Aangesloten installateur bij Garantiefonds ZonZeker, wat houdt dat in?

Het is verstandig om te kiezen voor een installateur die bij een garantiefonds is aangesloten. De deelnemende installateurs bij Garantiefonds ZonZeker bieden de consument zekerheid over de kwaliteit van de zonnepanelen, de installatie en zijn in staat deze zekerheden te verlengen tot 15 jaar na installatie. Maar wat houdt de deelname aan het garantiefonds nou precies in? En aan welke voorwaarden moet een installateur daarvoor voldoen? We leggen het u graag uit.

SGZZ - zonnepanelen-installateur

Niet elke installateur kan deelnemer worden

Op onze website vindt u een overzicht van alle installateurs die bij Stichting Garantiefonds ZonZeker (SGZZ) zijn aangesloten. Het is goed om te weten dat zeker niet elke installateur zomaar deelnemer kan worden. Alle bij ons aangesloten installateurs voldoen aan strenge kwaliteitsnormen voor de zonnepanelen waarmee zij werken, verkoop- en installatievoorwaarden en natuurlijk hun eigen vakmanschap.

Zo kunnen wij als garantiefonds consumenten zekerheden bieden vanaf het moment van de aanschaf van de installatie tot (afhankelijk van het certificaat dat u kiest) zelfs 15 jaar na aankoop.

Let op: sommige zonnepaneleninstallateurs wekken de suggestie lid te zijn van ons garantiefonds, maar zijn dat in werkelijkheid niet. Check daarom altijd of de naam van uw gekozen installateur op de lijst met aangesloten installateurs staat. Dan kunt u ervan uitgaan dat u dat de zekerheden van het garantiefonds ook voor u gelden.

Waarop controleren wij nieuwe installateurs?

Om u deze belangrijke zekerheden te kunnen bieden, screenen wij installateurs op diverse punten voordat zij zich bij ons garantiefonds kunnen aansluiten. Het belangrijkste is dat een aangesloten installateur kwaliteit levert (de producten en materialen die zij leveren tezamen met de installatie). Daarnaast moet de installateur alles op orde te hebben om te voldoen aan de normen die het garantiefonds aan al zijn deelnemers stelt.

De voorwaarden om deelnemer te worden, als volgt:

We controleren op vreemde constructies. U weet met een SGZZ-installateur dus zeker dat de installateur bekend is bij de Belastingdienst en daadwerkelijk een onderneming heeft.

Zo controleren we de eventuele ondernemingen waar het bedrijf onder valt of die ermee samenhangen. Daarnaast checken we wie de bestuurders zijn en wat er over hen bekend is.

Verder moet een installateur minimaal 6 maanden als zelfstandige werken en minimaal 25 installaties in eigen beheer hebben verkocht en geïnstalleerd om zich bij SGZZ te kunnen aansluiten.

De verkoopvoorwaarden van de installateur moeten duidelijk zijn voor consumenten. Deze voorwaarden passen bij de waarden van het garantiefonds; bijvoorbeeld over de ruimte voor annulering van een bestelling. Ook moeten de aanbetaling en de kwaliteit van de producten overeenkomen met de voorwaarden die het garantiefonds stelt.

Wij checken of de installateur zo’n verzekering heeft en gaan ook na of deze voldoende dekkend is in schadesituaties.

Daarmee controleren we of de installateur de juiste kennis in huis heeft. Ook gaan we na welke certificaten de installateur heeft behaald. Zo is het belangrijk dat de installateur opleidingen heeft afgerond om te werken op en onder het dak en om een installatie te kunnen ontwerpen.

Wij voeren een controle uit bij een willekeurige installatie van een klant van de installateur voordat de installateur deelnemer mag worden. Zo gaan we na of de kwaliteit van de opgeleverde installatie in orde is.

Bestaande deelnemers beschikken over kennis van de markt en installateurs. Daarom bespreken de deelname van een nieuwe installateur ook met bestaande SGZZ-installateurs en gaan we of er zwaarwegende redenen tegen toetreding zijn.

De jurist controleert de KVK-inschrijving en voert een algehele screening uit. Hiermee scant de jurist of SGZZ de toetsing volledig heeft uitgevoerd en of toetreding volgens de regels verloopt.

Welke voordelen heeft het garantiefonds voor u als consument?

SGZZ is een non-profit organisatie zonder winstoogmerk. Wij zijn als collectief van zelfstandige installateurs opgericht om consumenten en installateurs diverse zekerheden te bieden. Zo willen we ervoor zorgen dat iedereen bij de aanschaf van zonnepanelen profiteert van kwaliteit en zekerheid.

De voordelen van ons collectief:

  • Gaat uw installateur failliet? Geen probleem! Wij lossen dit voor u op. Zodra uw installatie is aangemeld bij het Garantiefonds, bent u ervan verzekerd dat uw installatie volgens de gemaakte afspraken wordt uitgevoerd. Vind het faillissement van de installateur plaatst na installatie? Dan zorgen wij ervoor dat een andere installateur zorgdraagt voor service of reparatie.
  • U bent zeker van kwaliteitsproducten met een hoog rendement en goede fabrieksgarantie.
  • U bent zeker van kwaliteit en kennis. Binnen ons collectief is er veel kennis van bijvoorbeeld goede producten en garantievoorwaarden. Daar plukt u de vruchten van.
  • De installateur is gegarandeerd vakbekwaam. Daar screenen we onze installateurs op. U weet dus zeker dat uw installateur kennis van zaken heeft.
  • Bij een geschil met een aangesloten installateur, neemt het garantiefonds de bemiddeling over.
  • U kunt veilig kiezen voor een lokale installateur bij u in de regio (die is aangesloten bij ons collectief). Daardoor draagt u bij aan de economie in de regio en bent u tegelijkertijd zeker van kwaliteit.

Bekijk alle zekerheden voor eigenaren waar u op kunt rekenen.

Wat maakt het voor installateurs interessant om toe te treden?

SGZZ krijgt er steeds meer deelnemers bij. Consumenten hechten waarde aan kwaliteit en zekerheid bij de aankoop en installatie van zonnepanelen. De vraag naar garanties van consumenten neemt toe. Daarom vinden ook installateurs het belangrijk om te laten zien dat zij de gewenste kwaliteit kunnen leveren en betrouwbaar zijn.

Redenen voor installateurs om deel te nemen aan garantiefonds ZonZeker:

  • Installateurs willen kwaliteit uitstralen en zoeken service en producten die dit versterken. Aansluiting bij het garantiefonds biedt installateurs diverse voordelen voor de inkoop van producten en opleidingen.
  • Installateurs hebben direct een groter bereik door de kracht van het collectief. U profiteert van een groter netwerk met meer kennis en meer potentiële klanten.
  • Installateurs hebben via SGZZ toegang tot professionele documentatie, formulieren en marketingmaterialen.
  • Elke installateur krijgt direct grote financiële voordelen bij onze partners, zoals BDA, Solar Techniek Nederland en RSS.

Bekijk de zekerheden voor installateurs.

Kies voor de zekerheid van Stichting Garantiefonds ZonZeker

Als u besluit te investeren in zonnepanelen, is het belangrijk dat uw zonnepanelen worden geïnstalleerd door een professionele en betrouwbare installateur. En ook dat de installatie goed gebeurt zodat de panelen nu en in de toekomst een goed rendement opleveren. Die zekerheid heeft u door te kiezen voor een installateur die aangesloten is bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. U kunt de zonnepanelen zorgeloos laten installeren en optimaal van uw installatie profiteren met een goed rendement.

Garantiefonds ZonZeker biedt drie dekkingen aan. Met de Budgetdekking heeft u gratis zekerheid tot en met de oplevering van uw installatie. Wilt u ook extra zekerheid na de oplevering? Dan kunt u kiezen tussen de certificaten ZonZeker Basis of ZonZeker Extra.

Ontdek welke ZonZeker-installateurs bij u in de buurt zitten of bekijk onze drie dekkingen. Wilt u direct contact met ons opnemen? Vul dan het contactformulier in. We helpen u graag verder.