4 onterechte misvattingen over zonnepanelen

Over zonnepanelen doen heel wat onterechte indianenverhalen de ronde. Duurt het bijvoorbeeld echt heel lang voordat u uw zonnepanelen heeft terugverdiend? Leveren zonnepanelen wel wat op buiten de lente en zomer om? En hoe zit het met het rendement van zonnepanelen als u geen dak op het zuiden heeft? In dit artikel ontkrachten we 4 misvattingen over zonnepanelen.

Misvattingen zonnepanelen Stichting Garantiefonds ZonZeker

Misvatting 1: zonnepanelen leveren alleen in de zomer energie op

Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen alleen in de lente en zomer zonne-energie kunnen opwekken. Gelukkig is dat een grote fabel: u kunt het hele jaar door energie opwekken met uw zonnepanelen. Het is wel zo dat zonnepanelen in de zomer een hoger rendement hebben dan in de winter, omdat er in de zomer simpelweg meer zonne-uren zijn. In de maanden mei, juni en juli is de opbrengst van zonnepanelen het hoogst; in november, december en januari is deze het laagst.

Dit betekent niet dat u in de wintermaanden helemaal niet van uw zonnepanelen profiteert. De zon schijnt immers ook in de winter. Ook het diffuse zonlicht dat ’s winters op uw zonnepanelen valt, wordt omgezet in zonne-energie.

In een ander artikel kunt u meer lezen over de invloed van seizoenen op uw zonnepanelenopbrengst.

Misvatting 2: zonnepanelen zijn niet duurzaam omdat bij de zonnepanelenproductie CO2 vrijkomt

Met zonnepanelen kunt u uw eigen energie opwekken op basis van de zon. Omdat de zon een onuitputtelijke bron van energie is, is zonne-energie een stuk duurzamer dan energie die bijvoorbeeld uit aardgas wordt opgewekt.

Toch wordt soms (onterecht!) aan de duurzaamheid van zonnepanelen getwijfeld. Een veel gehoord misverstand is dat de productie van zonnepanelen niet duurzaam zou zijn, omdat er CO2 vrijkomt bij de productie van zonnepanelen. Het is inderdaad (nog) niet mogelijk om zonnepanelen CO2-vrij te produceren. Wel is het goed om te weten dat je met de aanschaf van zonnepanelen veel meer CO2 bespaart door je eigen stroom op te wekken dan dat de productie van de panelen kost.

Met zonnepanelen heb je meestal na 1 tot 2 jaar al net zoveel groene energie geproduceerd als het produceren en vervoeren van de zonnepanelen heeft gekost. Aangezien zonnepanelen over het algemeen minimaal 25 jaar meegaan, bespaar je op termijn heel veel energie. Dat is een mooie winst voor het milieu en voor je portemonnee. Zonnepanelen zijn dus absoluut een duurzame keuze.

Misvatting 3: zonnepanelen zijn alleen nuttig bij een dak op het zuiden

Als uw dak pal op het zuiden ligt, behaalt u inderdaad het hoogste rendement op uw zonnepanelen. De panelen kunnen dan het meeste zonlicht opvangen om in zonne-energie om te zetten. Maar gelukkig is een dak gericht op het oosten of westen ook prima geschikt voor zonnepanelen. Het rendement ligt dan mogelijk iets lager, maar nog steeds zullen de zonnepanelen u een flinke besparing op uw energierekening opleveren.

Goed om te weten: onze vakbekwame aangesloten installateurs zullen altijd kijken hoe zij de zonnepanelen het beste kunnen monteren voor een zo hoog mogelijk rendement. Als u een dak op het noorden heeft, is daar door een monteur soms ook wel een mouw aan te passen. Zo zijn er soms handige constructies mogelijk om uw zonnepanelen alsnog op het zuiden gericht te krijgen.

Op onze site kunt u meer lezen over welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen.

4. Zonnepanelen verdien je pas na lange tijd terug

Soms denken mensen dat zonnepanelen de investering niet waard zijn, omdat de kosten voor de zonnepanelen niet zomaar terugverdiend zijn. Tien jaar geleden was dat inderdaad nog het geval, maar gelukkig is de technologie tegenwoordig heel wat stappen verder. Inmiddels is de opbrengst van een zonnepaneel daardoor zo’n drie keer zo hoog als in 2008.

Gemiddeld duurt het tegenwoordig zo’n zeven jaar voordat u uw zonnepanelen heeft terugverdiend. Omdat zonnepanelen vaak minimaal 25 jaar meegaan, kunt u daarna nog jarenlang van gratis energie profiteren.

Ook als u niet zeker weet hoe lang u in uw huis wilt blijven wonen, zijn zonnepanelen vaak de investering waard. Omdat duurzaamheid voor veel mensen steeds belangrijker wordt, zorgt de plaatsing van zonnepanelen voor een mooie stijging van uw woningwaarde. Ook is het soms mogelijk om zonnepanelen mee te verhuizen naar een volgende woning.

Zonnepanelen: een goede investering

Er doen dus heel wat misvattingen over zonnepanelen de ronde. Het is goed om te weten dat zonnepanelen vaak de investering meer dan waard zijn. Doordat u zelf uw stroom opwekt op basis van zonnestralen, levert u met zonnepanelen een belangrijke bijdrage aan het milieu. Daarnaast profiteert u met zonnepanelen van een flink lagere energierekening, omdat u uw eigen stroom opwekt. En omdat zonnepanelen steeds beter worden, kunt u er een lange tijd van profiteren.

Extra zekerheid bij Stichting Garantiefonds ZonZeker

Wilt u zeker zijn van goede zonnepanelen en een professionele en betrouwbare installateur? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker. Daarmee heeft u extra zekerheid. Zo weet u bij ons zeker dat uw installateur vakbekwaam is en met de juiste materialen werkt. Ook bieden onze certificaten u de zekerheid dat uw installatie goed wordt opgeleverd. Wel zo’n fijn idee dat u geen risico’s loopt!

Bekijk de pagina ZonZeker-certificaten voor meer informatie over de verschillende dekkingen die wij bieden. Wilt u liever direct contact met ons opnemen? Vul dan het contactformulier in. Wij helpen u graag verder.