Micro-omvormers: wat is het precies en wat zijn de voordelen ervan?

Bij zonnepanelen heeft u altijd een omvormer nodig. Soms is dat een gewone zonnepanelen-omvormer; soms kiezen mensen voor micro-omvormers. Dat zijn kleine omvormers die u op ieder zonnepaneel plaatst. Daardoor wordt de stroom van elk zonnepaneel afzonderlijk omgezet in stroom om via het stopcontact te gebruiken. Dat heeft meerdere voordelen. Wanneer zijn micro-omvormers een slimme keuze? Kleven er ook nadelen aan? We leggen u graag uit wat een micro-omvormer is en hoe deze kleine omvormers werken.

SGZZ - Micro-omvormer zonnepanelen

Wat is een micro-omvormer?

Micro-omvormers zijn kleine omvormers die de installateur op de achterkant van ieder zonnepaneel plaatst. Deze micro-omvormers zetten de opgewekte zonne-energie (“gelijkstroom”) direct om in energie die u via het stopcontact kunt gebruiken (“wisselstroom”). Micro-omvormers zijn een type omvormer. U heeft altijd een omvormer nodig om de stroom die u met zonnepanelen opwekt daadwerkelijk te kunnen gebruiken.

Wat is het verschil tussen een omvormer en een micro-omvormer?

Micro-omvormers zijn kleinere omvormers die de zonne-energie van elk paneel afzonderlijk omzetten in wisselstroom. Bij gewone omvormers heeft u één omvormer in huis hangen voor de totale zonnepaneleninstallatie. Die omvormer zet dan de stroom van alle zonnepanelen tegelijk om in wisselstroom om via het stopcontact te gebruiken.

Bij micro-omvormers is sprake van parallelle installatie: elk zonnepaneel werkt onafhankelijk. Dat heeft als voordeel dat een lagere opbrengst van het ene paneel geen invloed heeft op de opbrengst van andere panelen.

Dat is anders bij een gewone omvormer, waarbij alle zonnepanelen serieel geschakeld zijn. In dit geval is de opbrengst van het zonnepaneel met het laagste rendement bepalend voor het totale rendement met uw zonnepanelen. Dat is minder gunstig als er bijvoorbeeld schaduw op een zonnepaneel valt.

Wat zijn de voordelen van micro-omvormers bij zonnepanelen?

Het belangrijkste voordeel van micro-omvormers is dat elk zonnepaneel onafhankelijk werkt van de andere panelen. Een systeem met micro-omvormers heeft daardoor altijd een gemiddeld hogere opbrengst dan een serieel geschakeld systeem met een gewone omvormer.

Het maakt bij micro-omvormers voor de totale opbrengst van uw installatie niet uit als één paneel een minder hoog rendement oplevert. Daarom worden micro-omvormers vaak gebruikt als een dak deels in de schaduw ligt (bijvoorbeeld door een dakkapel, boom of schoorsteen). Ze zorgen dan voor een hogere energieopbrengst ondanks de minder ideale omstandigheden.

Daarnaast hebben micro-omvormers de volgende voordelen:

  • De gelijkstroom wordt direct omgezet in wisselstroom. Daardoor heeft u geen hoogspanning op het dak.
  • Als één zonnepaneel stuk is of als er vuil op ligt, blijven de andere zonnepanelen wel werken.
  • Het is mogelijk om de zonnepanelen verdeeld over het dak te plaatsen, bijvoorbeeld sommige zonnepanelen op de dakkapel, andere op het dak zelf en weer andere op het schuurdak.
  • U hoeft geen grote omvormer in uw huis te plaatsen.
  • Het is eenvoudiger om de installatie later uit te breiden met extra panelen. U heeft niet te maken met een maximaal aantal panelen, wat voor een gewone omvormer wel geldt.
  • Micro-omvormers maken geen geluid. Bij gewone omvormers geven mensen weleens aan een brommend of zoemend geluid te horen.

U heeft overigens niet voor elke micro-omvormer een aparte stekker nodig. Bij een groter systeem met veel micro-omvormers worden de micro-omvormers samen aangesloten op één kabel. De installateur werkt die kabel weg achter de panelen. Daardoor hoeft u maar één stekker in het stopcontact te steken.

Zijn er ook nadelen?

Een nadeel van micro-omvormers is dat ze moeilijker te repareren zijn als er een micro-omvormer kapot is. De omvormer zit namelijk onder het zonnepaneel. Daardoor kunnen de herstelkosten hoger uitvallen als uw micro-omvormer kapot gaat dan als een gewone omvormer defect is. Daarnaast zijn micro-omvormers iets duurder dan een gewone omvormer voor zonnepanelen.

Wat kosten micro-omvormers?

Een micro-omvormer kost gemiddeld zo’n € 100 tot € 250 per stuk. De prijs is onder andere afhankelijk van het merk omvormer en de technische specificaties. Zo hebben duurdere micro-omvormers vaak extra functies en gaan ze langer mee.

Het aantal zonnepanelen dat u laat installeren, bepaalt hoeveel micro-omvormers u nodig heeft. Elk paneel heeft een eigen micro-omvormer nodig. Als u bijvoorbeeld 8 zonnepanelen heeft, zult u in totaal € 800,- tot € 2.000,- voor micro-omvormers kwijt zijn.

Ga voor zekerheid (bij uw panelen én omvormer) via Stichting Garantiefonds ZonZeker

Als u zonnepanelen laat installeren, wilt u natuurlijk zeker zijn van een hoog rendement én een goed werkende installatie. Of u nu micro-omvormers of toch een gewone omvormer kiest, het is altijd belangrijk om een goede en betrouwbare installateur in te schakelen. Diegene kan u goed adviseren over de meest geschikte omvormer én kan uw installatie veilig en goed installeren.

Kies daarom voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Dan bent u er zeker van dat een betrouwbare installateur de installatie doet én dat uw installateur altijd met kwalitatieve materialen (zonnepanelen, omvormers en kabels) werkt. Dat betekent een hoog rendement en een veilige, goed werkende installatie. U kunt zelf kiezen tussen de standaard Budgetdekking of één van onze aanvullende certificaten. Ontdek op onze pagina met ZonZeker-certificaten welk certificaat bij u past.

Heeft u een vraag over onze certificaten of over het garantiefonds? Vul het contactformulier in. We helpen u graag verder.

(Beeld via Sundriven)