5x Let hierop bij de aanschaf van zonnepanelen!

U bent eruit: u wilt zonnepanelen laten installeren. Zo kunt u jarenlang uw eigen stroom opwekken én draagt u een steentje bij aan het milieu. Maar waar moet u op letten als u zonnepanelen koopt? Er zijn immers veel verschillende aanbieders van zonnepanelen te vinden. Ook de keuze uit verschillende typen zonnepanelen is nogal groot. En zijn er nog andere aandachtspunten? Wij helpen u op weg met 5 punten om op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

let hierop bij aanschaf zonnepanelen SGZZ

1. Kies voor het juiste type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Het meest gangbaar zijn de blauwe en zwarte zonnepanelen, maar er bestaan ook diverse innovatieve typen zonnepanelen.

Blauwe en zwarte zonnepanelen

In Nederland zijn de meeste zonnepanelen blauw of zwart. Het verschil zit hem in het materiaal. Zwarte panelen zijn gemaakt van monokristallijn silicium; blauwe panelen zijn gemaakt van polykristallijn silicium. Deze twee kleuren panelen brengen ongeveer evenveel op. Het is dus vooral aan u de keuze welke kleur u zelf het mooist vindt passen bij uw dak. Overigens ligt de prijs van blauwe panelen vaak iets lager dan die van zwarte panelen. Daarnaast kunt u bij sommige leveranciers kiezen voor zonnepanelen in de kleuren brons, groen of paars.

Zonnepanelen van dunne film

Naast de blauwe en zwarte panelen, kiezen sommige mensen voor zonnepanelen gemaakt van dunne film. Het materiaal van deze panelen maakt ze een stuk goedkoper dan de standaard blauwe of zwarte panelen. De keerzijde daarvan is dat het materiaal ook minder energie oplevert per vierkante meter. Dit betekent dat u vaak méér zonnepanelen van dit materiaal nodig zult hebben om dezelfde opbrengst te kunnen behalen als met blauwe of zwarte panelen.

Hybride zonnepanelen

Een ander speciaal type zonnepanelen zijn hybride zonepanelen. Met deze panelen kunt u niet alleen stroom, maar ook warm warmte opwekken. Die warmte wordt gebruikt om water op te warmen, bijvoorbeeld voor uw douche. Daardoor heeft u extra profijt van de zonnepanelen. U hoeft minder warm water op te wekken én uw paneel blijft koeler waardoor u een hogere stroomopbrengst heeft.

Deze innovatieve panelen zijn iets duurder dan gewone panelen. Toch kiezen sommige mensen voor deze optie. Zij vinden het vaak fijn dat er met hybride zonnepanelen maar één type paneel nodig is in plaats van dat ze apart zonnepanelen en een zonneboiler op hun dak hoeven te plaatsen.

2. Bereken het aantal benodigde panelen

Nog iets om op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen is hoeveel zonnepanelen u op uw dak wilt. Hoe meer zonnepanelen u laat installeren, hoe hoger uw stroomopbrengst zal zijn. Het is handig om hiervoor te kijken naar de hoeveelheid stroom die u jaarlijks verbruikt. Houd daarbij wel rekening met uw toekomstige situatie. Verwacht u bijvoorbeeld dat uw kinderen op korte termijn uit huis gaan? Dan is de kans groot dat uw stroomverbruik binnenkort flink zal dalen. Het is in dat geval niet handig om het aantal zonnepanelen enkel en alleen te baseren op uw huidige stroomverbruik.

Een goede installateur kan u advies geven over hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor uw stroomgebruik. Op basis van zijn of haar berekeningen kunt u de juiste keuzes maken.

Handig om te weten is dat u bij uw zonnepanelen gebruik kunt maken van de salderingsregeling. Dit betekent dat u stroom die u niet gebruikt maar wel heeft opgewekt, kunt terugleveren aan de energiemaatschappij. Die betaalt hiervoor de prijs die u normaal betaalt voor de stroom die u zelf afneemt. Let wel op: als u meer stroom teruggeeft dan u afneemt van de energiemaatschappij, dan ontvangt u voor de extra teruggeleverde stroom een lager tarief.

De salderingsregeling is nog minimaal tot 2023 van kracht. Daarna wordt deze regeling langzaamaan afgebouwd totdat deze in 2031 helemaal niet meer van kracht is. Onlangs is er een definitief besluit genomen over de salderingsregeling na 2023.

3. Let op de juiste keurmerken

U wilt natuurlijk zeker weten dat uw zonnepanelen volledig veilig zijn, een goed rendement behalen en aan de vereisten voldoen. Daarom loont het om op te letten of uw zonnepanelen over de juiste keurmerken beschikken. Voorbeelden van keurmerken voor zonnepanelen in Nederland zijn het TÜV-keurmerk, het ISO-certificaat en het CE-keurmerk. Op onze site kunt u meer lezen over de verschillende keurmerken voor zonnepanelen.

4. Zoek naar een betrouwbare en vakbekwame specialist

Niet alleen de zonnepanelen zelf, maar ook de installatie op uw dak moet van goede kwaliteit zijn. Door een vakbekwame specialist in te schakelen, weet u zeker dat u kwalitatieve zonnepanelen krijgt en dat deze goed worden geïnstalleerd. Diegene zal u bijvoorbeeld adviseren over de plaatsing van de zonnepanelen en gebruikt het juiste materiaal. Zo heeft u de zekerheid dat het installeren van uw zonnepanelen goed en veilig gebeurt.

5. Check hoe het zit met de garanties

Heeft u uw zonnepanelen gekozen en bent u er klaar voor de installatie te laten doen? Check dan eerst hoe het zit met de garantie op uw zonnepanelen en op de installatie en oplevering. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen gebeuren dat de installateur bij wie u de opdracht heeft neergelegd plotseling failliet gaat. Zonde, want hoe kunt u dan uw aanbetaling terugkrijgen? En wat nu als de oplevering niet goed is gebeurd en u daardoor flink wat rendement misloopt? Allemaal doemscenario’s die u natuurlijk liever niet wilt meemaken. Toch zijn ze helaas niet ondenkbaar.

Daarom is het wel zo fijn om op zowel uw zonnepanelen als op de oplevering ervan garantie te hebben. Zo kunt u zorgeloos van uw zonnepanelen genieten en loopt u geen risico’s. Dit is dus zeker een belangrijk punt om op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Kies voor extra zekerheid bij Stichting Garantiefonds ZonZeker

Wilt u zonnepanelen laten installeren? Ga dan voor zekerheid en garantie, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Bij ons weet u zeker dat de installatie door een vakbekwame installateur wordt geplaatst en profiteert u daarbij van garantiedekking op uw panelen. U kunt zelf bepalen welke dekking bij u past. Standaard biedt de stichting de ‘Budgetdekking’, zodra uw installatie is aangemeld bij de stichting. Wilt u de uitgebreidere dekking? Dan kunt u kiezen voor het ‘ZonZeker Basis’-certificaat of voor de maximale dekking met het ‘ZonZeker Extra’-certificaat. Op de pagina ZonZeker-certificaten kunt u meer lezen over elk van deze certificaten. Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.