport inzien? U kunt deze opvragen bij Solar Solutions.

Stichting garantiefonds ZonZeker is een stichting die middels een collectief van installateurs, vergaande garanties en zekerheden biedt aan eigenaren van Zonnepanelen. Tot 15 jaar zekerheid. Zon. Energie. Zonder zorgen.
Meer weten over de stichting? Kijk op https://www.zonzekerzonderzorgen.nl

Bron: Nationaal Solar Trendrapport 2016 (Solarsolutions): www.solarsolutions.nl/solar-trendrapport-2016/